Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Tutustu paikalliseen kulttuuriin – käy kesällä paikallismuseossa

Tutustu paikalliseen kulttuuriin – käy kesällä paikallismuseossa


Suomessa on lähes tuhat kotiseutumuseota ja paikallista erikoismuseota. Niiden työnäytöksiin, talkoisiin, perinnemarkkinoille, lauluiltoihin, kesäteattereihin, muistelupiireihin, näyttelyihin ja monenlaiseen muuhun toimintaan osallistuu vuosittain lähes miljoona kävijää. Museot ovat jälleen avanneet ovensa kesäkaudeksi ja toivottavat kaikki tervetulleiksi tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.

Paikallismuseoita ylläpidetään pääasiallisesti vapaaehtoisvoimin ja ne muodostavat koko maan kattavan verkoston. Paikallismuseot ovat työllistäjiä, palveluntarjoajia, kulttuurimatkailukohteita, oppimisympäristöjä sekä vapaaehtoistyön ja osallistumisen areenoita.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä on selvittänyt kuntien, yhdistysten ja säätiöiden ylläpitämää paikallismuseotoimintaa. Työryhmä korostaa keväällä 2012 julkistetussa loppuraportissaan, että paikallismuseot tekevät kokonaisvaltaista kulttuuriperintötyötä ja edistävät toiminnallaan tietoisuutta kulttuuriperinnöstä ja -ympäristöstä. Selvityksen yhteydessä toteutettiin paikallismuseoille ideahaku, jonka pohjalta on käynnistetty kymmenen pilottihanketta ympäri maata paikallismuseotyön kehittämiseksi. Näillä hankkeilla pyritään hakemaan ratkaisuja museoiden yhteisiin haasteisiin ja löytämään uusia toimintamalleja sekä kehittämään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

Kirkkonummella, Länsi-Uudellamaalla tavoitteena on tehdä Ragvaldsin museoalueesta ja puutarhasta kuntalaisten oma piha, jossa pääsee tutustumaan paikalliseen perinnemaisemaan ja kasvillisuuteen sekä osallistumaan sen hoitoon. Mustasaaressa, Pohjanmaalla vahvistetaan paikallista yhteisöllisyyttä ja vapaaehtoistoimintaa järjestämällä tapahtumia, joissa mm. pääsee kokeilemaan punamullan keittoa, verkonkudontaa, nahan parkitsemista sekä päreiden valmistusta ja pärekaton rakentamista. Siilinjärvellä, Pohjois-Savossa voi pian tutustua kylien paikalliskulttuuriin verkossa toiminnallisten kulttuurikarttojen ja -kätköjen kautta.

Tietoa paikallismuseoista, niiden aukiolosta ja tapahtumista löytyy kuntien ja yhdistysten verkkosivuilta sekä alueellisista museoportaaleista. Uusimmat portaalit on toteutettu Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Museo Pohjanmaa
Museer i Österbotten
Aikamatka Satakunnassa

Lisätietoa paikallismuseotoiminnan kehittämisestä ja ideahausta antaa erikoisasiantuntija Marianne Koski, Museovirasto, 040 128 6015, marianne.koski(at)nba.fi

Rakkaudesta kulttuuriperintöön; Paikallismuseotoiminnan kehittämistyöryhmän loppuraportti


Liperin museo heinäkuu
Suomen lähes tuhannessa paikallismuseossa riittää nähtävää ja koettavaa varsinkin kesäkaudella. Liperi-Seuran ylläpitämät museot Pohjois-Karjalassa ovat avoinna kesäkuun puolestavälistä heinäkuun loppuun. Kuva: Liperi-Seura ry.

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto