Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Suomen merimuseon uutuusnäyttely Mereen menetetyt kertoo Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarinan

Suomen merimuseon uutuusnäyttely Mereen menetetyt kertoo Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarinan


Vrouw Maria ja St. Mikael lähtivät matkaan Amsterdamista ja purjehtivat kohti Pietaria. Molemmat upposivat arvokkaine lasteineen Nauvon vesillä, St. Mikael vuonna 1747 ja Vrouw Maria 1771. Suomen merimuseon näyttely ”Mereen menetetyt – Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarina” kertoo näiden suuria tunteita herättäneiden hylkyjen tarinaa niistä nostettujen esineiden, Hollannista lainattujen aikakauden maalausten ja ainutlaatuisen virtuaalisukelluksen välityksellä. Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa 25.4.–2.12.2012.

Hylyt lasteineen kuvastavat oman aikansa kaupankäyntiä Itämerellä. Vrouw Marian lastissa oli Katariina Suuren hankkimia maalauksia, St. Mikaelilla puolestaan Meissenin posliinia, taskukelloja, kultaisia nuuskarasioita, keisarinna Elisabetille tarkoitetut hevoskärryt sekä muita ylellisiä esineitä. Näiden lisäksi laivat kuljettivat myös mm. kahvia, kalaa, tupakkaa, kukkasipuleita, juustoa, väriaineita ja kankaita.

Asetelmassa valkoinen Meissen-kahviastiasto
St. Mikaelista nostettu valkoinen Meissen-kahviastiasto on yhä lähes uuden veroinen. Sanomalehti vuodelta 1772 kertoo Vrouw Mariasta pelastetun kahvin huutokaupasta Pietarissa. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V110).
Näyttelyssä kuljetaan St. Mikaelin ja Vrouw Marian mukana 1700-luvun lopun Amsterdamista laivojen haaksirikkoihin ja niiden jälkeisiin tapahtumiin. Tarina etenee hylkyjen löytymiseen, jolloin kävijä pääsee sukeltamaan Vrouw Marian hylyn luokse 3D-virtuaalisimulaation välityksellä. Näyttelyssä kerrotaan taidelastin innoittamissa ja hylkylöydöistä rakennetuissa asetelmissa 1700–luvun ilmiöistä. Esillä on myös hollantilaisista museoista lainaksi saatuja aikakauden taideteoksia, joiden kaltaisia katosi Vrouw Marian upotessa. Yksi näyttelyn teoksista on haaksirikon yhteydessä Vrouw Marialta pelastettu Jan ten Compen öljymaalaus vuodelta 1751.

Näyttely on Museoviraston johdolla tehdyn monitieteellisen ja kansainvälisen tutkimusyhteistyön tulosta. Viimeisimpänä panostuksena on vuonna 2009 käynnistynyt kajoamattomiin tutkimusmenetelmiin ja saavutettavuuteen keskittyvä "Vrouw Maria veden alla" -hanke. Se edustaa modernia meriarkeologista tutkimusta, jossa hylkyä tutkitaan ja esitellään osana vedenalaista ympäristöään ja kaikille yhteistä Itämeren vedenalaista kulttuuriperintöä.

Hankkeen keskeinen tavoite on hylyn tuominen jokaisen saavutettavaksi, ja siinä ”Mereen menetetyt” -näyttelyllä on keskeinen rooli. Näyttelyssä esitellään uusi näkökulma hylkytutkimukseen ja kulttuuriperinnön saavutettavuuteen 3D-virtuaalisimulaation avulla, joka visualisoi vedenalaista kulttuuriperintöä ennen näkemättömällä tavalla.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Median laitoksen kanssa yhteistyössä tehty virtuaalisimulaatio esittelee Vrouw Marian vedenalaisessa maisemassa. Kuka tahansa pääsee sukeltamaan hylyllä sekä tarkkailemaan maisemaa, jota yksikään ihminen ei ole nähnyt kokonaisuudessaan. 

Näyttely esittelee tämän hankkeen ja aikaisempien tutkimuksien tuloksia sekä antaa tarinoille taustat selittäen hylkyjen edustamia laajempia ilmiöitä. Siksi näyttelyssä on mukana myös St. Mikaelin tarina, joka on taustaltaan erinomainen vertailukohta Vrouw Marialle.

Näyttelyn äänimaisemassa kuullaan vedenalaisten kuulokuvien lisäksi Arttu Takalon ja Speedy Saarisen musiikkia, jossa heijastuvat näyttelyn aihepiirien monet tasot 1700-luvulta nykypäivään ja valistuksen salongeista Itämeren syvyyksiin. 

Näyttelyyn liittyy Museoviraston alkukesästä 2012 ilmestyvä kirja ”Mereen menetetyt, uudelleen löydetyt” ja syksyllä 2012 Merikeskus Vellamossa järjestettävä kansainvälinen seminaari.

Sekä "Vrouw Maria veden alla" -hankkeen että näyttelyn mahdollisti opetus- ja kulttuuriministeriön erillisrahoitus. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Sanoma. Suomen merimuseon tuki ry ja Alankomaiden Suomen suurlähetystö ovat tukeneet näyttelyprojektia sen alkuvaiheista asti.

Lisätiedot


Mereen menetetyt -näyttely:projektipäällikkö Eero Ehanti, eero.ehanti(at)nba.fi, 040 128 6483
Virtuaalisimulaatio ja Vrouw Maria veden alla -hanke:projektipäällikkö Sallamaria Tikkanen, sallamaria.tikkanen(at)nba.fi, 040 128 6312
Suomen merimuseo: museonjohtaja Tiina Mertanen, tiina.mertanen(at)nba.fi, 040 128 6481


Vrouw Maria veden alla hankkeen verkkosivut


Suomen merimuseon verkkosivut


Taustatietoja hylyistä


Kolmimastokaljuutti St. Mikael upposi 1747 nopeasti eikä kukaan laivalla olleista tiettävästi pelastunut. Lähes ehjä hylky löytyi sattumalta 1950-luvun alussa. Hylystä on nostettu paljon esineitä, mm. Meissenin posliinia, taskukelloja, nuuskarasioita ja muita ylellisiä esineitä.

Vuonna 1771 haaksirikkoutunut Vrouw Maria pysyi pinnalla useita päiviä karille ajonsa jälkeen, ja osa lastista saatiin pelastettua. Katariina Suurelle matkalla olleita arvotauluja ei tiettävästi ollut pelastettujen esineiden joukossa, mikä on osaltaan nostattanut Vrouw Marian mainetta aarrehylkynä. Alus löytyi vuonna 1999 Rauno Koivusaaren johtaman Pro Vrouw Maria –ryhmän etsinnöissä. Hylystä on nostettu joitakin esineitä, mm. liitupiippuja ja lasilinssejä, ja alusta on tutkittu sukeltamalla mm. Vrouw Maria veden alla –projektin kuluessa.

Suomen merimuseo on Museoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön alainen kansallinen merimuseo, joka toimii Kotkan Kantasatamassa sijaitsevassa Merikeskus Vellamossa. Vellamossa toimivat myös Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.

Merikeskus Vellamon verkkosivut


Lehdistökuvia


Kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön "Mereen menetetyt" -näyttelyyn liittyen. Muu käyttö on kielletty. Julkaistaessa on mainittava lähde ja valokuvaajan nimi. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.


 Asetelmassa valkoinen Meissen-kahviastiasto
St. Mikaelista nostettu valkoinen Meissen-kahviastiasto on yhä lähes uuden veroinen. Sanomalehti vuodelta 1772 kertoo Vrouw Mariasta pelastetun kahvin huutokaupasta Pietarissa. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V6:1).
Asetelmassa erilaisia Meissen astioita
St. Mikaelin lastina oli runsaasti erilaisia Meissen-astiastoja. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V6:2).

Asetelma 1700-luvun Hollannin ilmiöistä
Mereen menetetyt -näyttelyyn on rakennettu 1700-luvun Hollannille tyypillisiä ilmiöitä kuvaavia asetelmia hylkylöytöjä hyödyntäen. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V6:3).

Viinikauppiasta kuvaava asetelma
Hollantilainen viinikauppias Gerrit Braamcamp keräsi mittavan taidekokoelman, jonka huutokaupasta ostettiin myös Vrouw Marian mukana uponneet Katariina Suurelle matkalla olleet taideteokset. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V6:4).

Pienoispatsaat
Meissen-posliinista valmistettuja pienoispatsaita. Esineet on nostettu St. Mikaelin hylystä. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V6:5).
Kultaiset nuuskarasiat
St. Mikaelin hylystä on nostettu runsaasti kultaisia nuuskarasioita ja niiden osia. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V6:6).
Taskukellot
St. Mikaelin lastissa oli myös kultaisia ja hopeisia taskukelloja. Taustalla tiimalasin osa. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V6:7).
Emaliset nuuskarasiat
Emalikoristeisia nuuskarasioita St. Mikaelista. Kuva: Jani Gerkman, Suomen merimuseo (V6:8).Museovirasto / Viestintä

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto