Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museoviraston toimitilojen rakennustyöt Sturenkadulla ovat loppusuoralla

Museoviraston toimitilojen rakennustyöt Sturenkadulla ovat loppusuoralla


Museoviraston useita vuosia käynnissä ollut toimitilahanke lähestyy päätöstään. Loppusyksyllä 2010 valmistuivat Museoviraston käyttöön Sturenkatu 2a:ssa entisen Kotitalousopettajaopiston peruskorjatut tilat ja uusi maanalainen arkistorakennus. Vuoden vaihteessa 2012-2013 valmistuvat viraston toisen toimitalon, Sturenkatu 4:ssä sijaitsevan Kulttuuritalon toimistosiiven peruskorjaustyöt.

Uusien toimitilojen valmistuminen on Museovirastolle merkittävä asia. Museovirasto joutui odottamaan pitkään toimitiloja, joihin viraston kaikki Helsingissä sijaitsevat toiminnot museoita lukuun ottamatta voitaisiin sijoittaa ja samalla parantaa asiakaspalvelua ja saavutettavuutta sekä saada kansalliskokoelmille asianmukaiset säilytys- ja tutkimustilat.  Uusissa Sturenkadun tiloissa, joissa Museovirasto on Senaatti-kiinteistöjen vuokralaisena, on työtilat noin 200 henkilölle.

Suojeltukin rakennus taipuu nykyajan vaatimuksiin

Kulttuuritalon peruskorjaushankkeen rakennuttaja ja kiinteistön omistaja on Kiinteistö Oy Helsingin Kulttuuritalo, jonka Senaatti-kiinteistöt omistaa. Peruskorjauksen suunnittelusta vastaa Arkkitehdit NRT Oy ja pääurakoitsijana toimii Rakennus Oy Antti J. Ahola. Museovirastolle peruskorjattavien tilojen laajuus on noin 3 800 brm2 ja kustannusarvio noin 7,5 M€.  Kulttuuritalon kiinteistöyhtiön hallussa olevat tilat peruskorjataan kiinteistöyhtiön ohjelmatoiminnan käyttöön, ja korjattavien tilojen laajuus on 6 100 brm2 ja kustannusarvio noin 10,6 M€.

Kulttuuritalo on suojeltu Valtioneuvoston päätöksellä. Se on Helsingin tunnetuimpia rakennuksia ja yksi arkkitehti Alvar Aallon tärkeimpiä rakennuksia. Suojelu on ohjannut myös peruskorjausta. Sisätilojen ratkaisut on tehty alkuperäistä toteutusta noudattaen, samoin materiaalivalinnat ja väritys. Myös julkisivun muutokset ovat hienovaraisia ja liittyvät talon elinkaaren pidentämiseen. Ikkunoiden eristystä parannetaan energiatehokkuuden parantamiseksi.

Muuttoautot liikkeellä alkuvuodesta

Näillä näkymin Sturenkatu 4:n peruskorjaus valmistuu tammikuussa. Kulttuuritalon toimistosiipeen muuttavat helmi- maaliskuun aikana Museoviraston pääjohtaja, tukipalvelut, Kulttuuriympäristön suojelu -osasto ja Kulttuuriympäristön hoito -osasto. Myös kivikauden kokoelmat muuttavat rakennukseen.

Arkisto- ja tietopalvelut -osasto (Arkisto ja arkeologiset kokoelmat, Kirjasto, Kuvakokoelmat ja Tiedonhallinta) on työskennellyt ja palvellut asiakkaita peruskorjatussa Kotitalousopettajaopiston rakennuksessa Sturenkatu 2a:ssa jo viime vuoden alkusyksystä.

Lisätietoja toimitilahankkeesta:
Yli-intendentti Anita Hyvärinen, anita.hyvarinen@nba.fi, p. 040 128 6181
IMG 2923
Kulttuuritalon julkisivujen luonne säilyy hyvin lähellä nykyistä. Muutokset ovat hyvin hienovaraisia niin konserttisaliosassa kuin toimistosiivessäkin. Sturenkadun sisääntulokatos joudutaan osittain uusimaan, mutta se tehdään Aallon alkuperäistä suunnitelmaa noudattaen. Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto (V124)

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto