Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Uudessa kirjassa on kymmeniä ammattilaisnäkökulmia restaurointiin ja rakennussuojeluun


Asiasta2 -kirjan kansikuva.Ovatko restauroinnin periaatteet muuttumassa? Miten uusi rakennus pitäisi sopeuttaa ympäristöönsä? Entä millainen on säilynyt talo? Museoviraston ja Rakennustieto Oy:n julkaisemassa kirjassa ”Asiasta toiseen – Kirjoituksia restauroinnista ja rakennussuojelusta” on sekä ajankohtaista tietoa korjaamisen ja rakennussuojelun käytännön työstä että arkkitehtuuriin ja ympäristöön liittyvää filosofista pohdintaa.

Museovirasto pyysi useita ammattikuntia edustavilta tutkijoilta, rakennussuojelun ja restauroinnin asiantuntijoilta, suunnittelijoilta ja kulttuurialan vaikuttajilta artikkelia rakennussuojelusta ja restauroinnista viimeisen puolen vuosisadan ajalta. Teemoina olivat restauroinnin muuttuneet periaatteet, sopeuttaminen ja sopeutuminen, onko restaurointi enemmän puhetta kuin tekoja, millainen on säilynyt talo ja onko modernismin suojelu ongelma. Kirjan 66 kirjoittajaa vastasivat haasteeseen kukin omalla persoonallisella tavallaan. Osa kirjoittaa assosioiden tai pakinatyyliin, toiset pitäytyvät käytännön esimerkeissä. Tuloksena on vaikuttava kokoelma kirjoituksia, jotka käsittelevät aihepiiriä pienistä restauroinnin yksityiskohdista koko maapalloa koskeviin ekologisiin kysymyksiin. Mukana on myös varsin kriittisiä, jopa itsekriittisiä kannanottoja.

Kirjoitukset on jäsennelty seitsemään aihealueeseen, jotka kokoavat yhteen restauroinnin ja rakennussuojelun monialaista toimenkuvaa. Osa näistä on konkreettisia kuten ”Rakennussuojelun historia”, ”Määräysmaailma ja käytännöt” ja ”Uusi arkkitehtuuri restauroinnin kohteena”, osa käsittelee teemaa vapaammin kuten ”Pinta ja patina” tai ”Retrokritiikki”. Kirjoitukset lähestyvät samaa asiaa monesta näkökulmasta ja luovat mielenkiintoisen, moniäänisen ja toisiaan täydentävän kokonaisuuden.

Mielenkiintoa herättävät pohdiskelut suojelun tarpeesta ja toisaalta suojelun periaatteista. Menneiden vuosikymmenten piittaamaton suhtautuminen vanhoihin rakennuksiin on onneksi muuttunut, mutta rakennusten suojeluun kaivataan lisää suunnitelmallisuutta ja oikeaa tietoa. Olisiko asiantunteva korjaaminen osa rakennuksen luonnollista elinkaarta? Kun restauroinnin periaatteet ovat muutosvaiheessa, eikä edes lainsäädännöllä kyetä turvaamaan katoavia miljöitä, voisi ratkaisu olla ammattilaisten osaamisessa ja tinkimättömässä asenteessa. Avainasemassa ovat tiedon jakaminen ja remontoijien opastaminen oikean tiedon lähteille.

 

ASIASTA TOISEEN – kirjoituksia restauroinnista ja rakennussuojelusta
Toimittaja Lauri Putkonen
Julkaisijat Museovirasto ja Rakennustieto Oy, kustantaja Rakennustieto Oy 2011, 228 s., nid., ISBN 978-951-682-976-3, 36 €, (sis. alv)

 

Kirjaa voi ostaa kustantajan verkkokaupasta www.rakennustieto.fi ja Rakennustiedon kirjakaupoista: Runeberginkatu 5, Helsinki, Hallituskatu 9, Tampere, Uusikatu 32, Oulu, Raatimiehenkatu 20, Lappeenranta, Kauppakatu 40-42, Kuopio sekä muista hyvin varustetuista kirjakaupoista. Rakennustieto Oy, PL 1004, 00101 Helsinki, puh. 0207 476 400
Kirjaa myydään myös Suomen kansallismuseon museokaupassa (Mannerheimintie 34) ja sitä voi tilata myös postiennakolla. Tilaukset osoitteella: Museovirasto, Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki tai sähköpostiosoitteella: kirjatilaus@nba.fi. Tiedustelut: puh. (09) 4050 9585 tai (09) 4050 9543.

 

 

MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto