Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kaiken ikäiset hylyt ovat arvokkaita menneisyyden tietolähteitä

Kaiken ikäiset hylyt ovat arvokkaita menneisyyden tietolähteitä


Suomen aluevesillä ja sisävesillä olevat, yli sata vuotta sitten uponneet laivojen hylyt ja muut vedenalaiset muinaisjäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia ja niiden suojelu on Museoviraston tehtävä. Vesillämme on myös lukuisia hylkyjä, jotka eivät ikänsä puolesta vielä kuulu muinaismuistolain automaattisen rauhoituksen piiriin. Nekin ovat arvokasta kulttuuriperintöä, jota halutaan ja jota kannattaa vaalia.

Suomen aluevesillä olevat alle satavuotiaat sotalaivojen hylyt ovat puolustusvoimien omaisuutta ja niihin liittyy asetus 1983/84 puolustusvoimille kuuluneen tavaran löytämisestä ja pelastamisesta. Lähivuosina muinaismuistolain rauhoituksen piiriin tulevat ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin liittyvät hylyt.

Vaikka muinaismuistolaki ei sataa vuotta nuorempia hylkyjä vielä suojaakaan, nekin ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja niitä tutkimalla voidaan saada uutta tietoa vesiliikenteen historiasta. Haaksirikot ja hylkyjen yksityiskohdat kiinnostavat ja koskettavat monia. Jos hylyssä sukelletaan ja aiheutetaan muutoksia ennen kuin se on dokumentoitu, menetetään peruuttamattomasti mahdollisuus saada tietoa siitä missä kunnossa hylky on ollut löytöhetkellä ja millainen kokonaisuus laiva oli oltuaan vuosikymmeniä meren pohjassa.

Ennen toimintaa, joka aiheuttaa muutoksia alle satavuotiaisiin hylkyihin, on syytä miettiä mihin tahoihin hylky liittyy ja keiden kanssa toimintaa olisi hyvä suunnitella. Sotalaivojen hylkyjen osalta on oltava yhteydessä puolustusvoimiin ja siihen kuuluvaan Sotamuseoon. Hylyt voivat kiinnostaa myös laivastomuseo Forum Marinumia, paikallisia museoita, historian ja sotahistorian tutkijoita sekä haaksirikoissa menehtyneiden jälkeläisiä. Alle satavuotiailla kauppalaivojen hylyillä on omistajat, joilta on saatava suostumus ennen kuin hylyissä aiheutetaan muutoksia.

Erilaiset ja eri ikäiset hylyt ovat yksityiskohdiltaan ainutlaatuisia. Hylkyjen kunnioittaminen ja harkitseva toiminta on kaikkien, niin sukeltajien, tutkijoiden kuin suuren yleisönkin etu. Museovirastosta saa tietoa hyvistä menettelytavoista ja opastusta, kun etsitään oikeaa tahoa, jonka puoleen hylkyihin liittyvissä asioissa pitää kääntyä.

Helsingin Sanomat ja sen kuukausiliite kertoivat pari viikkoa sitten vuonna 1914 uponneen venäläisen panssariristeilijä Palladan löytymisestä ja harrastajasukeltajien toiminnasta hylyllä. Palladan hylyllä sukeltaneet ovat toimineet esimerkillisesti. He eivät ole kajonneet hylkyyn, joka on myös sotilaiden hauta. Pallada ei kuulu ikänsä eikä sijaintinsakaan puolesta Suomen muinaismuistolain automaattisesti rauhoittamiin hylkyihin. Se sijaitsee Suomen talousvyöhykkeellä kansainvälisellä vesialueella ja valtioaluksena se on lippuvaltionsa eli Venäjän omistama kohde.

Lisätietoja antaa Maija Matikka, maija.matikka@nba.fi, puh. 040 128 6284.
Miinalaiva Ladogan hylky
Miinalaiva Ladoga on monille sukeltajille tuttu hylky, jossa on sukellettu Sotamuseon luvalla. Kuvassa näkyy Ladogan tykki hylyssä paapuurin puolella. Kuva: Stig Gustavsson, 2012

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto