Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museoiden tiedonhallinnan ammattilaiset ympäri maailmaa kohtaavat Helsingissä

Museoiden tiedonhallinnan ammattilaiset ympäri maailmaa kohtaavat Helsingissä


Kokoelmien ja muiden kulttuuriperintöaineistojen digitointi sekä tietovarantojen yhteiskäyttöisyys ja saavutettavuus ovat tämän päivän museotyön keskeisiä kysymyksiä. Niitä ja monia muita tietotekniikan kehittymisen myötä tulleita mahdollisuuksia pohditaan kansainvälisen museokomitean ICOM:in (International Council of Museums) dokumentointikomitean CIDOC:in (International Committee for Documentation) konferenssissa Helsingissä 10.-14.6.2012.
Cidoc2012 -logo

Konferenssiin saapuu 200 osallistujaa kuudesta eri maanosasta. Järjestelyistä vastaavat Museovirasto, Suomen kansallismuseo, Suomen Urheilumuseo, Designmuseo, Tampereen museot ja Helinä Rautavaaran museo.

Vielä parikymmentä vuotta sitten museoissa dokumentoitiin kokoelmia lähinnä omaa käyttöä varten ja pieni osa tiedosta jalostettiin yleisölle tarjottavaksi näyttelyiden yhteydessä. Museoammattilaisten kirjo sekä heidän tiedontarpeensa ja tuottamansa tieto on laajentunut, kun museot ovat muuttuneet muun yhteiskunnan mukana. Myös yleisö on yhä kiinnostuneempaa kulttuuriperinnöstä ja halukkaampaa osallistumaan sen tallennukseen.

CIDOC 2012 -konferenssin teema on ”Enriching Cultural Heritage”. Teema valittiin, koska kulttuurisen tiedon keräämistä, tutkimista ja tallentamista halutaan valottaa monesta eri näkökulmasta. Konferenssissa kohtaavat museoiden tietotekniikka-ammattilaiset, yliopistojen tutkijat sekä kokoelmatiedon tuottajat ja käyttäjät. Siellä keskustellaan teoreettisista malleista, jotka tukevat museoiden tietojärjestelmien suunnittelua, valmistellaan suosituksia alan standardeiksi sekä esitellään yhteisöllisiä projekteja, joissa yleisö on osallistunut kokoelmatietojen kartuttamiseen.

Suomalainen Kansallinen Digitaalinen Kirjasto -hanke on rohkaiseva esimerkki kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteistyöstä. Myös Europeana (Eurooppalainen digitaalinen kirjasto) ja lukuisat kansainväliset hankkeet kannustavat museoita avaamaan tietovarantonsa kansalaisten ja kehittäjien käyttöön.

Konferenssissa tietä tulevaisuuteen viitoittavat mm. pääpuhujat Nick Poole (Collections Trust, Iso-Britannia) Ora Lassila (Nokia, USA/Suomi) ja Patrick le Boeuf (Bibliotheque National de France, Ranska).
Päätapahtumapaikka on Kansallismuseo (plenaarit, näyttely, rekisteröityminen). Rinnakkaissessioiden ja työpajojen paikkoja ovat myös Kiasma, Designmuseo ja Urheilumuseo.
Konferenssin kokouskieli on englanti, mutta pääesitelmät käännetään ranskaksi.

Konferenssin verkkosivut: www.CIDOC2012.fi

Järjestävät organisaatiot: Museovirasto, Suomen Kansallismuseo, Designmuseo, Helinä Rautavaaran museo, Suomen Urheilumuseosäätiö, Valtion taidemuseo, Vapriikki

Konferenssia sponsoroi Profium Oy.

Muut tukijat ovat ICOM, CIDOC, opetus- ja kulttuuriministeriö, Tieteellisten Seurain Valtuuskunta, Institut Francais Finlande ja Air France.

Lisätiedot:
- cidoc2012@nba.fi
- Sirkka Valanto, CIDOC2012 Local organizing committee, puheenjohtaja, sirkka.valanto@nba.fi
- Maija Ekosaari, CIDOC2012 Local organizing committee, sihteeri,cidoc2012@nba.fi
- Katri Hirvonen-Nurmi, CIDOC2012 Local organizing committee, tiedotussihteeri, puh. 09 8163 1432, katri.hirvonen-nurmi@helinamuseo.fi .

Konferenssivalmisteluja voi seurata myös Facebookissa: Cidoc2012 Helsinki ja Twitterissä: @CIDOC2012


Profium logo 2012The International Council of Museums (ICOM)CIDOC -logoMinistry of Education and Culture
MV_logo_enVTM2Federation of Finnish Learned SocietiesUM_logo_txt
DEM_rgbHRM_4vari1vapriikki_rgb_pcIF Logo Finlande-RVB
 Air France   


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto