Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Seurasaaren Kahiluodon kartano avautuu yleisölle

Seurasaaren Kahiluodon kartano avautuu yleisölle


Museovirasto avaa Seurasaaren ulkomuseossa sijaitsevan Kahiluodon kartanon yleisölle mittavan restauroinnin jälkeen. Korjaustyön aikana kartanoon rakennettiin kuisti, sisätilat konservoitiin ja rakennukseen tehtiin taloteknisiä parannuksia. Lisäksi kartanon puisto uusittiin vanhaa henkeä kunnioittaen.

Kartanon kunnostamisessa keskeisin toimenpide oli kartanon alapohjan kosteustekninen ajanmukaistaminen mm. salaojitusten ja rakenteellisten muutosten avulla. Ikkunat ja ikkunanpuitteet kunnostettiin perinteisin menetelmin. Sisätiloissa kaikki seinä- ja kattopinnat puhdistettiin vuosien saatossa kertyneestä liasta ja samalla korjattiin mm. vesivahingoista kärsineitä maali- ja tapettipintoja.

Kartanon kuisti rakennettiin 1800-luvun loppupuolella, ja se pystytettiin aluksi myös Seurasaareen. Se purettiin 1950-luvulla, mutta nyt kuisti päätettiin palauttaa mm. sen suojaavan merkityksen vuoksi. Osaa vanhan mallin ja arkistotietojen pohjalta rakennetun kuistin osista on käytetty jo alkuperäisessä kuistissa.

Piha-alue uusittiin sen vanhaa henkeä kunnioittaen. Uusi aita rajaa sen entistä selkeämmin omaksi alueekseen. Perinteinen, kartanokulttuuriin sopiva kasvillisuus ja polut penkkeineen luovat aitoa kartanon puiston tunnelmaa.
Kahiluodon kartano on valmistunut vuonna 1790. Seurasaaren ulkomuseoon se siirrettiin vuonna 1926 Taivassalosta. Konservointityön toteutti Museoviraston Restaurointi-yksikkö, joka vastaa kaikkien Seurasaaren ulkomuseon rakennusten hoidosta. Puistosuunnitelman teki maisema-arkkitehti Eeva Byman ja sen toteutuksesta vastasivat puutarhurit Heikki Koistinen ja Markku Tuomi.

Lisätietoja
ulkomuseon avoinnapidosta ja tapahtumista:
intendentti Mikko Teräsvirta, puh. 040 128 6374, mikko.terasvirta@nba.fi
ulkomuseon konservoinnista: rakennuskonservaattori Jani Puhakka, puh. 040 128 6168, jani.puhakka@nba.fi ja johtava rakennuttaja Marja Ivars, puh. 040 128 6162, marja.ivars@nba.fi

Seurasaaren ulkomuseon verkkosivut

Seurasaaren ulkomuseossa sijaitseva Kahiluodon kartano on avattu mittavan restaurointityön jälkeen.

Lehdistökuvat


Kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön, muu käyttö on kielletty. Julkaistaessa on mainittava lähde ja valokuvaajan nimi. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Kahiluodon kartano Seurasaaren ulkomuseossa on saanut takaisin vuonna 1952 poistetun kuistin. Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto.Seurasaaren ulkomuseossa sijaitseva Kahiluodon kartano.Kartanon piha-alue on uusittu sen vanhaa henkeä kunnioittaen.
Kahiluodon kartano Seurasaaren ulkomuseossa on saanut takaisin vuonna 1952 poistetun kuistin.
Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto (V88).
Seurasaaren ulkomuseossa sijaitseva Kahiluodon kartano on avattu mittavan restaurointityön jälkeen.
Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto (V87).
Kartanon piha-alue on uusittu sen vanhaa henkeä kunnioittaen.
Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto (V89).
Alakerran ruokasaliReininmaalaisia suolalasitteisia saviruukkujaKustavilaisen salin interiööri
Seurasaaren ulkomuseon Kahiluodon kartanon interiöörien seinä- ja kattopinnat puhdistettiin ja vesivahingoista kärsineet pinnat korjattiin. Kartanon mamsellipukuiset oppaat ovat valmiina opastamaan kartanon saloihin. Kuva alakerran ruokasalista.
Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto (V84).
Reininmaalaisia suolalasitteisia saviruukkuja restauroituna avatun Kahiluodon kartanon keittiön pöydällä.
Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto (V85).
Seurasaaren ulkomuseon Kahiluodon kartanon yläkerran kustavilaisen salin interiööri konservoitiin muiden sisätilojen lailla.
Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto (V86).


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto