Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museovirasto tekee kesällä arkeologisia kenttätöitä Hangosta Muonioon


Museoviraston uuden Arkeologiset kenttäpalvelut -yksikön ensimmäinen kenttätyökausi on käynnistynyt vilkkaana. Yksikkö tekee inventointeja, esitutkimuksia, kaivauksia ja valvontoja kaikkialla Suomessa. Eteläisin kenttätyökohde on tänä vuonna Hangossa ja pohjoisin Muoniossa. Tutkimukset käsittävät kaikki aikakaudet mesoliittisesta kivikaudesta aina toiseen maailmansotaan asti. Työkohteet sijaitsevat hyvin erityyppisissä ympäristöissä – maaseudulla, luonnonympäristöissä, kaupunkien keskustoissa ja veden alla.

Lehdistökuvia

Yksikkö tekee Museoviraston budjettirahoituksella pieniin yksityisiin rakennushankkeisiin liittyviä kaivauksia. Pääosa yksikön töistä on muinaismuistolain 13 ja 15 §:n perusteella tilauksesta tehtäviä kenttätöitä, jotka liittyvät johonkin suurempaan rakennus- tai maankäyttöhankkeeseen.

Nastolan Herneniemessä on parhaillaan käynnissä laajan kivikautisen asuinpaikan kaivaukset. Haminan Rykmenttikentällä tehdään koko kesän ajan kaivauksia, joissa on löytynyt mm. kirkon paikka ja lasten hautoja. Porin keskustassa on juuri aloitettu kaupunkiarkeologiset kaivaukset. Haminan ohikulkutien linjauksella dokumentoidaan parhaillaan historiallisen ajan röykkiöitä. Hangon Länsisatamassa on alkamassa vedenalaisten muinaisjäännösten inventointi. Heinä-elokuussa inventoidaan myös alueita Lapissa.

Museovirasto järjestää Laitilassa heinäkuussa kahdeksannen kerran kaksi viikkoa kestävät kaikille kiinnostuneille avoimet tutkimuskaivaukset viikinkiaikaisessa kalmistossa. 

Museoviraston budjettirahoituksen ulkopuoliseen rahoitukseen perustuvia laajempia tutkimusprojekteja on käynnissä kaksi: Salpalinjan inventointi itäisessä Suomessa sekä Vrouw Maria veden alla -hanke, jonka tutkimussukelluksia tehdään parhaillaan Saaristomerellä.

Luettelo Museoviraston arkeologisista kenttätöistä, kaivauksista ja inventoinneista, vuonna 2011 on viraston verkkosivuilla osoitteessa http://www.nba.fi/fi/arkeologiset_kenttatyot2011 Luettelossa ovat mukana työt, jotka ovat varmistuneet tähän mennessä. Osa kenttätöistä on jo tehty, osa on parhaillaan käynnissä ja osa tehdään vasta myöhemmin kesällä tai syksyllä. Luetteloa päivitetään kesän kuluessa.

Lisätietoja antaa yli-intendentti Marianna Niukkanen, marianna.niukkanen@nba.fi, p. 040 128 6201

Arkeologiset kenttäpalvelut: http://www.nba.fi/fi/arkeologiset_kenttapalvelut


Lehdistökuvia

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Haminan Rykmenttikentällä kaivetaan esiin esikuntaupseeritalon jäännöksiä. Kuva: Katja Vuoristo/Museovirasto (2011)
Haminan Rykmenttikentällä kaivetaan esiin esikuntaupseeritalon jäännöksiä heinäkuussa. Kuva: Katja Vuoristo/Museovirasto.
Iin Keelaharjulta löytyi Suomen vanhin kivilatomukseen tehty hautaus kivikaudelta. Kuva: Teemu Mökkönen/Museovirasto (2011)
Iin Keelaharjulta löytyi Suomen vanhin kivilatomukseen tehty hautaus kivikaudelta. Kuva: Teemu Mökkönen/Museovirasto.
Länsikulman pihan kaupunkiarkeologiset kaivaukset käynnissä Oulussa Torikadun reunassa. Kuva: Marianna Niukkanen/Museovirasto (2011)
Länsikulman pihan kaupunkiarkeologiset kaivaukset käynnissä Oulussa Torikadun reunassa toukokuussa. Kuva: Marianna Niukkanen/Museovirasto.
Oulun Metsokankaan asuinpaikalla tutkittiin Pyöriäsuon varhaismetallikautista asuinpaikkaa. Kuva: Marianna Niukkanen/Museovirasto (2011)
Oulun Metsokankaalla tutkittiin Pyöriäsuon varhaismetallikautista asuinpaikkaa toukokuussa. Kuva: Marianna Niukkanen/Museovirasto.
Porin sataman alueella sijaitseva Kallonlahden hylky saatiin dokumentoitua kuivalla maalla. Kuva: Riikka Tevali/Museovirasto (2011)
Porin sataman alueella sijaitseva Kallonlahden hylky saatiin dokumentoitua kuivalla maalla. Kuva: Riikka Tevali/Museovirasto.


MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto