Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museoviraston uusin korjauskortti neuvoo vanhan talon märkätilaratkaisuissa


Märkätila vanhaan taloon, Museoviraston korjauskortti n:o 25.Museoviraston korjauskortiston uusin kortti ”Märkätila vanhaan taloon” päivittää tiedot märkätilan rakenteista ja materiaaleista tälle vuosituhannelle. Kortti neuvoo märkätilojen sijoittajaa ja uusijaa niin kerros- kuin pientalossakin. 

Märkätilat, kylpyhuone, pesuhuone ja sauna, vaativat huoltoa ja kokonaan uusimisen useammin kuin talon muut osat. Kaikissa vanhoissa taloissa ei alun perin edes ole ollut kylpyhuonetta. Jos sellainen halutaan, se kannattaa sijoittaa rakennukseen taiten.

Viime vuosikymmenten aikana vedeneristykseen on kehitetty monenlaisia vaihtelevasti onnistuneita rakenteellisia ratkaisuja.  Niille on ollut yhteistä rakennuksen käyttöön verrattuna lyhyt kesto. Vielä 1980-luvulla saatettiin pesutilan seinä tehdä kokonaan ilman vedeneristystä.  Vasta viime aikoina rakennettuihin asuntoihin on toteutettu vedeneristetty märkätila, jossa on sallittua roiskia vettä lattialle ja seinille. Nykyisin käytössä olevat määräykset vedeneristyksistä tulivat voimaan vuonna 1999.

Vanhempiin rakennuksiin on usein jälkikäteen toteutettu märkätila. Sen toimivuuden tarkkailu ja hoito ovat tärkeitä vahinkojen ehkäisemiseksi. Korjaaminen tai uusiminen vaatii asiantuntemusta ja erityistä ammattiosaamista. Museoviraston korjauskortti ”Märkätila vanhaan taloon” on tarkoitettu myös rakennuksen tai huoneiston omistajalle tai haltijalle avuksi, kun ratkaisuja on aika pohtia.

Koko rakennuksen turvallisuuden ja kestävyyden kannalta on tärkeää, että märkätila on toteutettu huolellisesti. Märkätilan korjauskortti opastaa sekä märkätilan uusimiseen entisellä paikalla että sen rakentamiseen uuteen paikkaan. Ratkaisuista kerrotaan myös piirroksin ja valokuvin. Toteutusohjeissa tähdennetään tapoja, joita noudattamalla vanha rakennus säilyy parhaiten. Tärkeää on myös ymmärtää tilojen soveliaat käyttötavat ja oikea hoito.

MÄRKÄTILA VANHAAN TALOON
Museoviraston korjauskortti n:o 25
Toimittajat Pekka Lehtinen, Jonas Malmberg ja Netta Böök
Museovirasto 2011, 32 s., nid., ISSN 1236-4517 (Museoviraston korjauskortisto), 7 € (sis. alv)

Lisätietoa korjauskortista antavat sen toimittajat. Heidän sähköpostiosoitteensa ovat muotoa etunimi.sukunimi@nba.fi.

Tietoa Museoviraston korjauskortistosta

Kortteja voi ostaa yksittäin tai koko korttisarjan (24 korttia) edullisempaan pakettihintaan 75 € (sis. alv)
Museoviraston julkaisuja myydään Suomen kansallismuseon museokaupassa (Mannerheimintie 34). Julkaisuja voi tilata myös postiennakolla. Tilaukset osoitteella: Museovirasto, Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki tai sähköpostiosoitteella: kirjatilaus@nba.fi. Tiedustelut: puh. (09) 4050 9585 tai (09) 4050 9543.

Museoviraston julkaisuja myy myös virtuaalinen kirjakauppa Granum

Tiedot kaikista Museoviraston julkaisuista
 
Korjauskortteihin voi tutustua verkossa. Niiden pdf-versioita voi selata osoitteessa http://www.nba.fi/fi/korjauskortit. Kortteja ei voi tulostaa.

 

MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto