Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museovirasto tekee kesällä tutkimuksia kymmenissä muinaisjäännöskohteissa

Museovirasto tekee kesällä tutkimuksia kymmenissä muinaisjäännöskohteissa


Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut -yksikkö suorittaa arkeologisia kenttätöitä sekä tilauksesta että virkatyönä. Yksikkö tekee inventointeja, esitutkimuksia, kaivauksia ja valvontoja kaikkialla Suomessa, sekä maalla että veden alla. Toiminta kattaa kaikki aikakaudet esihistoriasta historialliseen aikaan. Valtaosa tutkimuksista liittyy erilaisiin rakennus- ja maankäyttöhankkeisiin.

Työohjelmassa on kivikautisten asuinpaikkojen kaivauksia mm. Lopella, Rovaniemellä ja Raahessa. Ulvilassa tutkitaan pronssikautisia röykkiöitä. Kaupunkiarkeologisia kenttätöitä tehdään mm. Oulun keskustassa, Raahen Pekkatorilla, Raumalla ja Pietarsaaressa. Uudellamaalla tutkitaan kolmea historiallista kylätonttia. Muinaisjäännöksiä inventoidaan useilla alueilla eri puolilla Suomea mm. Soklin kaivoshankkeen alueella Savukoskella sekä Porvoossa Pellingin ja Onaksen saaristossa.

Lista yksiköltä tilatuista arkeologisista kenttätöistä

Projekteja on tässä vaiheessa noin 30 ja listaa päivitetään sitä mukaa kun työt varmistuvat. Listasta käyvät ilmi kenttätyönjohtajien yhteystiedot.

Lisäksi ns. koekaivausryhmä tekee virkatyönä pieniin yksityisiin rakennushankkeisiin kuten omakotitalojen ja kesämökkien rakentamiseen liittyviä arkeologisia tutkimuksia tänä kesänä mm. Pihtiputaalla, Janakkalassa, Savitaipaleella ja Raumalla.
Lisätietoja koekaivausryhmän kenttätöistä: tutkija Simo Vanhatalo, puh. 040 128 6203.

Vedenalaisia kenttätöitä on jo tehty mm. Kotkan edustalla Ruotsinsalmen meritaistelualueella, jossa on kartoitettu ja tarkastettu hylkyjä viistokaikuluotaamalla ja sukeltamalla. Myös Helsingin edustalla sijaitsevan Kronprins Gustav Adolfin hylkypuiston ylläpitoon ja kehittämiseen liittyviä kenttätöitä tehdään. Lisäksi eri puolilla Suomea tarkastetaan sukeltamalla erilaisia vedenalaisia muinaisjäännöksiä sekä annetaan ohjausta avustusta saaneiden hylkyjen hoidossa. 
Lisätietoja vedenalaisista kenttätöistä: tutkija Riikka Alvik, puh. 040 128 6220. 

Lisätietoja:
Kenttätyönjohtajat ja yli-intendentti Marianna Niukkanen, marianna.niukkanen@nba.fi, puh. 040 128 6201

facebook.com/arkeologisetkenttapalvelut
Kivikautinen asuinpaikka Lopella.
Jokila 2 -nimistä kivikautista asuinpaikkaa tutkittiin Lopella toukokuussa. Kuva: Marianna Niukkanen, Museovirasto

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto