Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Suomalais-venäläinen Linnasta linnaan -hanke luo verkostoa matkailunähtävyyksien, yrittäjien ja matkailijoiden välille

Suomalais-venäläinen Linnasta linnaan -hanke luo verkostoa matkailunähtävyyksien, yrittäjien ja matkailijoiden välille


Linnasta linnaan on suomalais-venäläinen yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on yhteisen kulttuuriperinnön ja alueellisen identiteetin säilyttäminen. Linnoja ja linnoituksia pyritään elävöittämään entistä kiinnostavammiksi matkailukohteiksi ja samalla rakentamaan uutta yritystoimintaa luovien alojen ja yritysten verkoston avulla.

Kaksi vuotta käynnissä ollut hanke edistää paikallista, alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä. Hankkeessa on mukana viisi suomalaista ja kuusi venäläistä linnaa ja linnoitusta. Sen suomalaiset kohteet ovat Haminan linnoitus, Kyminlinna, Lappeenrannan linnoitus, Olavinlinna ja Utin linnake, Venäjältä muun muassa Käkisalmen ja Viipurin linnat sekä Pähkinälinna.

Yrittäjien ja luovien alojen verkostojen avulla kohteita kehitetään matkailunähtävyyksinä. Yrittäjien osaamista kehitetään erityisissä valmennusohjelmissa, jotka ovat käynnissä kummassakin hankkeeseen osallistuvassa maassa. Ohjelmassa perehdytään historian elävöittämiseen ja tuotteistamiseen sekä synnytetään uusia linna-aiheisia tuotteita ja palveluita.

Matkailijoille hankkeen tulokset näkyvät mm. Linnapäivä-tapahtumina, erilaisina palveluina sekä museokauppatuotteina. Esimerkiksi Olavinlinnan Linnapäivässä 24.8.2013 linnaan liittyviä tarinoita elävöitetään mm. teemaopastuksin. Yleisö pääsee myös tutustumaan siihen, millaista väkeä linnassa aikoinaan asui ja millaisia askareita heidän arkeensa kuului.

Tänä kesänä julkaistaan hankkeessa mukana olevia nähtävyyksiä esittelevä Linnasta linnaan -opaskirja sekä linnoihin liittyvistä tarinoista kertova kirja. Molemmat julkaisut ilmestyvät neljällä kielellä, suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi. Hanke järjestää myös seminaareja museoalan ammattilaisille, esimerkiksi museokauppaseminaarin ja -myyjäiset Olavinlinnassa 8.–9.11.2013.

Linnasta linnaan -hankkeen hankepartnereita ovat Itä-Suomen yliopisto, Museovirasto/Suomen kansallismuseo, Lappeenrannan kaupunki, Leningradin alueen kulttuurikomitean museotoimi ja Pietarin kaupungin historiallinen museo. Hanke rahoitetaan Euroopan naapuruus- ja kumppanuusinstrumentista ja se päättyy keväällä 2014.

Lisätietoja:
Intendentti Jouni Marjamäki, Museovirasto, puh. 040 128 6344, jouni.marjamaki@nba.fi
Projektisuunnittelija Satu Juoperi, Museovirasto, puh. 040 128 6348, satu.juoperi@nba.fi
Suunnittelija Riitta Eronen, Itä-Suomen yliopisto, puh. 050 592 3906, riitta.eronen@uef.fi
Olavinlinnan linnapäivä 2012
Pyhän Olavin miekkailijat ja Farahin tanssijoita Olavinlinnan Linnapäivässä 2012. Kuva: Satu Juoperi, Museovirasto.

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto