Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Langinkosken matkailupalveluja kehitetään keisarilliselle tasolle

Langinkosken matkailupalveluja kehitetään keisarilliselle tasolle


Museovirasto, Metsähallitus, Langinkoskiseura ry, Kotkan kaupunki ja Cursor Oy ovat käynnistäneet kolme vuotta kestävän kehittämishankkeen ”Keisarillista tasoa Langinkosken matkailupalveluihin”. Hankkeessa, jonka kokonaisbudjetti on noin miljoona euroa, kehitetään Langinkosken keisarillisen kalastusmajan matkailupalveluita. Hankkeen päärahoittajia ovat Kaakkois-Suomen ELY-keskus (työllisyysperusteinen investointiraha), Euroopan aluekehitysrahasto ja Museovirasto.

Langinkoski sijaitsee Kymijoen Langinkosken haarassa. Kymijoki on ollut kautta aikojen hyvin kalaisa, minkä vuoksi Venäjän keisari Aleksanteri III rakennutti Langinkoskelle vuonna 1888 kalastusmajan. Kalastusmajan suunnitelmat laativat arkkitehdit Sebastian Gripenberg, Magnus Schjerfbeck ja Jac. Ahrenberg. Kalastusmaja valmistui vuonna 1889 ja keisariperhe vieraili siellä joka vuosi vuoteen 1894 asti. Keisarin kuoltua vierailut Langinkoskella vähenivät ja viimeisen vierailun keisariperhe teki vuonna 1906.

Vuonna 1933 antoi Kymenlaakson Museoyhdistys oikeuden käyttää kalastusmajaa museo- ja kansanpuistotarkoitukseen. Seuraavana vuonna se vuokrattiin Kymenlaakson museoseura ry:lle. Nykysin museotoimintaa ylläpitää Langinkoski-seura. Rakennukset ovat valtion omaisuutta ja Metsähallitus hallinnoi maa-alueita.

”Keisarillista tasoa Langinkosken matkailupalveluihin” -kehittämishankkeen puitteissa rakennetaan vuosina 2012-2014 keisarillisen kalastusmajan museoasiakkaita ja alueen ulkoilijoita palveleva kahvila vanhaan vahtimestarin rakennukseen. Rakennusta perusparannetaan ja siihen rakennetaan myös uusi laajennusosa. Museoaluella parannetaan palveluita myös uusilla wc-tiloilla, esteettömillä sisäänkäynneillä sekä kunnostamalla piha-aluetta.

Työt alkoivat lokakuussa keisarillisen kalastusmajan 1950-luvulta peräisin olevan  peltikaton kunnostustyöllä. Työn toteuttaa R.A. Wickholm Oy Elimäeltä. Uusimistyön yhteydessä katon alusrakenteet sekä verannan pilarit ja kaiteet  kunnostetaan tarvittavilta osin.

Lisätietoja kehittämishankkeesta antavat Museoviraston rakennuttajat Päivi Eronen, p. 040 128 6169, paivi.eronen@nba.fi ja Eija Naakka, p. 040 128 6164, eija.naakka@nba.fi.


Lehdistökuvat


Kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön, muu käyttö on kielletty. Julkaistaessa on mainittava lähde ja valokuvaajan nimi. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.
Akvarelli keisarin kalastusmajasta.

Akvarelli keisarin kalastusmajasta.Kartta Langinkosken alueesta.Langinkosken keisarillinen kalastusmaja.
Magnus Schjertbeckin akvarelli keisarin kalastusmajasta.
Kuva: Museovirasto (RHO126347:1).
Kartta Langinkosken alueesta 1800-1900 -lukujen vaihteesta.
Kuva: Museovirasto (V11:1).
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja nykyasussaan.
Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto (V11:2).


Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus -logoVipuvoimaa EUltaEuroopan aluekehitysrahastoMv logo fi rgb lores


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto