Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Turun linnan juhlasaleihinkin on nyt esteetön pääsy

Turun linnan juhlasaleihinkin on nyt esteetön pääsy


Turun linnaan valmistui vuonna 2011 esteetön sisäänkäynti, joka sallii liikuntaesteisten pääsyn päälinnan ylempiin kerroksiin ja tärkeimpiin näyttelytiloihin. Nyt keväällä 2013 tehtyjen muutostöiden myötä Museovirasto on laajentanut esteetöntä reittiä niin, että liikuntarajoitteisten on entistä helpompi osallistua myös linnan suurissa juhlasaleissa, Kuninkaansalissa ja Kuningattarensalissa, järjestettäviin juhliin ja muihin tilaisuuksiin. Saleihin pääsee nyt pyörätuolilla.

Hankkeen myötä päälinnan viidennen ja kuudennen kerroksen välille rakennettiin uusi kevythissi, joka palvelee esteettömyyden lisäksi myös linnan ravintolatoimintaa. Reitti juhlasaleihin kulkee jo aiemmin valmistunutta reittiä mukaillen hissillä päälinnan kuudenteen kerrokseen ja sieltä uudella hissillä takaisin viidenteen kerrokseen, jossa linnan juhlasalit sijaitsevat. Reitti kulkee osittain linnan jakelukeittiön sivuitse, mistä syystä myös hygieniaturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Kaikissa ratkaisuissa on huomioitu linnan suuri kulttuurihistoriallinen arvo, eikä esimerkiksi keskiaikaisiin rakenteisiin ole voitu kajota. Tästä syystä kaikki ratkaisut eivät täysin noudata nykymääräyksiä, ja reitillä tarvitaan avustajaa. Poikkeamista on sovittu yhdessä Turun kaupungin rakennusvalvonnan, terveystarkastajan ja esteettömyysasiamiehen kanssa.

Saavutettavuuden parantaminen on Museoviraston strategiassa yksi toimintaa ohjaavista periaatteista. Saavutettavuutta on tarkasteltu ja kehitetty useilla osa-alueilla, joita ovat rakennetun ympäristön esteettömyys, saavutettavuus eri aistien avulla sekä tiedon ja viestinnän saavutettavuus. Saavutettavuustyö myös Turun linnan kohdalla jatkuu edelleen.


Esteetön reitti Turun linnan juhlasaleihin
Rakennuttaja: Museovirasto/Restaurointiyksikkö/rakennuttaja Janne-Pekka Niininen
Antikvaarinen valvonta: Museovirasto/tutkija Antti Suna
Arkkitehtisuunnittelu: Kari Järvinen ja Merja Nieminen Arkkitehdit SAFA/arkkitehdit Merja Nieminen ja Päivi Pennanen
Rakennesuunnittelu: Ins.tsto Eero Kotkas/RI Eero Kotkas
LVI-suunnittelu: Insinööritoimisto Åke Jokela Oy/toimistopäällikkö Jyrki Vuorio
Pääurakoitsija: Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy/työnjohtaja Tommi Vilkanen
Sähköurakoitsija: Sähkötiimi IL Oy/työnjohtaja Viljami Eriksson
Hissiurakoitsija: KONE Hissit Oy/työnjohtaja Janne Rantasalo ja Ss


Lisätietoja projektista antaa rakennuttaja Janne-Pekka Niininen, puh. 040 128 6177, janne-pekka.niininen@nba.fi
Turun linnan esteetön reitti
Uusi kevythissi mahdollistaa liikuntarajoitteisten pääsyn linnan juhlasaleihin. Kuva: Janne-Pekka Niininen, Museovirasto.

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto