Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kansallismuseon tiistai-illoissa teemoina 1900-luvun merkittävät tapahtumat ja henkilöt

Kansallismuseon tiistai-illoissa teemoina 1900-luvun merkittävät tapahtumat ja henkilöt


Suomen kansallismuseo järjestää kevään aikana luentosarjan, jonka teemoina ovat 1900-luvun merkittävät tapahtumat ja henkilöt: sota, televisio, Paavo Nurmi sekä Suomen ja Neuvostoliiton suhteet. Kaikille avoimet luennot järjestetään museon auditoriossa noin kerran kuussa. Ensimmäinen luento on tiistaina 26.2. klo 17–18.

Sarjan ensimmäisellä luennolla kansatieteen dosentti, FT Pia Olsson kertoo sodasta 1900-luvun naisten avainkokemuksena. Sodat heijastuvat edelleen suomalaisten ajattelussa ja toiminnassa, ja myös suomalaisten naisten arkeen sota jätti pitkäaikaisia jälkiä. Kokemuksiaan sodan ajalta ja sen jälkeen naiset ovat kuvanneet muun muassa Museoviraston järjestämissä kyselyissä.

Luentosarjan seuraavissa osissa käsitellään television merkitystä osana suomalaista arkea, Paavo Nurmea suomalaisuuden rakentajana sekä sitä, millaiset Suomen ja Neuvostoliiton suhteet olivat kylmän sodan kaudella eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna.

Asiantuntijaluennot liittyvät Kansallismuseon Suomi Finland 1900 -näyttelyyn, joka keskittyy erityisesti viime vuosisadan suomalaisen arjen esittelyyn, mutta myös maan poliittiseen ja valtiolliseen kehitykseen. Näyttely pohtii mm. muodin, ruokakulttuurin, liikenteen ja viestinnän kautta, miten maan eri osissa ja erilaisissa olosuhteissa asuneet suomalaiset elivät ja millaista heidän arkensa oli.


Asiantuntijaluennot 1900-luvun Suomesta

ti 26.2.2013 klo 17
Kansatieteen dosentti, FT Pia Olsson: Sota 1900-luvun naisten avainkokemuksena.

ti 26.3.2013 klo 17
Talous- ja sosiaalihistorian sekä televisiotutkimuksen dosentti, VTT Jukka Kortti: 1900-luvun tärkein media - Televisio ja suomalainen arki.

ti 23.4.2013 klo 17
Urheiluhistorioitsija, YTT Erkki Vettenniemi: Paavo Nurmen maa - kestävyysjuoksu ja kansakunnan konstruointi.

ti 14.5.2013 klo 17
Yleisen historian dosentti, FT Erkki Teräväinen: Väistämätön valinta? - Kylmän sodan kauden Neuvostoliiton ja Suomen suhteet eurooppalaisesta näkökulmasta.


Lisätietoja:

Suomen kansallismuseo, museolehtori Maiju Tuisku, puh. 040 128 6453, maiju.tuisku@nba.fi


ASA-matkatelevisio. Kuva: Rauno Träskelin

ASA-matkatelevisio 1970-luvun alusta. Kuva: Rauno Träskelin, Museovirasto.

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto