Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Liikuntaympäristöissä on potkua – nekin ovat kulttuuriperintöä

Liikuntaympäristöissä on potkua – nekin ovat kulttuuriperintöä


Liikuntaympäristöt ovat erottamaton osa elinympäristöämme. Vaikka ne on rakennettu urheilun ehdoilla, niillä on haluttu taata liikkumisen edellytykset kaikenikäisille ja -kuntoisille. Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) ja Museoviraston yhteistyönä laatima ”Liikuntaympäristöt kulttuuriperintönä” -opas tarkastelee liikuntaympäristöjä sekä toiminnan että kulttuurihistorian näkökulmasta ja opastaa miten nämä kaksi näkökulmaa voidaan yhdistää molempien eduksi.

Liikuntaympäristöissä – kuten kaikissa ympäristöissä – on arvokkaita ja säilyttämisen arvoisia piirteitä. Vaikka liikunnan ja kilpaurheilun olosuhdevaatimukset muuttuvat koko ajan, voidaan liikuntaympäristöjä kehittää myös niitten kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen. Nykyinen liikuntapaikkaverkosto saleineen, kenttineen ja reitteineen on ollut mittava investointi, jolla on onnistuttu tukemaan kansalaisten hyvinvointia.

Kun liikuntaväki lähestyy ympäristöjä toiminnallisten vaatimusten kautta, kulttuuriympäristön vaalijat korostavat sitä, kuinka liikuntaympäristöt ilmentävät liikuntakulttuurin vaiheita, kertovat niiden historiasta ja perinteistä. Usein keskustelua käydään ”oman väen” kesken. Liikuntaympäristöt kulttuuriperintönä -opas ohjaa liikunnan, maankäytön ja kulttuuriympäristön asiantuntijoita saman pöydän ääreen, kehittämään liikuntaympäristöjä eri lähestymistapoja yhdistäen.


LIIKUNTAYMPÄRISTÖT KULTTUURIPERINTÖNÄ – Opas arviointiin
Toimittaja: Teijo Pyykkönen. Kirjoittajat: Teijo Pyykkönen, Minna Perähuhta, Hilkka Högström (esimerkkikohteet), Pekka Lehtinen (korjaushankkeet)

Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 170; 83 sivua. 2013.
Julkaisu on toteutettu Liikuntatieteellisen Seuran ja Museoviraston yhteistyönä.

Oppaan myynti:
Liikuntatieteellinen Seura
tuula.valli@lts.fi, puh. 010 778 6601, www.lts.fi

Suomen kansallismuseo
kirjatilaukset@nba.fi, puh. 040 128 6465, www.nba.fi

Oppaan hinta: 30 €
Alennettu hinta LTS:n jäsenille 27 € ja opiskelijoille 25 € (Liikuntatieteellisen Seuran julkaisumyynnistä).

Liikuntaympäristöt Museoviraston verkkosivuilla
Museoviraston julkaisut -verkkosivuille

Liikuntaympäristöt kulttuuriperintönä

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto