Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Kuusiston piispanlinnan raunioille pääsee nyt isoilla ja pienillä veneillä


Museovirasto ja Kaarinan kaupunki ovat uusineet Kuusiston linnan raunioiden pohjoispuolella sijaitsevan venelaiturin. T-muotoisen laiturin pituus on 20 m ja syvyys laiturin päässä yli 2 m, joten vesibussitkin ovat tervetulleita Kuusiston linnalle.

Paikalla on ollut laituri ainakin 1900-luvun alusta lähtien. Viimeisin 1950-luvulla rakennettu laituri oli päässyt niin huonoon kuntoon, että se piti sulkea muutama vuosi sitten. Museovirastolla, joka hallinnoi linnan raunioita, ei yksin ollut mahdollisuutta ryhtyä uusimaan laituria. Linnan rauniot ovat Kaarinan kaupungille tärkeä matkailukohde ja laituria pidettiin paikallisesti niin merkittävänä, että kaupunki päätti osallistua laiturin rahoittamiseen. Rakentamiskustannukset on jaettu puoliksi Museoviraston ja kaupungin välillä. Lisäksi on tehty laiturin tulevia korjauksia ohjaava hoito- ja käyttösopimus.

Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle. Se palveli heidän turvapaikkanaan uskonpuhdistukseen asti. Linnaa rakennettiin, korjattiin, lisärakennettiin ja käytettiin pari vuosisataa. Linna oli ainutlaatuinen rakennus Suomessa. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528.

Lisätietoja uudesta laiturista antavat
- Museovirasto, tutkija Antti Suna, p. 040 128 6232,
antti.suna@nba.fi
- Kaarinan kaupunki, tekninen johtaja Jyrki Lappi, p. 050 373 2404, jyrki.lappi@kaarina.fi

 

MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI
Laiturilla Kaarinan kaupungin tekninen johtaja Jyrki Lappi, yli-intendentti Selja Flink ja kaupungininsinööri Risto Saari. Uusi laituri on myös oivallinen kalastuspaikka.
 Kuva: Antti Suna (2011)
Laiturilla Kaarinan kaupungin tekninen johtaja Jyrki Lappi, yli-intendentti Selja Flink ja kaupungininsinööri Risto Saari. Uusi laituri on myös oivallinen kalastuspaikka. Kuva: Antti Suna

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto