Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museoviraston arkisto- ja tietopalvelut on avattu uusissa toimitiloissa - suomalaisten kansallisomaisuudella on nyt arvoisensa säilytystilat


Museoviraston kansallisesti merkittävät arkisto-, kuva- ja kirjastokokoelmat ja osa esihistoriallisista esinekokoelmista ovat muuttaneet uusiin toimitiloihin Sturenkatu 2a:han ja asiakaspalvelu on avattu. Entinen kotitalousopettajaopiston rakennus on muuttunut peruskorjauksessa kauniiksi ja ajanmukaisiksi toimitiloiksi, joissa asiakkaita voidaan palvella entistä paremmin ja tehokkaammin. Maanalaisessa uudisrakennuksessa 1800-luvun alkupuolelta lähtien kerätyt, kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kokoelmat voidaan säilyttää hallituissa, eri materiaalien säilymisen turvaavissa olosuhteissa. Myös Suomen kansallismuseon kansatieteellinen arkisto (entinen keruuarkisto) on muuttanut muiden arkistojen yhteyteen Sturenkadulle.

Lehdistökuvia

Museovirasto on yksi Suomen keskeisimmistä muistiorganisaatioista. Arkisto- ja tietopalvelut on Museoviraston uudessa organisaatiossa osasto, joka vastaa arkisto-, kuva- ja kirjastopalveluista. Se huolehtii myös arkeologisista kokoelmista ja niihin liittyvästä asiakaspalvelusta. Uudelle osastolle kehitetään uusi yhteinen asiakaspalvelukonsepti. Tietokannoista voi hakea tietoja esimerkiksi museoiden esinekokoelmista ja merkittävistä kulttuuriympäristökohteista.


Sturenkatu 2a:n pääsisäänkäynti.
 Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (2011)
Sturenkatu 2a:n pääsisäänkäynti on toisessa kerroksessa. Asiakastilat ovat kolmannessa kerroksessa. Esteetön sisäänkäynti, josta pääsee hissillä asiakaspalvelukerrokseen, sijaitsee pääsisäänkäynnin portaikon vieressä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Arkisto ja arkeologiset kokoelmat -yksikön vastuulla olevassa laajassa ja monipuolisessa aineistossa on yli sadan vuoden ajan karttunutta kulttuuriympäristön ja kulttuuriperinnön tutkimiseen, hoitoon ja hallintoon liittyvää materiaalia. Arkeologisissa kokoelmissa on sekä tuhansia vuosia vanhoja muinaisesineitä että nuorempia, historialliselta ajalta peräisin olevia esineitä.

Museoviraston kirjasto on suurin kaikille avoin museoalan tieteellinen erikoiskirjasto Suomessa. Painettujen julkaisujen, kirjojen, kausijulkaisujen ja aikakauslehtien lisäksi käytettävissä on myös sähköisiä aineistoja.

Museoviraston kuvakokoelmissa on Suomen laajin valikoima kulttuurihistoriallista kuva-aineistoa, kaikkiaan yli 3 miljoonaa eri tekniikoin tehtyä kuvaa. Aineistosta saa maksullisia vedoksia ja digitaalisia tallenteita. Kuvakokoelmat.fi -palvelussa ainutlaatuisten kokoelmien parhaimmistoon voi tutustua verkossa. Haluamansa kuvan kertakäyttöoikeuden voi myös ostaa verkkopalvelusta.

Sturenkatu 2a:ssa on maanpinnan yläpuolella neljä kerrosta ja uudisrakennuksessa kolme kerrosta maan alla. Pääsisäänkäynti on toisessa kerroksessa. Esteetön sisäänkäynti, josta pääsee hissillä asiakaspalvelukerrokseen, sijaitsee pääsisäänkäynnin portaikon vieressä. Asiakaspalvelukerros on rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Asiakaskerroksessa sijaitsevat myös kirjaston avokokoelmat 2,4 hyllykilometriä kirjoja ja lehtiä sekä lukupaikat.

Maanalaisissa tiloissa on mm. 15 kilometriä arkistohyllyä, yksi kilometri kirjahyllyä ja 2600 vetolaatikkoa. Arkistohyllyjä liikuttaa tietokonepohjainen ohjainjärjestelmä. Arkeologisissa kokoelmissa metallikausien kokoelmien hyllyt ovat kosteutta tasaavaa, käsittelemätöntä mäntyä. Kokonaisina säilytettäville haudoille on yksilölliset vetolaatikot sekä suksia, jalaksia ja kokonaisia miekkoja varten säädettävät konsolihyllyt.
Kokoelmien turvallisuuden takaamiseksi asiakkaat eivät pääse arkisto- ja kokoelmatiloihin. Palveluaika ja tutkittavat aineistot varataan etukäteen. Tilaamiinsa aineistoihin voi tutustua myös omassa rauhassa tutkijanhuoneissa. Asiakastiloissa on myös langaton verkko.

