Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museoviraston paikkatietoaineistoja voi nyt ladata maksutta verkosta

Museoviraston paikkatietoaineistoja voi nyt ladata maksutta verkosta


Museovirasto on avannut verkossa kulttuuriympäristöön liittyvien paikkatietoaineistojensa latauspalvelun. Tarjolla on aineistoa sekä suunnittelijoille, viranomaisille ja tutkijoille että muuten vain kulttuuriympäristöstä kiinnostuneille.  Aineistojen lataaminen on maksutonta ja aineistojen käyttöoikeus on hyvin laaja. Lataajan on kuitenkin hyväksyttävä käyttöehdot ennen aineiston saamista.

Aineistoja voi ladata suoraan osoitteesta http://www.nba.fi/fi/tietopalvelut/tietojarjestelmat/kympariston_tietojarjestelma/aineistojen_lataaminen tai ATOM-syötteen kautta, jonka käyttäjä voi tilata selaimeensa. Ladattavan aineiston saa zip-pakettina, joka sisältää paikkatietoaineistot sekä shp- että tab-muodossa.

Ladattavissa on kolme erilaista pakettia, joista yksi sisältää suojellut kohteet ja on tarkoitettu erityisesti maankäytön suunnittelun tarpeisiin ja muuhun viranomaiskäyttöön. Toinen paketti sisältää myös muita kuin suojeltuja kohteita ja sopii esimerkiksi tutkimuskäyttöön.

Kolmas paketti noudattaa Inspire-direktiivin mukaista tietomallia ja sisältää inspire-direktiivin Liitteen 1 mukaiset Museoviraston suojelukohdeaineistot. Inspire on EU-direktiivi, jonka avulla kansallisista paikkatietoaineistoista ja -palveluista luodaan EU:n jäsenmaiden yhteinen, yhtenäinen ja helposti hyödynnettävä paikkatietoinfrastruktuuri. Lisätietoa: http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/inspire

Ladattavat tietotuotteet on kuvailtu Museoviraston verkkosivulla: http://www.nba.fi/fi/tietopalvelut/tietojarjestelmat/kympariston_tietojarjestelma/aineistojen_kuvaus.

Tietotuotemäärittelyt ovat myös aineistopaketissa mukana. Aineistot, samoin kuin latauspalvelukin, on kuvailtu Paikkatietohakemistossa: http://www.paikkatietohakemisto.fi.

Lisätietoja Museoviraston paikkatietopalvelusta antavat paikkatietoasiantuntija Minna Ryyppö, minna.ryyppo@nba.fi, puh. 040 128 6253 ja yli-intendentti Miikka Haimila, miikka.haimila@nba.fi, puh. 040 128 6140.
Paikkatietoja
Museoviraston paikkatietoaineistoissa on runsaasti tietoa Suomen muinaisjäännöksistä ja rakennetusta kulttuuriympäristöstä. Kuva: Museovirasto

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto