Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Urajärveltä maailmalle -julkaisu kertoo 1900-luvun alun kulttuurielämästä


Hugo ja Lilly von Heideman omistivat Urajärven kartanon Asikkalassa, mutta viettivät myös rikasta kulttuurielämää matkustellen ympäri Eurooppaa. Näiltä matkoilta he toivat kansainvälisiä vaikutteita kotikartanoonsa. Urajärveltä maailmalle -julkaisu kuvaa sisarusparin elämää 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten aikana.

Hugo von Heideman (1851–1915) oli kiinnostunut kulttuurista monipuolisesti, mutta aivan erityisesti hän ihaili Richard Wagneria. Von Heidemanien matkat suuntautuivat usein Keski-Euroopan kulttuurikohteisiin kuten Bayreuthin musiikkijuhlille. He seurasivat aktiivisesti myös kotimaan kulttuurielämää. Kirja sisältääkin otteita sisarusten päiväkirjoista, jotka usein kommentoivat koettuja konsertti- ja teatterielämyksiä.

Ulkomaanmatkojen vaikutus näkyi myös kotona Urajärvellä. Niin kartanon sisustuksessa kuin sen puutarhassakin on keskieurooppalaisia vaikutteita, jollaisia ei Hämeessä ollut todennäköisesti aiemmin nähty. Yksi kartanon tunnusmerkeistä on Valhalla, läheiselle mäenharjalle pystytetty pylväikkö. Tämä ”suomalaisen luonnon temppeli” on saanut vaikutteensa Keski-Euroopasta, mm. Schillerin muistomerkistä Karlsbadissa. Eurooppalaista alkuperää ovat kartanon salien värikylläiset tapetit sekä von Heidemanien aikana muodikkaat kustavilais- ja empirehuonekalut.

Urajärveltä  maailmalle -julkaisu kertoo tarinoita Hugon ja Lillyn matkoista sekä elämästä kotikartanossa. Päiväkirjamerkintöjen kautta se tuo 1900-luvun alun ajankuvan elävänä lukijansa silmien eteen. Kirja perustuu Suomen kansallismuseon tutkijan Jouni Kuurneen blogikirjoituksiin, jotka on julkaistu Urajärven kulttuuripuiston verkkosivuilla vuosina 2011–2013.

Hugo ja Lilly von Heidemaniin pääsee tänä kesänä tutustumaan myös Urajärven kartanomuseossa, joka avautuu yleisölle 1.6. 


Jouni Kuurne
URAJÄRVELTÄ MAAILMALLE
Muistoja meiltä ja muualta – Jouni Kuurneen Urajärvi-blogiartikkelit

Museovirasto 2013, 99 s., nid., ISBN 978-951-616-236-5, 13,00 € (alv:ton)

Arvostelukappaleiden tilaukset:
markkinointisuunnittelija Sari Häkkinen, puh. 040 128 6043, sari.hakkinen@nba.fi

Museoviraston julkaisut -verkkosivulle
Urajärveltä maailmalle

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto