Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kolmiulotteinen mallinnus tuo museoesineet lähemmäksi katsojaa

Kolmiulotteinen mallinnus tuo museoesineet lähemmäksi katsojaa


3D-teknologia hyödyttää myös museokokoelmien digitointia. Uuutta tekniikkaa käyttäen museoesineistä saadaan mittatarkat tiedot, joiden avulla esineistä voidaan tehdä tarkka kopio. 3D-skannausta käytetään Suomen kansallismuseon alaisen Hvitträskin museon esineiden digitoinnissa. Tänä keväänä toteutettava digitointi on osa kansainvälistä Partage Plus -projektia.

3D-mallinnuksen etuna on se, että esineestä saadaan tarkemmat mitat ja tiedot kuin aiemmin käytössä olleilla menetelmillä. Näiden tietojen perusteella esineistä pystytään valmistamaan tarkkoja kopioita, jotka voidaan esimerkiksi asettaa esille näyttelyyn alkuperäisten esineiden rinnalle ja tarjota museovieraille mahdollisuus myös koskettaa ja pitää käsissään kopioitua esinettä. Tämä avaa mahdollisuuden uudenlaiseen museokokemukseen, erityisesti näkövammaisille, mutta myös kenelle tahansa museokävijälle.

Digitoinnin avulla museoesineet ovat myös yhä suuremman yleisön saavutettavissa. Partage Plus -projektissa digitoitujen esineiden mallinnokset ovat katsottavissa myös yhteiseurooppalaisen, kaikille avoimen Europeana-kokoelmatietokannan kautta.
Euroopan unionin rahoittamassa Partage Plus -projektissa digitoidaan yhteensä noin 75 000 art nouveau / jugend-esinettä 24 museon kokoelmista. Hvitträskin esineistöä ja valokuvia digitoidaan noin 550 objektin verran. 3D-mallinnuksesta vastaa saksalainen Steinbichler Optotechnik GmbH.


Lisätietoja
Partage Plus -projektista: yli-intendentti Ismo Malinen, puh. 040 128 6382, ismo.malinen@nba.fi
Hvitträskistä: museonhoitaja Pepita Ehrnrooth-Jokinen, puh 040 128 6358, pepita.ehrnrooth-jokinen@nba.fi

Partage Plus -projektin verkkosivut
Europeana-portaali
Tietoa Europeanasta suomeksi
Ruokatuolin_digitointi

Abel Laranjeiro skannaa 3D-käsiskannerilla Hvitträskin ruokasalin tuolia. Kuva: Zivile Meskauskaite, Museovirasto.


Lehdistökuvat


Kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön, muu käyttö on kielletty. Julkaistaessa on mainittava lähde ja valokuvaajan nimi. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Ruokatuolin_digitointiHvitträskin tuvan takka. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.
Abel Laranjeiro skannaa 3D-käsiskannerilla Hvitträskin ruokasalin tuolia. Kuva: Zivile Meskauskaite, Museovirasto (V9:4)
Hvitträskin tuvan takka. Takan kaakelit on tehty Wilhelm Andsténin kaakeli ja fajanssitehtaassa ja kuparisen suojapellin on suunnitellut O. W. Ehström. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto (V9:1)EU-logoIct psp logoCip enPartagelogo rgb72dpi small SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto