Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museovirasto puoltaa Oulunsalon kunnantalon suojelua

Museovirasto puoltaa Oulunsalon kunnantalon suojelua


Kuntauudistukset vaikuttavat myös kuntien rakennusperintöön. Kun Oulussa yhdistyy viisi kuntaa, jää neljä kunnantaloa vaille alkuperäistä käyttöään. Yksi niistä on Oulunsalon kunnantalo. Se on Pohjois-Suomen omaleimaisimman arkkitehtuurisuuntauksen, nk. Oulunkoulun korkeatasoinen edustaja vuodelta 1982. Suomen Arkkitehtiliitto on tehnyt esityksen Oulunsalon kunnantalon suojelemisesta rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla. Rakennussuojelupäätöstä valmistelee Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Museovirasto on puoltanut kunnantalon suojelua.

Oulunsalo kehitti taajamaansa määrätietoisesti moderniksi ja uusi kunnantalo valmistui kunnan 100-vuotisjuhlavuonna. Professorin Reima Pietilän vahvasti vaikuttama omaleimainen orgaanisen, regionalistisen arkkitehtuuriin perinne sai virikkeitä myös kansainvälisestä postmodernismista. Tämä arkkitehtuuriajattelun tavoitteet ilmenevät parhaimmillaan Oulunsalon kunnantalossa.

Kunnantalon suunnittelivat arkkitehdit Kari Niskasaari, Reijo Niskasaari, Kaarlo Viljanen, Ilpo Väisänen ja Jorma Öhman. Rakenteet ovat yksinkertaisia, rakennustekniikka perinteistä ja materiaalit tavanomaisia: punatiiltä, lakattua mäntyä, maalattua betonia. Kokonaissuunnitelmaan kuuluvat taideteokset kertovat Oulunsalon luonnosta ja perinteisistä elinkeinoista. Sisäpihan läpi kuljetaan kivikkoisella rannalla kalastavan perheen ohi ja muuttolinnut laskeutuvat sisääntuloaulan takan viereen.

Museovirasto on 11.10.2012 antanut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle lausunnun Oulunsalon kunnantaloa koskevasta suojeluesityksestä. Museoviraston mielestä rakennus on valtakunnallisesti merkittävä arkkitehtuurikohde. Sen suojelu turvaisi alkuperäiseen kokonaissuunnitelmaan perustuvan ja hyvin säilyneen ulkoarkkitehtuurin, piha-alueen ja sisätilojen muodostaman kokonaisuuden.

Museoviraston lausunto

Lisätietoja antaa intendentti Johanna Forsius, puh. 040 128 6323, johanna.forsius@nba.fi
Sisäpiha IMG 2188 Johanna Forsius
Oulunsalon kunnantalon sisäpihalla perhe kalastaa kivikkoisella rannalla. Kuva: Johanna Forsius, Museovirasto (V13:6).

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto