Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kajaanin linnassa voi nyt seikkailla virtuaalisesti nykypäivässä ja menneisyydessä

Kajaanin linnassa voi nyt seikkailla virtuaalisesti nykypäivässä ja menneisyydessä


Kajaanin linnan virtuaalimalliKajaanin linnaa ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1604 Ruotsin valtakunnan koillisosan turvaksi. Nyt 400 vuotta myöhemmin linna on raunio keskellä Kajaanin kaupunkia, joen yli kulkevan maantiesillan alla. Museovirasto on kunnostanut rauniota viimeksi vuosina 2001-2008. Tällöin valmistuivat myös linnan historiasta ja restauroinnista kertovat verkkosivut. Nyt Museovirasto on teettänyt linnasta verkkosivuilleen 3D-mallit, joissa voi myös liikkua. Suomessa ei aikaisemmin ole tehty tämän kaltaista historiallista 3D-mallia.

Mallit on toteuttanut kolmiulotteisia pelejä suunnitteleva Ataverti, joka on tehnyt myös mm. Kajaanin keskustan 3D-mallin, johon voi tutustua Kajaanin kaupungin verkkosivuilla.

Kajaanin linnasta on toteutettu kahden aikatason mallit: nykyinen raunio ja linna 1660-luvun lopun asussa. Historiallinen linna ei pyrikään olemaan tarkka rekonstruktio, vaan elämyksellinen tapa tutustua menneeseen aikaan. Nykyisen raunion mallissa on raunion päältä poistettu maantiesilta ja lisätty kevyen liikenteen väylä toiselle rannalle. Jos tämä toteutuisi todellisuudessakin, pääsisi linnanraunio paremmin esiin ja olisi houkuttelevampi matkailunähtävyys. Molemmissa aikatasoissa tunnelmaa tukee äänimaailma, jonka on tehnyt Strawberry Bay Sound.

Kajaanin linnan virtuaalimalli

Virtuaalimalli vaatii tehokkaan tietokoneen ja nopean Internet-yhteyden.
Virtuaalimallin koko on n. 107 megatavua, joten sen lataamisessa voi kestää hetken aikaa.

Kajaanin linnan verkkosivut

Lisätietoja virtuaalimallista antavat:
Petri Fridell, t:mi Ataverti, p. 044 515 9256
Selja Flink, Museovirasto, p. 040 128 6161

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto