Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Urajärven kartanon peruskorjaus loppusuoralla – puistoalueen rantapolku on jo avoinna yleisölle

Urajärven kartanon peruskorjaus loppusuoralla – puistoalueen rantapolku on jo avoinna yleisölle


Asikkalassa sijaitsevan Urajärven aateliskartanon neljä vuotta kestäneet kunnostus- ja konservointityöt valmistuvat tänä kesänä. Kartanon mailla on jo avattu ulkoilijoille Urajärven rantapolku.
 
Urajärven kartanon viimeiset yksityiset omistajat olivat aatelissisarukset Lilly ja Hugo von Heideman. Nyt toteutettavassa peruskorjauksessa kartanon päärakennuksen huoneet konservoidaan 1900-luvun alun asuun, jolloin von Heidemanien koti edusti viimeisimpiä eurooppalaisia muotivirtauksia.

Peruskorjauksen yhteydessä kartanon yli 200-vuotiaaseen sivurakennukseen valmistuu uusi, alkuperäisen mallin mukainen kuisti. 1900-luvun alussa rakennettu kuisti on purettu 1960-luvulla, jolloin sen ei katsottu sopivan sivurakennuksen tyyliin. Ensi kesäksi kuistin harjalle nostetaan sininen rautakielinen lohikäärme, joka on vartioinut rakennusta myös alkuperäisen kuistin katolta. Norjalaisvaikutteinen lohikäärme löydettiin kartanon puimalasta siivoustöiden yhteydessä.

Kartanon aluetta avataan myös kaikkien kartanoista ja puutarhoista kiinnostuneiden käyttöön. Urajärven puistoalueen rantapolun opaskyltit kertovat von Heidemanien ajan ulkoilmaelämästä ja puutarhaharrastuksesta. Polku on avoinna kaikille ulkoilijoille. Kartanon piha on vielä tänä kesänä työmaa-aluetta ja rajattu suljetuksi alueeksi turvallisuussyistä.  

Yleisö on tervetullut tutustumaan Urajärven kartanon peruskorjauksen loppusuoraan avoimien ovien päivänä torstaina 16. elokuuta klo 12–18.

Tavoitteena on avata Urajärven kartanomuseo yleisölle kesällä 2013 mikäli Museoviraston / Suomen kansallismuseon budjetti antaa siihen mahdollisuudet ja Asikkalan kunta lähtee mukaan huolehtimaan museon avoinna pidosta.

Lisätietoja
Urajärven kartanomuseon toiminnasta: yli-intendentti Lea Värtinen, puh. 040 128 6341, lea.vartinen@nba.fi
korjaustöistä: johtava rakennuttaja Marja Ivars, puh. 040 128 6162, marja.ivars@nba.fi

Urajärven kulttuuripuisto -blogi seuraa kunnostus- ja konservointitöiden etenemistä. 
Kartanon salin tapetointia

Elina Wirkkala ja Emilia Bergholm tapetoivat kartanon salia. Kuva: Nanna Kymäläinen, Museovirasto (V:93).
 

Lehdistökuvat

Kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön, muu käyttö on kielletty. Julkaistaessa on mainittava lähde ja valokuvaajan nimi. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.


Urajärven sivurakennus

Urajärven sivurakennus on saanut uuden kuistin. Kuva: Kerttuli Hoppa (V:90).
Rantapolun opasteita pystyttämässä

Graafinen suunnittelija Jalo Toivio valvoo rantapolun opasteiden pystytystä. Oikealla restauroija Juha Toivio. Kuva: Lauri Putkonen (V:91).
Rantapolun uudet opasteet

Rantapolun uusien opasteiden äärellä vasemmalta Juha Toivio, Marja Ivars ja Jalo Toivio. Kuva: Lauri Putkonen (V:92).
Kartanon salin tapetointia

Elina Wirkkala ja Emilia Bergholm tapetoivat kartanon salia. Kuva: Nanna Kymäläinen, Museovirasto (V:93).


 

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto