Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museoviraston arkeologiset kenttäpalvelut tekee koetutkimuksia Espoon Orioninmäellä


Museovirasto selvittää arkeologisilla koetutkimuksilla Espoon Ylä-Mankkaalla, Orioninmäellä sijainneen Böle-nimisen kylän laajuutta ja säilyneisyyttä. Tutkimukset tehdään kaavamuutossuunnitelmien vuoksi.

SRV Yhtiöt on laatimassa asemakaavan muutosta Espoon Ylä-Mankkaalle. Kaava-alueen sisäpuolelle jäävällä Orioninmäellä on sijainnut Böle-niminen kylä, jossa on ollut jo 1540-luvulla kaksi taloa. Kylä on autioitunut viimeistään 1700-luvun alkupuolella. Kohde on todettu 2000-luvulla tehdyn arkeologisen inventoinnin yhteydessä kiinteäksi muinaisjäännökseksi, joten paikalla tehdään kaavamuutossuunnitelmien vuoksi arkeologisia koetutkimuksia. Tutkimusten tarkoituksena on selvittää muinaisjäännöksen laajuutta ja säilyneisyyttä.

Museovirasto toteuttaa koetutkimukset 10.–19.10.2011. Tätä ennen paikalla on tehty geofysikaalisia mittauksia, joiden perusteella näyttää siltä, että alueella on useampia ihmisen toimintaan liittyviä magneettisia anomalioita. Nämä voivat indikoida mm. tulisijoja, kivijalkoja sekä muita rakenteiden jäännöksiä. Osa havaituista kohdista saattaa liittyä Orioninmäellä 1900-luvun alkupuolella sijainneeseen kartanoon, mutta on mahdollista, että osa anomalioista liittyy myös alueen varhaisempaan asutukseen. Kaivausten aikana tarkistetaan geofysikaalisten mittausten yhteydessä havaittuja anomalioita sekä niiden ulkopuolisia alueita.

Lisätietoja antaa kaivauksenjohtaja Katja Vuoristo, puh. 040 128 6211.

 

MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto