Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Pietarsaaren kaupunginmuseossa on avattu näyttely Lassfolkin korttelin kaivauksista


Pietarsaaren kaupunginmuseossa on avattu näyttely ”Kivisiä katuja ja vanhoja pihoja – Lassfolkin korttelin arkeologiset kaivaukset”. Pietarsaaren kaupunginmuseon ja Museoviraston yhteistyönä tehty pieni näyttely kertoo vuosina 2007 ja 2008 Pietarsaaren kaupunkikeskustassa tehdyistä arkeologisista kaivauksista.

Näyttelyssä tarkastellaan kaupunki- ja korttelihistoriaa kaivausten tärkeimpien rakenteiden eli kiinteiden muinaisjäännösten sekä talletettujen esinelöytöjen kautta.

Lassfolkin korttelin arkeologiset kaivaukset toteutettiin, koska muinaismuistolain suojelemalle korttelialueelle oli suunnitteilla suuri rakennushanke. Tutkimukset kustansivat hankkeen toteuttaja Åbo Akademin säätiö ja Pietarsaaren kaupunki. Kaivauksen toteutti Museovirasto. Kaivaus oli ensimmäinen, joka toteutettiin isoavihaa (1713-1721) vanhemmalla Pietarsaaren kaupunkialueella, joten siinä talletettiin ainutlaatuista kaupungin kirjoittamatonta historiaa.

Pietarsaari on yksi Ruotsin suurvalta-ajalla Suomeen perustetuista kaupungeista, joiden maanalaiset 1600- ja 1700-lukujen jäännökset muodostavat osan koko Suomen yhteisestä arkeologisesta kulttuuriperinnöstä.

”Kivisiä katuja ja vanhoja pihoja – Lassfolkin korttelin arkeologiset kaivaukset” -näyttely on avoinna Pietarsaaren kaupunginmuseossa 31.1.2012 saakka.

Näyttelyn tekijät: Museovirasto, FM Teija Oikarinen, HuK Terhi Taipaleenmäki, FM Marika Hyttinen
Kustantajat: Pietarsaaren kaupunki ja Åbo Akademin säätiö
Ruotsinkieliset käännökset: Pietarsaaren kaupunki
Yhteistyössä: Pietarsaaren kaupunginmuseo

 

MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI
Kuva näyttelyhuoneesta.
 Kuva: Teija Oikarinen (2011)
Kuva: Teija Oikarinen

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto