Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museoviraston kaivaukset Haminan varuskunnan harjoitusalueella jatkuvat elokuulle saakka


Museovirasto aloitti toukokuussa arkeologiset tutkimukset Haminan Hietakylän kaupunginosan Rykmenttikenttänä tunnetulla varuskunnan harjoitusalueella, koska alueelle suunnitellaan kerrostalojen rakentamista. Kevään kaivausten aikana kävi ilmi, että muinaisjäännösalue on säilynyt odotettua paremmin. Kenttätutkimuksia jatketaan ja elokuun puoliväliin mennessä toteutetaan myös tutkimusten toinen vaihe, joka sisältää myös viereisen tontin kaivaukset.

Tähän mennessä tutkimuksissa on tullut esiin Rjazanin rykmentin kirkon rauniot sekä pieni ortodoksinen hautausmaa, josta ei ollut ennakkoon mitään tietoa kirjallisten lähteiden tai vuonna 2005 tehtyjen koekaivausten perusteella. Toistaiseksi kaikkien tutkittujen hautojen vainajat ovat olleet lapsia.

Paikalla sijainnut rykmentin kirkko on rakennettu mahdollisesti 1740-luvulla ja se on palanut Haminan vuoden 1821 palossa. Kaivauksissa on selvinnyt, että rakennus on ollut kooltaan noin 6 x 26 metriä ja rungoltaan hyvin yksinkertainen. Kirkon lisäksi kaivauksissa on tullut esiin myös muita rakenteita ja odotettavissa on, että niitä löytyy vielä lisää.

Paikalta talteen saadut esinelöydöt ovat tyypillistä 1700-1800 -luvun esineistöä, mm. punasavi- ja slaavilais-karjalaista keramiikkaa, erilaisia rauta- ym. metalliesineitä, lasinpaloja, rahoja ja liitupiipun paloja. Lisäksi haudoista on löytynyt kasteristejä ja yksi simpukkariipus.

Kaivauksilla työskentelee yhteensä kymmenen Museoviraston työntekijää. Kaivaukset rahoittaa Senaatti-kiinteistöt.

Kaivauksenjohtajana toimii tutkija Katja Vuoristo, puh. 040 128 6211.

 

MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI
Rjazanin rykmentin kirkon itäpäätyä kaivetaan esille.
 Kuva: Katja Vuoristo
Rjazanin rykmentin kirkon itäpäätyä kaivetaan esille. Rakenteen eteläreunassa kulkee massiivinen 1900-luvun alussa rakennetun tykkihallin kiviperustus, jonka alle kirkon kivijalka on osittain jäänyt.
Kuva: Katja Vuoristo

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto