Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museovirasto pyytää poliisia tutkimaan hylkyihin kajoamiset

Museovirasto pyytää poliisia tutkimaan hylkyihin kajoamiset


 
Museovirasto on päättänyt pyytää poliisia tutkimaan muinaismuistolain rauhoittamiin hylkykohteisiin kohdistuneet luvattomat kajoamiset. Ne ovat ilmeisesti tapahtuneet kesän 2011 aikana. Hylyistä on viety esineitä ja myös hylkyjen rakenteita on vahingoitettu. Museovirasto sai tiedot kajoamisista aktiivisilta harrastajasukeltajilta, jotka harrastavat vastuullista hylkysukellusta ja haluavat hylkyjen säilyvän myös tuleville sukeltajasukupolville.

Kirkkonummella on kajottu höyrylaiva Sandvikenin hylkyyn. Sandviken oli rautarunkoinen noin 35 metriä pitkä Englannissa rakennettu ja Ruotsiin rekisteröity alus, joka upposi 1876. Hylystä on viety aluksen laivakello.

Kirkkonummella on luvatta kajottu myös ns. Järvöön hylkyyn, jota sukeltajapiireissä kutsutaan Edmundiksi. Kyseessä on noin 27 metriä pitkä kaksimastoisen purjelaivan hylky, joka on todennäköisesti 1800-luvun kauppalaiva. Hylyn perähyttiä kattaneet laudat on siirretty sivuun ja perähytti on tyhjennetty esineistä (pulloja, ruukkuja). Hylyn oikealle puolelle kaatuneiden mastojen ja takilanosien joukosta on viety näkyvissä olleita plokeja. Ruori on siirtynyt pois paikoiltaan ja kansipalkit ovat romahtaneet ruumaan ilmeisesti huolimattoman ankkuroinnin seurauksena.

Porvoossa avomerellä on 1700-luvun sotalaivan hylky, joka on noin 36 metriä pitkä ja jonka kannella on noin 30 tykkiä laveteillaan. Kesän aikana hylystä on viety merenpohjassa hylyn perän takana hylyn osien joukossa olleet posliiniastiat ja pullot.

Muinaismuistolaki suojaa vedenalaisia muinaisjäännöksiä samalla tavalla kuin maalla olevia muinaisjäännöksiä. Veden alla olevat ihmisen muinoin tekemät rakennelmat, esimerkiksi väyläesteet sekä siltojen ja laitureiden jäänteet ovat automaattisesti rauhoitettuja eikä niihin saa puuttua ilman lupaa. Vanhat laivahylyt on rauhoitettu iän perusteella. Sellainen hylky tai hylyn osa, jonka uppoamisesta voidaan olettaa olevan vähintään sata vuotta, rinnastetaan kiinteään muinaisjäännökseen. Kun kiinteä muinaisjäännös tai siitä peräisin oleva esine löytyy, on asiasta ilmoitettava viipymättä Museovirastolle.

Virkistyssukellukset vanhoille muinaismuistolain rauhoittamille kohteille ovat sallittuja, mutta hylkyjä ei saa vahingoittaa huolimattomalla ankkuroinnilla eikä muulla tavalla. Hylkyihin ei saa koskea eikä löytökokonaisuutta muuttaa. Rakenneosia tai esineitä ei saa siirtää eikä nostaa. Ilman konservointia vedestä nostetut esineet eivät edes säily pitkään.

Kuvat medialle - Pressbilder

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. All annan användning är förbjuden. Klicka på bilden för att ladda den.

Sandvikenin anastettu laivakello hylyn kannella.
 Kuva: Jouni Polkko (2009)
Sandvikenin anastettu laivakello hylyn kannella 2009. Kuva: Jouni Polkko
Sandvikens stulna fartygsklocka på vrakets däck 2009. Foto: Jouni Polkko
Takilan osia ja ploki Järvön hylyn luona ennen esineiden anastamista.
 Kuva: Stig Gustavsson (2011)
Takilan osia ja ploki Järvön hylyn luona ennen esineiden anastamista. Kuva: Stig Gustavsson 2011
Delar av riggen och blocket vid Järvövraket innan föremålen stals. Foto: Stig Gustavsson 2011
Tykki lavetillaan Porvoon avomerihylyllä.
 Kuva: Jouni Polkko
Tykki lavetillaan Porvoon avomerihylyllä, jolta on viety luvatta pienesineistöä. Kuva: Jouni Polkko
En kanon på lavett från vraket som finns på öppna havet utanför Borgå. Från vraket har små föremål stulits. Foto: Jouni Polkko
Tykki lavetillaan Porvoon avomerihylyllä.
 Kuva: Jouni Polkko
Tykki lavetillaan Porvoon avomerihylyllä, jolta on viety luvatta pienesineistöä. Kuva: Jouni Polkko
En kanon på lavett från vraket som finns på öppna havet utanför Borgå. Från vraket har små föremål stulits. Foto: Jouni Polkko

Lisätietoja antavat intendentti Maija Matikka, puh. 040 128 6284, maija.matikka@nba.fi ja lakimies Matleena Haapala, puh. 040 128 6034, matleena.haapala@nba.fi

MUSEOVIRASTO / VIESTINTÄ
Viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava, lea.murto-orava@nba.fi, puh. 040 128 6041
Viestintäassistentti Liisa Tuomikoski, liisa.tuomikoski@nba.fi, puh. 040 128 6042
PL 913, 00101 HELSINKI
Sandvikenin anastettu laivakello hylyn kannella.
 Kuva: Jouni Polkko (2009)
Sandvikenin anastettu laivakello hylyn kannella 2009. Kuva Jouni Polkko

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto