Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kansainvälisen kartografian historian konferenssin osallistujat vierailevat Alikartanossa Mäntsälässä

Kansainvälisen kartografian historian konferenssin osallistujat vierailevat Alikartanossa Mäntsälässä


Suomen Kartografinen Seura yhteistyökumppaneineen järjestää Helsingissä heinäkuun ensimmäisellä viikolla kansainvälisen kartografian historian konferenssin (ICHC 2013), johon osallistuu yli 200 tutkijaa ja keräilijää 35 maasta. Osana konferenssia noin 50 kartografin ryhmä vierailee A. E. Nordenskiöldin lapsuudenkodissa Mäntsälän Alikartanossa tiistaina 2.7.

Tutkimusmatkailija Nordenskiöld on kartografian historian uranuurtajia, mikä järjestäjien mukaan näkyy myös kiinnostuksena hänen kotipaikkaansa kohtaan. Nordenskiöldin tutkimusmatkojaan varten keräämä karttakokoelma on yksi täydellisimmistä kokoelmista ajalta ennen vuotta 1700. Lisäksi hänen teoksensa Facsimile-atlas (1889) on ensimmäinen systemaattinen esitys kartografian historiasta ja edelleen alallaan arvostettu.

Nordenskiöldien tieteellisiin saavutuksiin voi tutustua myös Alikartanossa, joka nykyisin toimii museona. Kartano oli Nordenskiöld-suvun omistuksessa 1700-luvun alusta aina 1900-luvun alkuun saakka, minä aikana päärakennus ja pihapiiri saivat nykyisen muotonsa. Kartano on tunnettu myös poikkeuksellisesta arkkitehtuuristaan.

Myös ICHC-konferenssin tieteellisessä ohjelmassa käsitellään Nordenskiöldin kokoelman harvinaisuuksia sekä hänen kartografista ajatteluaan. Lisäksi konferenssin osallistujat tutustuvat Nordenskiöldin kartta-aarteita esittelevään näyttelyyn Suomen kansallismuseossa.

Mäntsälän Alikartanossa kartografiryhmä vierailee tiistaina 2.7. klo 11.00–12.30. Tällöin myös lehdistöllä on mahdollisuus tulla paikan päälle haastattelemaan konferenssin osallistujia.


Nordenskiöld Lehdistökuva 13
Alankomaalainen Abraham Ortelius (1527-1598) valmisti 1570 Antwerpenissä kartaston Theatrum Orbis Terrarum, jota on kutsuttu ensimmäiseksi uudenaikaiseksi kartastoksi maailmassa. Teoksesta tuli niin suosittu, että siitä otettiin monilla kielillä uusia panoksia liki vuosittain vuoteen 1612 asti. Kartat maailmasta, Euroopasta ja Amerikasta sisältyvät Antwerpenissä 1574 ilmestyneeseen painokseen. Kuva: Kansalliskirjasto.
Lisätietoja ICHC-konferenssista:
FM Leena Miekkavaara, puh. 050 590 2756, leena@miekkavaara.com
asiakaspalvelusihteeri Ulla Mikkanen, puh. 040 801 1261, ulla.mikkanen@maanmittauslaitos.fi

Lisätietoja Alikartanosta:
yli-intendentti Lea Värtinen, puh. 040 128 6341, lea.vartinen@nba.fi

Kansallismuseon Nordenskiöld-näyttelyn verkkosivuille

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto