Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Kulttuurien museolle suunnitellaan uutta sijoituspaikkaa Konservointilaitoksen rakennukseen Kansallismuseon pihapiiriin


Museovirasto on päättänyt, että Kulttuurien museon toimintaa Tennispalatsissa ei jatketa, kun nykyinen vuokrasopimus päättyy vuoden 2013 lopussa, mikäli päätökset museon uudesta sijoituspaikasta on tehty. Kulttuurien museota ei lakkauteta, vaan se toimii vuoden 2013 jälkeenkin itsenäisenä ja omalla nimellään. Museovirasto esittää, että museo sijoitetaan Kansallismuseon pihapiirissä sijaitsevaan, tällä hetkellä Konservointilaitoksen käytössä olevaan rakennukseen.

Lehdistökuvat

Museovirasto esittää, että nykyisin Kansallismuseon Konservointilaitoksen käytössä oleva rakennus korjataan Kulttuurien museon käyttöön. Vuonna 1917 valmistuneeseen rakennukseen voidaan sijoittaa Kulttuurien museon perusnäyttely, museopedagoginen tila, käsikirjasto ja toimisto. Realistinen aikataulu uuden perusnäyttelyn avaamiselle on 2015–2016. Perusnäyttelyn lisäksi Kulttuurien museo voi valmistaa vaihtuvia näyttelyjä mm. Kansallismuseon tontille suunniteltuun maanalaiseen lisärakennukseen ja Hämeen linnaan sekä tehdä kiertonäyttelyitä. Suunnitelman toteutuminen edellyttää, että Konservointilaitoksen toiminnalle löydetään sille sopivat uudet tilat. Museovirasto tähdentää, että Kulttuurien museon nykyinen vuokrasopimus Tennispalatsissa irtisanotaan vasta, kun päätökset museon uudesta sijoituspaikasta on tehty.

Kulttuurien museon resurssien ja Tennispalatsin näyttelytilojen välillä on ollut epätasapaino museon perustamisesta lähtien. Usein vaihtuvien kulttuurihistoriallisten näyttelyiden suunnittelu ja rakentaminen korkeaan väliseinättömään tilaan on osoittautunut kalliiksi ja työlääksi eikä museo ole onnistunut houkuttelemaan runsaasti asiakkaita ilman laajaa markkinointia, jota museon talous ei ole mahdollistanut. Museon tulot ja asiakasmäärät ovat jääneet odotettua pienemmiksi.

Museoviraston ja Suomen kansallismuseon määrärahatilanne on kiristynyt viime vuosina mm. valtion tuottavuusohjelman ja opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan palvelukeskushankkeen seurauksena. Tämä on vaikuttanut myös Kulttuurien museon rahoitukseen. Jotta Kulttuurien museo voisi jatkaa toimintaansa Tennispalatsissa, sen henkilökunta-, näyttely- ja markkinointiresursseja tulisi lisätä tuntuvasti. Tämä ei ole nykytilanteessa mahdollista.

Museovirasto korostaa, että Suomessa ja osittain kansainvälisestikin ainutlaatuiset suomalais-ugrilaiset ja yleisetnografiset kokoelmat ansaitsevat pysyvän esittelytilan. Kulttuurien museon sijoittaminen Konservointilaitoksen rakennukseen turvaa sen toiminnan jatkumisen itsenäisenä ja omalla nimellään ja antaa mahdollisuuden käyttää tehokkaasti yhteisiä resursseja Kansallismuseon kanssa.

Kansallismuseon ja Kulttuurien museon asiakaspalvelu ja näyttelyvalvonta voidaan hoitaa yhteisesti. Museoiden yhteinen tekninen ryhmä voi huolehtia molempien museoiden näyttelytiloista ja -tekniikasta, sekä rakentaa uudet näyttelyt. Synergiaa saadaan myös yhdistämällä museoiden siivous ja vartiointi sekä hoitamalla yhdessä tiedotusta, markkinointia, museokauppa- ja yleisötoimintaa. Näin ollen Kulttuurien museon henkilökunta voi keskittyä asiantuntijatehtäviin, vastata kokoelmista, tutkimuksesta sekä näyttely- ja muun yleisötoiminnan sisällöstä.

Lisätietoja antaa Suomen kansallismuseon ylijohtaja Helena Edgren, puh. (09) 4050 9547, 050 428 5555, helena.edgren@nba.fi

Kulttuurien museon verkkosivutLehdistökuvat


Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Ulkokuva Tennispalatsista Kuva: Patrik Rastenberger
Tennispalatsi. Kuva: Patrik Rastenberger
Ulkokuva Tennispalatsista Kuva: Patrik Rastenberger
Tennispalatsi. Kuva: Patrik Rastenberger
Konservointilaitos. Kuva: Santtu Halonen (2010)
Kansallismuseon Konservointilaitos. Kuva: Santtu Halonen
Konservointilaitos. Kuva: Liisa Tuomikoski (2011)
Kansallismuseon Konservointilaitos. Kuva: Liisa Tuomikoski


MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto