Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museoviraston Suomi 100 -tapahtumat


Tiedot tarkentuvat ja päivittyvät vuoden mittaan.

SuomiFinland100-tunnus sininen RGB

KANSALLISAARTEEN ETSINTÄ


Aika: Koko vuosi
Kansallismuseon, Metropolia Ammattikorkeakoulun, TAMKin ja Suomi 100 -hankkeen yhteisessä kampanjassa etsitään ja jaetaan ihmisten henkilökohtaisia kansallisaarteita. Jokainen voi jakaa oman aarteensa tarinoineen ja tutustua muiden aarteisiin verkkosivuilla tai Instagramissa. Kampanja piirtää Suomen juhlavuonna kuvan monimuotoisesta suomalaisuudesta. Samalla tuodaan esiin, kuinka suomalaisuus on koko itsenäisyyden ajan ollut muutoksessa. Hankkeeseen liittyy Metropolian tuottamia minidokumentteja, joita näytetään Yle Areenan Suomi 100 -kanavalla. Hankkeen keulakuvina toimivat Paleface ja Manuela Bosco. 
Suomea kiertävässä aarre-kontissa esitellään aarteita, joita suomalaiset ovat halunneet jakaa sekä valikoitu kokoelma aarteita Kansallismuseon omista kokoelmista. Kontti pysähtyy viiteen kaupunkiin heinä-elokuussa 2017.

Verkkosivut: www.kansallisaarteenetsinta.fi
Instagram: #kansallisaarteenetsintä  #kansallisaarre
Kansallismuseo-freskot

UUDENVUODEN JUHLA TÖÖLÖNLAHDELLA


Aika: 31.12.2016
Suomi 100 -juhlavuoden avajaistapahtuma 100-vuotiaan pääkaupungissa Helsingissä, jossa koko Suomi kohtaa. Luvassa on kaikille avointa, elämyksellistä ohjelmaa, ja juhla huipentuu keskiyöllä. Yleisradio televisioi illan suorana lähetyksenä. Tapahtuma-alue ulottuu Kansalaistorilta koko Töölönlahden ympäristöön. Kansallismuseo osallistuu juhlintaan ja se on auki yleisölle klo 13–20. Museon keskihallissa on esillä Palefacen ja Manuela Boscon kansallisaarteet. Tule katsomaan, mitä ne ovat ja osallistu sinäkin Kansallisaarteen etsintä -kampanjaan.

Suomi 100 -avajaiset – uuden vuosisadan bileet!: http://suomifinland100.fi/avajaiset/
Uudenvuoden ilotulitusta.

KULTTUURISATANEN


Aika: Koko vuosi
Maan suurimmat kulttuurikohteet juhlistavat 100-vuotiasta Suomea yhteislipulla. Kulttuurisatasella voi vierailla Kansallisteatterissa, Kansallisoopperassa tai -baletissa, Kansallismuseossa sekä Kansallisgallerian museoissa eli Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa jokaisessa kerran vuoden 2017 aikana.
Kulttuurisatasen tavoitteena on kannustaa suomalaisia vierailemaan omissa kansallisissa kulttuurikohteissaan ja muistuttaa taiteen merkityksestä kansallisidentiteetin rakentajana. Itsenäisen Suomen juuret ovat syvällä yhteisessä kulttuurissamme, ja taiteen tehtävä on vahvistaa niitä edelleen. Juhlalipun hinta on 100 euroa ja sen voi ostaa itselle, jakaa kaverin kanssa tai antaa lahjaksi.

Verkkosivut: www.lippu.fi/kulttuurisatanen
Kulttuurisatanen

JUHLAVUODEN KUVALLINEN DOKUMENTOINTI


Museoviraston Kuvakokoelmat dokumentoi vuotta 2017 kuvaamalla valittuja tapahtumia ja juhlintaa ja liittää tulokset pysyväksi osaksi kansalliskokoelmaa. Valittuja kuvia avataan verkkoon kaikkien saavutettavaksi.

Verkkosivut: www.kuvakokoelmat.fi
Valokuvaaja Aarne Pietinen

KUVIA 1900-LUVUN SUOMESTA


Museoviraston Kuvakokoelmat on avannut Flickr-palveluun noin 700 kuvan kuratoidun otoksen 1900-luvun kuvista erityisesti opetuksen ja oppilaiden käyttöön, mutta otos on pysyvästi myös kaikkien muidenkin käytettävissä. Kuvat on avattu CC-lisensseillä.

Verkkosivut: https://www.flickr.com/photos/museovirastonkuvakokoelmat/albums
Matonpesua

COME TO FINLAND -NÄYTTELY KANSALLISMUSEOSSA


Aika: 17.2.-28.5.2017
Näyttely kuvaa Suomen pitkää tietä tuntemattomasta venäläisestä suuriruhtinaskunnasta matkailumaaksi, jonka valtteja olivat koskematon luonto, modernius ja kosmopoliittisuus. Esillä on matkailukuvastoa ja -esineistöä 1900-luvun alkupuolelta sekä tämän päivän taiteilijoiden näkemyksiä Suomesta matkailumaana.
Come-to-finland-927-x-348

KANSALLISMUSEON ESIHISTORIA-NÄYTTELY


Aika: 1.4.2017 alkaen
Koe Suomen esihistoria aivan uudella ja ainutlaatuisella tavalla! Kansallismuseon uusi näyttely esittelee esihistorian ajan esineet, materiaalit ja ilmiöt käsin kosketeltavina ja interaktiivisesti koettavina tarinoina. Näyttely pohtii myös sitä, millaista oli elämä pohjoisessa esihistorian vuosisatoina.

Verkkosivut: http://www.kansallismuseo.fi/fi/perusnayttely
Laitila Vainionmäki solki 2

PIENET LAIVAT, SUURET TARINAT -NÄYTTELY SUOMEN MERIMUSEOSSA


Aika: 5.5.-29.10.2017
Laivojen pienoismallit ovat paitsi upeita käsityötaidon näytteitä myös lähtökohta niiden esikuvista kertoville tarinoille. Tarinoissa heräävät eloon niin laivat, niiden miehistöt kuin merimatkoilla koetut seikkailutkin. Näyttelyssä on esillä suuri määrä ennen näkemättömiä pienoismalleja Merimuseon ja muiden merialan toimijoiden kokoelmista. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Meriliitto ry:n kanssa.
Pienet laivat suuret tarinat

KULTARANTA II TAMMINIEMEN PUISTOSSA


Aika: 27.5.-11.6.2017
Tasavallan presidenttien edustus- ja huvialus Kultaranta II on esillä Tamminiemen puutarhassa. Vuonna 1929 käyttöön otettu vene kuljetti presidenttiä ja tämän vieraita Naantalista Kultarantaan, sillä presidenttien kesäasunnolle ei ollut vielä tuolloin siltayhteyttä. Mahonkinen ja virtaviivainen alus oli virkavenekäytössä Lauri Relanderin ajoista Urho Kekkosen presidenttikaudelle, vuoteen 1971 asti. Nyt alus kuuluu Suomen merimuseon kokoelmiin.
Kultaranta II

MUSEOJÄÄNMURTAJA TARMO PALAA KOTKAAN


Aika: Kesäkuu
Suomen jäänmurtajalaivaston ikäkuningas, höyrykäyttöinen museojäänmurtaja Tarmo on ollut talven 2016/2017 kunnostettavana Suomenlinnan telakalla Helsingissä. Kesän 2017 alussa Tarmo palaa Merikeskus Vellamon laituriin Kotkaan museolaivaksi ja juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea.
Lisää tietoa Tarmon telakoinnista
Tarmo matkalla telakalle

MANNERHEIMIEN OMENAT LOUHISAARESSA


Aika: Kevät, kesä ja syksy 2017
Keväällä Louhisaaren hedelmäpuutarhaan istutetaan 56 omenapuuta ja kuusi päärynäpuuta teemalla ”Mannerheimien omenat”.
4.6.2017 Sotaveteraaripiirin tilaisuus Marsalkan syntymäpäivänä
10.6. 2017 Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö juhlii vuonna 2017 Mannerheimia syntymän 150-vuotistapahtumin ja Louhisaaren läheisyydessä sijaitsevan Askaisten Ritaripuiston 10- vuotistapahtumin.
Alkusyksystä pidetään hedelmäpuutarhan avajaiset yhteistyökumppaneiden kanssa.


JULKINEN JA KÄTKETTY SUOMI -NÄYTTELY KANSALLISMUSEOSSA


Aika: 16.6.-31.12.2017
Museoviraston Kuvakokoelmien näyttely esittelee ja purkaa Suomi-kuvan historiaa: Millaiseksi kansakunta on kuviteltu itsenäisyyden vuosikymmenillä? Millaista virallista kuvaa Suomesta on haluttu esitellä maailmalla ja millaisin mielikuvin, mallein ja ihantein on kasvatettu kunnon kansalaisia? Mitä on Suomi, keitä kuuluu suomalaisiin? Mihin Suomi ulottuu, miten se jakautuu? Kenen kuvista on kysymys? Kenen näkökulmasta katsotaan? Mitä kuvat kieltävät? Näyttelyn osana on vuorovaikutteinen ja osallistava osio Suomikuvavirta.


KANSALLISAARTEEN ETSINTÄ -KONTTI KOTKASSA


Aika: 13.-16.7.2017
The Tall Ships’ Races on yksi Suomen suurimpia yleisötapahtumia vuonna 2017. Kansallisaarteen etsintä -konttikiertue on tapahtuman aikaan Kotkassa.


SATA KULTTUURIPERINTÖKOHDETTA -VERKKOJULKAISU


Aika: Syksy 2017
Museoviraston Kulttuuriympäristöpalvelut-osasto toteuttaa verkkojulkaisun, joka esittelee merkittäviä kulttuuriperintökohteita Suomen jokaiselta sadalta itsenäisyyden vuodelta.


KULTTUURIPERINTÖ 2017 -VERKKOJULKAISU


Aika: Marraskuu 2017
Museoviraston Museoalan kehittäminen –yksikkö toteuttaa vuosikatsaustyyppisen verkkojulkaisun suomalaisesta tulevaisuuden kulttuuriperinnöstä. Kulttuuriperintö 2017 -julkaisun tavoitteena on arvioida nykykulttuuria ja kertoa asiantuntijoiden näkemys siitä, mikä on tarinallemme tärkeää ja mikä kestävää. Samalla se tekee näkyväksi kulttuuriperinnön merkitystä yhteiskunnassa.


KANSALLISMUSEON ITSENÄISYYDEN AIKA -NÄYTTELY


Aika: 1.12.2017 alkaen
Itsenäisyyden ajasta kertovassa perusnäyttelyssä yhteinen ja jaettu kohtaa henkilökohtaisen. Löydä itsellesi merkitykselliset esineet ja koe Suomen ja suomalaisten tarina kuvien, filmien, arkistomateriaalien ja muiden digitaalisten sovellusten keinoin.

Verkkosivut: http://www.kansallismuseo.fi/fi/perusnayttely


LUMINOUS VALOTAIDETEOS OLAVINLINNASSA


Aika: Loppuvuosi 2017
Olavinlinnassa voi vuoden lopulla ihailla Luminous teosketjuun kuuluvaa valotaideteosta.
Verkkosivut: http://suomifinland100.fi/project/luminous/
Valotaideteos Olavinlinna

 SivukarttaSivu päivitetty 17.2.2017
© Museovirasto