AUKIOLOAJAT JA YHTEYSTIEDOT

Palvelut ovat avoinna tiistai-perjantai klo 9-16. Maanantaisin suljettu.
Kirjastoon on aukioloaikana vapaa pääsy. Arkisto- ja kokoelmapalveluihin ja Kansallismuseon kansatieteelliseen arkistoon palveluaika ja tutkittavat aineistot pyydetään varaamaan etukäteen.


Kirjasto, puh. 040 128 6060, kirjasto@nba.fi, http://www.nba.fi/fi/kirjasto
Arkisto ja arkeologiset kokoelmat, puh. 040 128 6090, arkistot@nba.fi, http://www.nba.fi/fi/ark_arkisto
Kuvakokoelmat, puh. 040 128 6100, kuva.arkisto@nba.fi, http://www.nba.fi/fi/kuvakokoelmat
Kansallismuseon kansatieteellinen arkisto, puh. 040 128 6387, 040 128 6368, pirkko.hakala@nba.fi, http://www.nba.fi/fi/kansatieteellinen_arkisto

Arkisto ja arkeologiset kokoelmat -yksikkö vastaa myös Museoviraston kirjaamon toiminnasta. Museovirastolle tarkoitetut viralliset asiat, esimerkiksi lausuntopyynnöt, tulee toimittaa kirjaamoon.
Kirjaamo on avoinna maanantai-perjantai klo 8-16.15, museovirasto.kirjaamo@nba.fi, puh. 040128 6080.

Sturenkatu 2a:n toimitalossa työskentelee myös Museoviraston Museoalan kehittäminen ja tiedonhallinta
-osaston henkilökunta sekä Kulttuuriympäristön hoito -osaston arkeologista kenttätyöhenkilökuntaa.

Kaikkien Sturenkatu 2a:ssa sijaitsevien yksiköiden postiosoite on PL 913, 00101 Helsinki.

LISÄTIETOJA ARKISTO- JA TIETOPALVELUISTA ANTAVAT:

osastonjohtaja Vesa Hongisto, vesa.hongisto@nba.fi, puh. 040 128 6051
asiakkuuspäällikkö Johanna Lilja, johanna.lilja@nba.fi, puh. 040 128 6052
kirjastonjohtaja Tuija Siimes, tuija.siimes@nba.fi, puh. 040 128 6061
yli-intendentti (Arkisto ja arkeologiset kokoelmat) Leena Söyrinki-Harmo, leena.soyrinki-harmo@nba.fi , puh. 040 128 6081
yli-intendentti (Kuvakokoelmat) Mikko Teräsvirta, mikko.terasvirta@nba.fi , puh. 040 128 6101
intendentti Pirkko Hakala (Kansallismuseon kansatieteellinen arkisto), pirkko.hakala@nba.fi, puh. 040 128 6387

Museoviraston toinen Sturenkadulla sijaitseva toimitalo on Kulttuuritalon toimistorakennus Sturenkatu 4:ssä. Rakennuksen peruskorjaus käynnistyi kesällä ja 2011 ja valmistuu vuoden 2012 lopulla. Sturenkatu 4:ään muuttavat vuoden 2013 alkupuolella pääjohtaja, Tukipalvelut sekä Kulttuuriympäristön suojelu -osasto ja Kulttuuriympäristön hoito -osasto, jotka nyt sijaitsevat Nervanderinkatu 13:ssa.


Lehdistökuvia


Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Sturenkatu 2a:n pääsisäänkäynti. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (2011)
Sturenkatu 2a:n pääsisäänkäynti on toisessa kerroksessa. Asiakastilat ovat kolmannessa kerroksessa. Esteetön sisäänkäynti, josta pääsee hissillä asiakaspalvelukerrokseen, sijaitsee pääsisäänkäynnin portaikon vieressä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Museoviraston kirjaston valoisat lukupaikat. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (2011)
Valoisat lukupaikat ovat avoimet kaikille Museoviraston kirjaston käyttäjille. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Museoviraston kirjaston lukunurkkaus. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (2001)
Kirjaston lukunurkassa voi myös lueskella kaikessa rauhassa. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Maanalaisten tilojen arkistohyllyjä liikuttaa tietokonepohjainen ohjainjärjestelmä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (2011)
Maanalaisten tilojen arkistohyllyjä liikuttaa tietokonepohjainen ohjainjärjestelmä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Maanalaisissa tiloissa sijaitsevalle Arkeologiselle kokoelmalle on kokonaisina säilytettäville haudoille yksilölliset vetolaatikot. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (2011)
Arkeologisissa kokoelmissa on kokonaisina säilytettäville haudoille yksilölliset vetolaatikot. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto
Rautakauden kokoelmat on jo siirretty uusiin toimitiloihin. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (2011)
Rautakauden kokoelmat on jo siirretty uusiin toimitiloihin. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto
Maanalaisissa arkistotiloissa on erilaisille aineistoille optimaaliset olosuhteet. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (2011)
Arkistotiloissa on erilaisille aineistoille optimaaliset olosuhteet. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto
Kulttuurihistoriallista kuva-aineistoa ja niiden säilytyslaatikoita. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (2011)
Museoviraston kuvakokoelmissa on Suomen laajin valikoima kulttuurihistoriallista kuva-aineistoa. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto


Museovirasto / Viestintä

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto