Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Eläköön rakennus! -julkaisu esittelee rakennusten uusiokäyttöä

Eläköön rakennus! -julkaisu esittelee rakennusten uusiokäyttöä


Rakennusten uusiokäyttöä käsittelevä ”Eläköön rakennus! Uusi käyttötarkoitus – uusi elämä” on ilmestynyt. Rakennusperintöpäivien julkaisu esittelee noin 60 erilaista tapaa ottaa alkuperäisestä käytöstä poistunut rakennus tai rakennelma uuteen käyttöön. Julkaisussa liikutaan sekä tutuissa että erikoisemmissa kohteissa eri puolilla Suomea. Samalla selviää, mitä on rakennettu muun muassa entiseen ruutikellariin, hiihtohissin lähtölavalle, ratakuiluun, lämpökeskukseen, paloasemalle ja hevostalliin.

Julkaisu perustuu Rakennusperintöpäivien tekemään kyselyyn, jossa kerättiin kiinnostavia esimerkkejä ja tarinoita uudiskäyttökohteista. Kyselyyn saatiin lähes sata vastausta eri puolelta Suomea.

Esimerkkien tarkoituksena on innostaa tarkastelemaan lähiympäristöä ja sen rakennuksia uusin silmin sekä pyrkiä löytämään vanhoille rakennuksille, rakennuskokonaisuuksille ja rakennelmille uusia käyttötarkoituksia.

Rakennusperintöpäivien tapahtumajärjestäjät ja yhteistyötahot voivat tilata julkaisua maksutta Suomen Kotiseutuliitosta, erp@kotiseutuliitto.fi

Linkki julkaisun verkkoversioon on osoitteessa  http://www.rakennusperinto.fi/muuta_sisaltoa/erp/fi_FI/aineistot/

Rakennusperintöpäivät huipentuvat syyskuussa – kilpailu jatkuu marraskuulle


Euroopan rakennusperintöpäivien tarkoituksena on edistää rakennuskulttuurin ja kulttuuriperinnön tuntemusta ja arvostusta. Suomessa tämän vuoden teemana on Eläköön rakennus! Teeman kautta halutaan tuoda esiin alkuperäisestä käytöstä poistuneiden rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien käyttömahdollisuuksia.

Rakennusperintöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Joka syksy järjestettäviin rakennusperintöpäiviin osallistuu arviolta 20 miljoonaa ihmistä 50 maassa. Tapahtumien pääviikonloppu on 6.-8. syyskuuta.

Rakennusperintöpäivien lapsille ja nuorille järjestämä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu jatkuu 15. marraskuuta asti. Kilpailuun voi osallistua ideoimalla uusi käyttötarkoitus esimerkiksi tyhjillään, vajaakäytössä tai purku-uhan alla olevalle rakennukselle tai rakennelmalle.

Suomessa rakennusperintöpäiviä koordinoi ympäristöministeriön johtama työryhmä, jossa ovat mukana Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

Lisätietoja Euroopan rakennusperintöpäivistä
Rakennusperintöpäivien blogi
Lisätietoja tapahtumista
Lisätietoja Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailusta
Ymparisto.fi: Rakennusperintö ja kulttuuriympäristö
 
Lisätietoja
Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliitto, puh. 045 1509 109, liisa.lohtander@kotiseutuliitto.fi
Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, puh. 0400 143 956, hanna.hamalainen@ymparisto.fi
Eläköön rakennus -kirjan kansi

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto