Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Merikeskus Vellamossa kokeillaan uutta johtamis- ja toimintamallia

Merikeskus Vellamossa kokeillaan uutta johtamis- ja toimintamallia


Merikeskus Vellamo Kotkassa on mukana valtakunnallisessa ”Museot hyvinvoinnin edistäjinä” -hankkeessa, jossa etsitään museoille entistä asiakaslähtöisempiä toimintatapoja. Tänä syksynä Vellamossa kokeillaan uudenlaista johtamis- ja toimintamallia. Kokeilun ajaksi Merikeskuksen toimijat ovat saaneet kehittämistyönsä tueksi pilotointijohtaja Sirpa Kantola-Pakkasen Cadre Ky:stä.

Uuden johtamis- ja toimintamallin avulla Vellamolle haetaan voimakkaampaa vaikuttavuutta Kotkan kantasataman alueen elinvoimaisuuden edistämiseen yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa. Kulttuuriperintöön liittyvän tiedon välittäminen yleisölle sekä yhteisöllisen tapaamis- ja kohtaamispaikan tarjoaminen säilyvät kuitenkin edelleen Vellamon museoiden toiminnan keskeisimpinä tavoitteina. Uudessa johtamis- ja toimintamallissa toiminta ja palvelut rakennetaan entistä vahvemmin asiakkaiden tarpeista lähteviksi palvelukokonaisuuksiksi. Yksi esimerkki jo käyttöön otetuista uusista tavoista työskennellä yhdessä asiakkaiden kanssa on kävijäraati.

Pilotointijohtajan tehtävänä on tukea Vellamon eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja edistää uusien yhteisten palvelujen kehittämistä. Merikeskus Vellamossa toimivat saman katon alla Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Tietokeskus Vellamo. Museoiden ja tietokeskuksen työ- ja opetustilojen lisäksi talossa on myös 200-paikkainen auditorio, museokauppa Plootu ja yrittäjävetoinen ravintola Laakonki.

KTM Sirpa Kantola-Pakkasella Cadre Ky:stä on vahva Kymenlaakson elinkeinoelämän ja julkisen sektorin verkostojen tuntemus. Lisäksi hän tuo Vellamoon monipuolista osaamista toimintamallien kehittämisestä ja käyttöönotosta monen toimijan yhteistyöympäristöissä. Sirpa Kantola-Pakkanen työskentelee paikan päällä Vellamossa vuoden 2012 loppuun asti tiiviissä yhteistyössä Vellamon museoiden johtajien kanssa.

Vuonna 2011 käynnistynyttä, puolitoista vuotta kestävää ”Museot hyvinvoinnin edistäjinä” -kehittämishanketta koordinoi Museovirasto yhteistyössä Sitran sekä Kotkan ja Hämeenlinnan kaupunkien kanssa. Hankkeen pilottikohteet ovat Merikeskus Vellamo ja Hämeenlinnan Linnanniemen alueen museot, joissa molemmissa museopalveluja tuottavat valtio, kunta ja muut toimijat. Hankkeessa kehitetään museoille uudenlaisia johtamis- ja yhteistyömalleja sekä etsitään tapoja tuottaa entistä asiakaslähtöisempiä museopalveluita. Tuloksia esitellään vuoden 2013 alussa museoille avoimissa alueellisten työpajojen sarjassa.

Lisätiedot:

-    Merikeskus Vellamon pilotointijohtaja Sirpa Kantola-Pakkanen, puh. 040 128 6016, sirpa.kantola-pakkanen@kotka.fi
-    Museot hyvinvoinnin edistäjinä -hankkeen hankejohtaja Ulla Teräs, puh. 040 128 6013, ulla.teras@nba.fi

Merikeskus Vellamon verkkosivut
Museot hyvinvoinnin edistäjinä -hankkeen verkkosivut


Sirpa Kantola-Pakkanen Merikeskus Vellamon edustalla
Sirpa Kantola-Pakkanen. Kuva: Seppo Pakkanen

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto