Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museot dokumentoivat 11 suomalaisen perheen talvisen arkipäivän


Keskiviikkona 2.2.2011 dokumentoi 11 museota eri puolilla Suomea 11 perheen talvipäivän. Perhettä ja sen jäseniä kuvattiin ja haastateltiin. Myös perheenjäsenten päivän aikana tapaamia ihmisiä haastateltiin. Päivän aikana kertynyt materiaali tallennetaan museoiden kokoelmiin.

Lehdistökuvat

Dokumentointi oli osa museoiden yhteistä ”Suomalainen talvipäivä” -hanketta. Siinä ovat mukana Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, Keski-Suomen museo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Lahden historiallinen museo, Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, Nautelankosken museo Liedossa, Pohjois-Pohjanmaan museo, Satakunnan museo, Suomen kansallismuseo, Tampereen museot ja Turun museokeskus.

Dokumentointipäivän aikana museoiden kokoelmiin tallentui monipuolinen otos eri puolilla Suomea asuvien ihmisten elämästä yhtenä arkisena keskiviikkona. Päivän aikana dokumentoitiin museoiden oman valinnan perusteella mm. jyväskyläläisen opiskelijaperheen, oululaisen maanviljelijäperheen, kuopiolaisen perhepäivähoitajan, lahtelaisen laitoksessa asuvan vanhuksen, turkulaisen entisen telakkatyöläisen ja helsinkiläisen kansanedustajan talvipäivä.

Museoiden ja dokumentointiin osallistuneiden ihmisten yhteistyönä koottu kuva- ja muu materiaali kertoo yksittäisten ihmisten arjen lisäksi yleisemminkin Suomesta ja suomalaisten elämästä keskellä talvea. Materiaali tallennetaan dokumentoinnin suorittaneen museon kokoelmiin, mutta se on myös laajemmin muiden museoiden käytettävissä.

”Suomalainen talvipäivä” -dokumentointi on ensimmäinen yhteistyöprojekti, joka on syntynyt vuonna 2009 käynnistyneessä museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyön kehittämishankkeessa TAKO. Hankkeessa on mukana yli 60 suomalaista museota ja sen tarkoituksena on mm. vähentää museoiden tekemää päällekkäistä työtä. TAKO:n verkkosivut: http://www.nba.fi/fi/tako.

Lisätietoja ”Suomalainen talvipäivä”-dokumentointiprojektista antavat :

Yleistietoja antavat museoamanuenssi Riitta Kela, puh. 040 761 5905, riitta.kela@tampere.fi ja amanuenssi Sari Kainulainen, puh. 050 518 4594, sari.kainulainen@lahti.fi

Tarkempia tietoja kunkin museon tekemästä dokumentoinnista antavat:
 • Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, amanuenssi Inka-Maria Laitila, puh. 040 520 3233, inka-maria.laitila@hameenlinna.fi 
 • Keski-Suomen museo, amanuenssi Pirjo Sojakka, puh. 050 562 3027, pirjo.sojakka@jkl.fi 
 • Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, yli-intendentti  Tapio Laaksonen, puh. 017 182 626, tapio.laaksonen@kuopio.fi 
 • Lahden historiallinen museo, amanuenssi Sari Kainulainen, puh. 050 518 4594, sari.kainulainen@lahti.fi 
 • Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, maakuntamuseotutkija Peter Sjöstrand, puh. 040 542 3154, peter.sjostrand@raseborg.fi 
 • Nautelankosken museo (Lieto), museonjohtaja Leena Viskari, puh. 02 489 2411, 050 593 1692, leena.viskari@nautelankoski.net 
 • Pohjois-Pohjanmaan museo, tutkija-valokuvaaja Jarmo Koponen, puh. 044 7037 183, jarmo.koponen@ouka.fi 
 • Satakunnan Museo, amanuenssi Johanna Jakomaa, puh. 044 701 1059, johanna.jakomaa(at)pori.fi tai kuva-arkistonhoitaja Heidi Helkiö-Mäkelä, puh. 044 701 1062,  heidi.helkio-makela(at)pori.fi.
 • Suomen kansallismuseo, tutkija Ismo Malinen, puh. 09 4050 9309, ismo.malinen@nba.fi 
 • Tampereen museot, kokoelmayksikön päällikkö Ritva Palo-oja, puh. 050 596 9096, ritva.palo-oja@tampere.fi 
 • Turun museokeskus, tutkija Anneli Sorvoja, puh. 040 595 9762, anneli.sorvoja@turku.fi 


Lehdistökuvat


Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Karja märehtii navetassa. Kuva: Jarmo Koponen, Pohjois-Pohjanmaan museo
Sydäntalven päivä oululaisella Tarja ja Henri Lambergin maitotilalla. Karja märehtii navetassa. Kesälaitumien vapauteen on vielä aikaa.
Kuva: Jarmo Koponen, Pohjois-Pohjanmaan museo
Perhepäivähoitaja Helena Myyryläinen ja hoidossa olevat neljä lasta leikkipaikalla Kuopion Rypysuon lähiössä. Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo / Kari Jämsén (2011)
Perhepäivähoitaja Helena Myyryläinen ja hoidossa olevat lapset Siiri 5 v.(vasemmalla), Noora 5 v., Mikael 5 v. ja Maija 4 v. Kuvattu Helena Myyryläisen kotitalon edustan leikkipaikalla Kuopion Rypysuon lähiössä.
Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo / Kari Jämsén, 2.2.2011.
Tamperelaisen Kiisken perheen arkiseen talvipäivään kuului isän ja tyttären yhteinen lumiukon rakennusprojekti. Kuva: Reetta Tervakangas / Vapriikin kuva-arkisto (2011)
Tamperelaisen Kiisken perheen arkiseen talvipäivään kuului isän ja tyttären yhteinen lumiukon rakennusprojekti. Tampereella havainnoitiin IT-alan tuotekehityksessä työskentelevän perheen arkista keskiviikkoa.
Kuva: Reetta Tervakangas / Vapriikin kuva-arkisto
Marko ulkoiluttaa ystävänsä koiria turkulaisessa lähiössä. Kuva: Turun museokeskus, Raakkel Närhi (2011)
Marko ulkoiluttaa ystävänsä koiria turkulaisessa lähiössä.
Kuva: Turun museokeskus, Raakkel Närhi
Porilaiset Raija ja Seppo Peiponen ruokaostoksilla lähimarketissa. Kuva: Pentti Pere, Satakunnan museo (2011)
Dokumentoinnin kohteena ollut pariskunta, porilaiset Raija ja Seppo Peiponen ruokaostoksilla lähimarketissa.
Kuva: Pentti Pere, Satakunnan museo
Bromarvin Prästön saarella (Raasepori) ammattikalastaja Karl-Mikael Lindqvist vie lapset Karl-Antonin ja Karl-Andreasin moottorikelkalla mantereelle ja koulutaksiin. Kuva: Peter Sjöstrand / Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo (2011)
Bromarvin Prästön saarella (Raasepori) klo 07.30 ammattikalastaja Karl-Mikael Lindqvist vie lapset Karl-Antonin ja Karl-Andreasin mantereelle ja koulutaksiin. Moottorikelkalla matkaa on runsas kilometri.
Kuva: Peter Sjöstrand / Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo
Eläkeläisperheen vaimo hakee takkapuita lehtipuupinosta Liedon keskustaajamassa omalla tontillaan lumikengät jalassa. Kuva: Nautelankosken museo (2011)
Eläkeläisperheen vaimo hakee takkapuita lehtipuupinosta Liedon keskustaajamassa omalla tontillaan lumikengät jalassa.
Kuva: Nautelankosken museo
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto eduskunnan lehtihuoneessa tutustumassa papereihinsa illan seminaaria varten. Kuva: Ismo Malinen, Suomen kansallismuseo (2011)
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto eduskunnan lehtihuoneessa tutustumassa papereihinsa illan seminaaria varten ennen täysistunnon alkua. Kuva: Ismo Malinen, Suomen kansallismuseo
Kaksi opiskelijaa opintojen parissa Jyväskylän yliopiston Aallon kirjastossa. Kuva: Liina Luumi / Keski-Suomen museo (2011)
Suomenkielen opiskelijat Saara Kallioinen (vas.) ja Veera Saksala opintojen parissa Jyväskylän yliopiston Aallon kirjastossa.
Kuva: Liina Luumi / Keski-Suomen museo


MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto