Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Maailmankuulun arkkitehdin Eliel Saarisen syntymästä 140 vuotta

Maailmankuulun arkkitehdin Eliel Saarisen syntymästä 140 vuotta


Arkkitehtikolmikon Gesellius-Lindgren-Saarinen kotina ja toimistona toimineessa ainutlaatuisessa Hvitträskissä muistellaan sunnuntaina 18. elokuuta erityisesti Eliel Saarista, jonka syntymästä tulee elokuussa 2013 (20.8.) kuluneeksi 140 vuotta. Erikoisopastuksella kerrotaan hänen arkkitehtuuristaan ja museossa paljastetaan myös häntä ja poikaansa Eero Saarista esittävä taulu, joka on saatu takaisin Hvitträskiin lähes 90 vuoden poissaolon jälkeen.

Eliel Saarinen 140 vuotta - Ohjelma Hvitträskissä 18.8.2013


Klo 13.00 kukkien lasku Eliel Saarisen haudalle
-    Eliel Saarinen on haudattu Vitträsk-järven rannan yläpuolelle metsärinteeseen. Haudalla on kivi, jossa lukee: ”Työ on avain ihmishengen luovaan kehitykseen.” Se oli Eliel Saarisen tunnuslause. Viereiseen kallionseinään on kaiverrettu Herman Geselliuksen sekä Eliel ja Loja Saarisen nimet. Heidät kaikki kolme on haudattu samaan paikkaan.

Klo 14.00 teemaopastus ” Eliel Saarinen arkkitehtina”
-    Anna Franck kertoo Saarisen arkkitehtuurista

Klo 15.00 Eliel ja Eero Saarista esittävän taulun paljastus
-    Antti Parkkinen on deponoinut Hvitträskiin Vilho Sjöströmin maalaaman taulun ”Eliel ja Eero Saarinen”.  Taulu on ollut poissa Hvitträskistä lähes 90 vuotta. Taulu muutti perheen kanssa vuonna 1923 Amerikkaan. Eliel ja Loja Saarisen kuolemien jälkeen (1950 ja 1968) taulun peri tytär, Pipsan Saarinen Swanson. Hänen kuolemansa jälkeen 1979, taulun peri hänen nuorin poikansa Ronald Swanson, joka myi taulun suomalaiselle Antti Parkkiselle. Taulu oli Loja Saariselle erittäin tärkeä ja kerrotaan, että hänen viimeisen kotinsa olohuoneen sisustus tehtiin kokonaan taulun ympärille.

Hvitträskin ravintolassa on tarjolla Eliel Saarinen 140 vuotta menu (40 €).

Lisätietoja antaa museonhoitaja Pepita Ehrnrooth-Jokinen, puh. 040 128 6358, pepita.ehrnrooth-jokinen@nba.fi

Hvitträskin verkkosivut

Partage Plus projekti HvitträskissäHVITTRÄSKIN UUSI OPASKIRJA ON ILMESTYNYT


Heinäkuussa ilmestyi Hvitträskistä uusi opaskirja, joka esittelee museona toimivan kansallisromanttisen rakennuksen sisätilat ja puutarhan sekä kertoo myös rakennuksen historiasta sekä sen asukkaista. Oppaan toteuttamista on tukenut Partage Plus -projekti.
 
Jouni Marjamäki
HVITTRÄSK Opaskirja

Museovirasto 2013, 96 s., nid., ISBN 978-951-616-230-3, 12 € (alv:ton)

Kaikkia Museoviraston julkaisuja myydään Suomen kansallismuseon museokaupassa (Mannerheimintie 34, Helsinki). Julkaisuja voi tilata myös postiennakolla. Tilaukset osoitteella Museovirasto, Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki tai sähköpostiosoitteella kirjatilaus@nba.fi. Tiedustelut: puh. 040 128 6465.
Museoviraston julkaisuja myy myös virtuaalinen kirjakauppa Granum
Tiedot kaikista Museoviraston julkaisuista:
ElielSaarinen pienennetty
Eliel Saarinen. Kuva: Museovirasto


Hvitträsk opas


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto