Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Hvitträskin esineistö digitoidaan osana eurooppalaista suurprojektia

Hvitträskin esineistö digitoidaan osana eurooppalaista suurprojektia


Suomen kansallismuseo on yhtenä partnerina maaliskuussa 2012 alkaneessa, kaksi vuotta kestävässä projektissa, jossa digitoidaan yhteensä noin 75 000 art nouveau / jugend -objektia. Partage Plus -nimen saaneessa projektissa on mukana 24 museota ympäri Eurooppaa. Kansallismuseon kokoelmista projektissa digitoidaan Hvitträskin esineistöä ja valokuvia, yhteensä noin 550 objektia.

Projektin tuloksia on nähtävissä jo vuoden 2013 alussa yhteiseurooppalaisessa Europeana-kokoelmatietokannassa.

Perinteisen digitoinnin lisäksi koko projektin tavoitteena on 3D-mallintaa noin 2000 esinettä. Mallinnuksen suorittaa projektissa mukana oleva saksalainen Steinbichler Optotechnik GmbH. Projektin päätyttyä Europeanassa pääsee katsomaan noin 100 Hvitträskin esinettä kolmiulotteisena.

Kirkkonummella sijaitsevan Hvitträskin rakennuttivat vuosina 1901-1903 arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Rakennuksessa oli heidän yhteisen arkkitehtitoimistonsa lisäksi Saarisen ja Lindgrenin perheiden kodit. Kansallisromanttista arkkitehtuuria edustavan Hvitträskin katsotaan olevan suomalaisen art nouveau -kauden keskeinen kokonaistaideteos. Hvitträskissä on edelleen runsaasti alkuperäiseen sisustukseen ja irtaimistoon kuuluvaa esineistöä. Joukossa on mm. Eliel Saarisen suunnittelemia huonekaluja, 1900-luvun alun ryijyjä sekä suomalaista ja saksalaista kupariesineistöä.

Partage Plus -projekti on saanut rahoitusta Euroopan unionin Kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman (CIP) tukiohjelmasta ICT PSP (ICT Policy Support Programme).

Partage Plus -projektin verkkosivut

Lisätietoja: amanuenssi Ismo Malinen, Suomen kansallismuseo, puh. 040 128 6382, ismo.malinen@nba.fi

Hvitträskin verkkosivut
Europeana-portaali
Tietoa Europeanasta suomeksi


Lehdistökuvat


Kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön, muu käyttö on kielletty. Julkaistaessa on mainittava lähde ja valokuvaajan nimi. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.
99050 79

Arkkitehti Eliel Saarisen vuonna 1902/1903 suunnittelema tuoli Hvitträskistä. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.Saksalaisen Württembergische metallwarenfabrik -tehtaan noin vuonna 1900 tekemä kupariastia. Astiassa on tyypillinen Art nouveau-tyylin koristelu. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.Hvitträskin tuvan takka. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.Hvitträskin ruokasali. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.
Arkkitehti Eliel Saarisen vuonna 1902/1903 suunnittelema tuoli Hvitträskistä. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (V9:2).
Saksalaisen Württembergische metallwarenfabrik -tehtaan noin vuonna 1900 tekemä kupariastia. Astiassa on tyypillinen Art nouveau-tyylin koristelu. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (V9:3).
Hvitträskin tuvan takka. Takan kaakelit on tehty Wilhelm Andsténin kaakeli ja fajanssitehtaassa ja kuparisen suojapellin on suunnitellut O. W. Ehström. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (V9:1).
Hvitträskin ruokasali. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (HK6473:11)

EU-logoIct psp logoCip enPartagelogo rgb72dpi small SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto