Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Taidolla restauroitu Tamminiemi avautuu

Taidolla restauroitu Tamminiemi avautuu


Urho Kekkosen museo Tamminiemen kaksi vuotta kestänyt restaurointi on valmistunut ja museo avataan yleisölle lauantaina 31.3.2012. Kunnostetut tilat palvelevat museotoimintaa entistä paremmin, ja kaikki yleisölle avoimet tilat ovat esteettömiä. Tamminiemessä järjestetään näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia, ja nyt museon tiloja, maankuulua saunaa myöten, voi myös vuokrata yksityiskäyttöön.

Lehdistökuvat


Restaurointihankkeen aikana Tamminiemessä käytiin läpi kaikki tontilla olevat rakennukset. Tehdyt toimenpiteet perustuvat rakennusten historian ja ominaispiirteiden tutkimuksiin ja selvityksiin.

Julkisivut heleää jugendia – sisätiloissa moderneja materiaaleja
Tamminiemi ulkokuva
Kuva: Museovirasto/Soile Tirilä (V1:1)

Päärakennuksen julkisivut palautettiin lähemmäksi alkuperäistä jugendasua. Alkuperäisen värin mukainen, vaaleanpunainen väri on heleä ja korostaa rakennuksen arkkitehtuuria.

Museon sisätilojen pinnat olivat pääosin 1970-luvun korjausten jäljiltä. Lateksimaalatut seinäpinnat ja lastulevykalusteet olivat erikoinen konservointikohde. Tamminiemessä toteutettiin modernien pintamateriaalien konservointia laajemmassa mittakaavassa kuin Suomessa koskaan aikaisemmin. Sopivia konservointimenetelmiä ja -materiaaleja jouduttiin etsimään kokeilujen kautta.

Korjattu Tamminiemi on nyt myös entistä saavutettavampi. Kaikki yleisölle avoimet tilat ovat esteettömiä. Päärakennuksen pohjoispäädystä pääsee sisälle nostimella ja ensimmäisen ja toisen kerroksen väliin on rakennettu hissi, joten molempien kerrosten museo- ja näyttelytilat ovat nyt kaikkien saavutettavissa. Kahvilaan, museokauppaan ja lipunmyyntiin on myös esteetön pääsy.  Siellä asiakkaiden käytössä on myös esteetön wc-tila. Henkilökunnalla on korjatussa Tamminiemessä ajanmukaiset toimisto- ja sosiaalitilat kolmannessa, ullakkokerroksessa.

Suomen sodanjälkeinen historia elää Tamminiemessä

Tamminiemi on ainutlaatuinen vallan ja vaikutusvallan symboli, jossa yhdistyvät sekä arvokkuus että vaatimattomuus. Museon opastukset, vaihtuvat näyttelyt ja esitelmätilaisuudet kertovat Rytin, Mannerheimin ja Kekkosen presidenttiajasta ja valottavat Suomen sodanjälkeistä historiaa. Tulevissa näyttelyissä esitellään Suomen lähihistorian käännekohtia ja perehdytään Tamminiemessä asuneiden presidenttien henkilökuviin ja toimintaan.

Näyttelyiden lisäksi Tamminiemessä järjestetään esitelmätilaisuuksia, konsertteja ja matineoita. Esimerkiksi huhtikuussa järjestetään kaksi konserttia, joissa voi kuulla Franz Schubertin lauluja ja Kalle Holmbergin lukemia Kekkosen Myllykirjeitä. Konserttilipun hintaan sisältyy myös opastus museossa.

Jo aikaisemmin yleisölle avoinna olleiden tilojen lisäksi vieraat pääsevät nyt tutustumaan myös Tamminiemen keittiöön, jossa nähtävänä on myös osa keittiötarvikkeista.

Tamminiemeen kokoukseen, juhlaan tai saunaan

Restauroidun Tamminiemen tiloja voi nyt myös vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin, kuten kokouksiin, seminaareihin, vastaanottoihin ja konsertteihin. Vuokrattavana on myös Tamminiemen legendaarinen sauna. Sen makoisista löylyistä ja ainutlaatuisesta tunnelmasta mahtuu nauttimaan kerralla 12 henkilöä. Samaan hintaan saa myös tietoa saunan historiasta ja opastuksen museossa.

Puisto on avoinna ulkoilijoillekin

Myös Tamminiemen puistoalue restauroidaan tulevana kesänä, ja sinne ovat museokävijöiden lisäksi tervetulleita myös ulkoilijat. Puistosta kaadetaan huonokuntoisia puita ja kadonneita käytäviä palautetaan. Puistoon sijoitetaan vanhoja valokuvia kertomaan Tamminiemen historiasta.

Puiston keskellä sijaitseva tontin vanhin rakennus, 1800-luvun alkuvuosikymmeninä rakennettu pieni empiretyylinen huvimaja on restauroitu. Ränsistynyt ja sisältä lastulevyillä vuorattu huvimaja osoittautui rakennushistorialliseksi aarteeksi. Erilaisia pintakerroksia löytyi yhteensä18 ja värityskin oli muuttunut jatkuvasti. Sisätilan väritysvaiheista on tehty multimediaesitys, johon voi tutustua museossa.  

Lisätietoja antavat
 
- Museon toiminnasta: museonhoitaja Aino-Maija Kaila, puh. 040 128 6362, aino-maija.kaila@nba.fi
- Museon restauroinnista: yli-intendentti Selja Flink, puh. 040 128 6161, selja.flink@nba.fi

Tamminiemen verkkosivut

Lehdistökuvat


Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.


Tamminiemi ulkokuvaTamminiemi eteinenTamminiemi alakertaa
Tamminiemen julkisivu on saanut takaisin alkuperäisen vaaleanpunaisen värinsä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V1:1)

Tamminiemen restauroinnissa on kiinnitetty huomiota myös tilojen esteettömyyteen. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V1:2)

Alakerran salia voi jatkossa vuokrata myös yksityiskäyttöön. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V1:3)

Tamminiemi Urhon työhuoneTamminiemi keittiöTamminiemi yläkerta pallotuoli
Presidentin työpöytä on säilytetty Urho Kekkosen valtakauden asussa. Oikealla Lisa Johansson-Papen Senaattori-pöytävalaisin. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V1:4)

Uutuutena museovieraat pääsevät tutustumaan myös Tamminiemen keittiöön. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V1:5)

Eero Aarnion Pallotuoli on asuinkerroksen olohuoneen katseenvangitsija. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V1:6)

Tamminiemi Sylvin makuuhuone

Ruskeat sävyt hallitsevat Sylvi Kekkosen makuuhuonetta. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V1:7)

Tamminiemi Urhon pukeutumishuone

Pukeutumishuoneen sisustukseen kuuluvat Urho Kekkosen vaaka ja keppi. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V1:8)

Tamminiemi sauna

Tamminiemen sauna. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.


Museovirasto / Viestintä

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto