Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museot kehittävät toimintamallejaan yhdessä asiakkaiden kanssa

Museot kehittävät toimintamallejaan yhdessä asiakkaiden kanssa


Musiikkitalolla Helsingissä järjestettiin 22.4.2012 valtakunnallisen ”Museot hyvinvoinnin edistäjinä”-hankkeen päätösseminaari ”Altistutaan asiakkaille! Museoiden johtamis- ja toimintamallit muutoksessa.” Hankkeessa, jonka pilottikohteita olivat Merikeskus Vellamo Kotkassa ja Hämeenlinnan Linnanniemen alueen museot, kehitettiin museoille uudenlaisia johtamis- ja yhteistyömalleja sekä tapoja tuottaa entistä asiakaslähtöisempiä museopalveluita.

Seminaarin osallistui lähes 200 museotyön ammattilaista. Päivän aikana kuultiin inspiroivia alustuksia ajankohtaisista teemoista.  Mitä mahdollisuuksia palvelujen kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa tarjoaa museoille? Tukevatko vanhat tavat tehdä ja organisoida museotyötä uutta avoimempaa ajattelua?  Voisiko jotain tehdä toisin?  Millaista johtamista ja toimintakulttuuria kukoistava museo tarvitsee?
Altistutaan asiakkaille
Piirros: Shani Armon
Seminaarissa julkistettiin keskustelunavaus ” Altistutaan asiakkaille! Museoiden johtamis- ja toimintamallit muutoksessa”, jonka tarkoituksena on pohjustaa yhteistä pohdintaa museoiden johtamisen tulevaisuudesta. Samalla esiteltiin Museoviraston uusi avustusmuoto, Kokeilutonni, jolla museoissa voidaan toteuttaa hankkeen teemoihin liittyviä kokeiluja.

Seminaari oli valtakunnallisen Museot hyvinvoinnin edistäjinä -hankkeen (2011-2013) päätöstapahtuma. Museoviraston ja Sitran yhteinen kehittämishanke toteutettiin yhteistyössä Kotkan ja Hämeenlinnan kaupunkien kanssa. Hankkeessa kehitettiin museoille uudenlaisia johtamis- ja yhteistyömalleja sekä etsittiin tapoja tuottaa entistä asiakaslähtöisempiä museopalveluita. Käytännön kokeilutyötä tehtiin pilottikohteissa Merikeskus Vellamossa Kotkassa ja Hämeenlinnan Linnanniemen alueen museoissa.  Hankkeen piloteissa museot ovat oivaltaneet yhteiskunnallisen vaikuttavuuden uudella tavalla, joka kytkee toiminnan suunnittelua lähemmäs asiakkaita ja paikallisyhteisöjä. Samalla piloteissa on haettu uutta johtamisen tapaa muun muassa tarkastelemalla toimintaa prosessilähtöisesti eikä toimintolähtöisesti.

Kokeiluhankkeen kokemukset halutaan jakaa koko museokentän kanssa. Hankkeen julkaisu ”Altistutaan asiakkaille! Museoiden johtamis- ja toimintamallit muutoksessa” on luettavissa Museoviraston verkkosivuilla osoitteessa: http://www.nba.fi/fi/File/1887/altistutaan-asiakkaille-web.pdf

Kesäkuussa avautuu verkkosivusto, jolle kootaan aiheeseen liittyvää käytännönläheisempää tietoa ja työkaluja museoiden hyödynnettäväksi.

Museoviraston tavoitteena on tukea elinvoimaisen ja ajankohtaisen museokentän kehittymistä. Seminaarin ja hankkeen tulosten toivotaan virkistävän keskustelua museoiden arvosta yhteiskunnassa.

Lisätietoja hankkeesta antavat:
- erikoisasiantuntija Eeva Teräsvirta Museovirastosta, eeva.terasvirta@nba.fi, puh. 040 128 6147
- johtava asiantuntija Jonna Stenman Sitrasta, jonna.stenman@sitra.fi, puh. 040 570 4023

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto