Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kulttuuriperintovuosi

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018


Euroopan unioni on nimennyt vuoden 2018 Kulttuuriperintövuodeksi. Kulttuuriperintövuosi on sateenvarjo, jonka alla toteutetaan projekteja, tapahtumia, aloitteita ja kampanjoita ympäri Eurooppaa. Suomessa vuoden koordinaatiosta vastaa Museovirasto.

Suomessa vuoden pääteemana on osallisuus kulttuuriperintöön. Vuoden toteuttamiseen voivat osallistua kaikki halukkaat: kaikki kulttuuriperinnöstä kiinnostuneet, kulttuuriperinnön ammattilaiset, kansalaisjärjestöt, alueelliset ja paikalliset toimijat.

Vuoden kansallisena tavoitteena on paitsi edistää osallisuutta ja osallistumista myös lisätä kulttuuriperinnön saavutettavuutta, saatavuutta (mukaan lukien digitaalista) sekä kulttuuriperinnön kestävää käyttöä. Tärkeä näkökulma vuoden tavoitteissa on myös kulttuuriperintö kohtaamisten paikkana ja vuoropuhelun välineenä, sosiaalisena voimavarana.

Vuoden EU-tavoitteissa yhdistyvät eurooppalaisuus ja paikallisuus: vuoden aikana kannustetaan yhä useampia tutustumaan Euroopan moninaiseen kulttuuriperintöön ja pohtimaan samalla sen merkitystä omassa arjessa. Entä mikä on juurien ja kulttuuriperinnön merkitys yhteiskunnan rakennusaineena nyt ja tulevaisuudessa? Tavoitteena on myös nostaa esiin kulttuuriperinnön tarjoamia taloudellisia mahdollisuuksia, kulttuuriperintöä on investointina tulevaisuuteen. Unionissa tuodaan esiin kulttuuriperinnön merkitystä myös konfliktien ennaltaehkäisyssä ja ratkaisemisessa.

Teemavuoden verkkosivusto avataan syksyllä 2017.

Sidosryhmätapaaminen 4.10.2017

Kulttuuriperintövuotta suunniteltiin ensimmäisessä sidosryhmätapaamisessa Kulttuuritalolla (Sturenkatu 4, Helsinki) 4.10.2017 klo 12.30-16.00. Tapaamisen alkuosassa kuultiin teemavuotta ja siihen liittyviä mahdollisuuksia esitteleviä puheenvuoroja. Tilaisuuden esityksiä:

pdf Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 (1.10 MB) (pdf)

pdf Kulttuuriperintövuoden 2018 avustukset (1.25 MB) (pdf)

pdf Kulttuuriperintövuosi 2018 ja Luova Eurooppa (670 KB) (pdf)
Lisätietoja Kulttuuriperintövuodesta: Erikoissuunnittelija Aura Kivilaakso, puh. 0295 33 6027 ja yli-intendentti Ulla Salmela, puh. 0295 33 6251, Museovirasto. Sähköpostit etunimi.sukunimi@museovirasto.fi

Aihetunniste #EuropeForCulture
European Year of Cultural Heritage 2018 (Euroopan komission sivusto, englanniksi)
Eurooppalaiset teemavuodet

 SivukarttaSivu päivitetty 5.10.2017
© Museovirasto