Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Keräilijöiden aarteita esillä Hämeen linnassa

Keräilijöiden aarteita esillä Hämeen linnassa


Keräilijät – kohti toisia maailmoja -näyttelyyn Hämeen linnaan on koottu hämäläisten keräilijöiden ainutlaatuisia kokoelmia. Näyttelyn esineistön kautta näyttelykävijät pääsevät tutustumaan yksityisiin kokoelmiin, keräilijöihin ja keräilyharrastukseen. Keräilyn kohteet ovat monipuolisia ja mielikuvituksellisia, ja varsinaisen aiheensa lisäksi ne kertovat myös keräilijöistä, Hämeestä ja hämäläisyydestä.

Näyttelyn matka- ja metsästysmuistot vievät kävijät eri paikkoihin, luonnon helmaan ja kaukaisiin maihin. Toiset esineet vievät nostalgiseen menneisyyteen; luovutettuun Karjalaan, hämäläiseen lähihistoriaan sekä rautateille. Lisäksi esillä on mm. postikorttikokoelmia, linnunäänilevyjä, vanhoja puhelimia, maatalouskoneita ja -tarvikkeita sekä suojeluskuntaan ja vuoden 1918 tapahtumiin liittyviä kokoelmia.

Näyttelyn esineet on koottu kahdenkymmenen hämäläisen keräilijän kokoelmista. Lisäksi näytteillä on esineitä Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museosta, jonne niitä on saatu lahjoituksena paikallisilta keräilijöiltä. Lisäksi Hämeenlinnan lasten ja nuorten kuvataide- ja käsityökoulun, Aimokoulun, oppilaat ovat koonneet näytteille Aimon kuvitteellisia kokoelmia. Näiden havaintojen ja vaikutelmien kautta kävijä voi muodostaa kuvan nykyajan lasten ja nuorten elämästä ja elinympäristöstä.

Keräilijälle kokoelmalla on myös yksilöllistä merkitystä, ja kokoelman kautta hänen henkilökohtainen maailmansa avautuu myös näyttelyvieraille. Keräilytoimintaan voi näyttelyssä perehtyä Voionmaan opiston opiskelijoiden tekemän keräilijän henkilökuvan kautta. Opiston opiskelijat ovat lisäksi dokumentoineet valokuvaamalla keräilyharrastusta ja kokoelmia.

Keräilijät – kohti toisia maailmoja -näyttelyn on tuottanut Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo ja näyttely toteutetaan yhteistyössä Museoviraston Hämeen linnan, Voionmaan opiston, Aimokoulun sekä alueen kahdenkymmenen keräilijän kanssa. Näyttely on avoinna 16.5.2013–16.3.2014.

Keräilijät-näyttely on samalla yksi virstanpylväs Hämeenlinnan Linnanniemen alueen tiivistyvässä yhteistyössä. Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon näyttelytoiminta siirtyy Hämeen linnaan toukokuun 2013 aikana. Historiallisen museon omissa tiloissa on vielä toukokuun loppuun asti nähtävillä museon 100-vuotisnäyttely ”Paketoitu aika”.

Lisätietoja:
Vs. museonjohtaja Juha Vitikainen, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, puh. (03) 621 2843, 040 511 5841, juha.vitikainen@hameenlinna.fi
Amanuenssi Antti Krapu, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, puh. (03) 621 2976, 040 569 0035, antti.krapu@hameenlinna.fi
Intendentti Jouni Marjamäki, Hämeen linna, puh. 040 128 6344, jouni.marjamaki@nba.fi

Hämeen linnan verkkosivuille

Muolaan kirkko
Erkki Känkäsen rakentama Muolaan kirkko. Kuva: Krista Luoma.

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.

Muolaan kirkko
Erkki Känkäsen rakentama Muolaan kirkko. Kuva: Krista Luoma.
Erkki Niemen kokoelmaa
Erkki Niemen kokoelmaa. Kuva: Krista Luoma.
Hämeenlinnan puhelinmuseo
Hämeenlinnan puhelinmuseo, Pekka Granqvistin kokoelma. Kuva: Petri Anttila.
Moottorisahakokoelmaa
Simo Viljasen moottorisahakokoelmaa. Kuva: Hannu Sinisalo.
Rekord Extra
Rekord Extra Hämeenlinna, Simo Viljasen kokoelma. Kuva: Antti Nieminen.
Vanhoja junalippuja
Vanhoja junalippuja rautatiekokoelmasta. Kuva: Hannu Sinisalo.
Häme-lautanen
Häme-lautanen Washingtonista, Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmat. Kuva: Hannu Sinisalo.
Kuritushuoneen sinetti
Hämeenlinnan kuritushuoneen sinetti, Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmat. Kuva: Hannu Sinisalo.
Metsästyskokoelmia
Kari Lehtovirran metsästyskokoelmia. Kuva: Janne Ylitalo.


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto