Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museot keräävät verkossa arkisia ruokakuvia

Museot keräävät verkossa arkisia ruokakuvia


Suomi syö ja juoValtakunnallinen ”Suomi syö ja juo” -hanke kerää tänä syksynä arjesta kertovia ruoka-aiheisia kuvia museokokoelmiin. Kuka tahansa voi 9.9.-30.11.2013 lisätä osoitteessa  www.suomisyojajuo.fi omasta arjestaan kertovan ruoka-aiheisen kuvan museoiden käyttöön. Lisäksi toivotaan, että lähetettäviin valokuviin lisätään monipuolisia taustatietoja, jotta ne kertoisivat mahdollisimman paljon myös niitä tulevaisuudessa katsoville ja tutkiville. Lähetettyjä kuvia voi katsella hankkeen verkkosivustolla.

Vuonna 2011 arkea tallentavat museot dokumentoivat suomalaisen talvipäivän eri puolilla maata. Nyt keruun kohteeksi valittiin ruoka- ja juomakulttuuri siinä tapahtuvien nopeiden muutosten vuoksi. Hankkeen tavoitteena on myös testata sosiaalisen median tarjoamia mahdollisuuksia museoiden kokoelmatyölle. ”Suomi syö ja juo” -hankkeen toimintaa voi seurata blogissa sekä osallistua aiheesta käytävään keskusteluun Facebookissa ja Twitterissä.

Verkkosivustolla esitellään myös museoiden vuonna 2013 toteuttamia ruokaan ja juomaan liittyviä nykydokumentointeja. Hankkeessa mukana olevat museot dokumentoivat brunssihetkiä (Hotelli- ja ravintolamuseo), yläkoululaisten aamupalaa (Kankaanpään kaupunginmuseo), lukiolaisten ruokailua (Keski-Suomen museo), ruokaosuuskunnan ja ruokapiirin toimintaa (Suomen kansallismuseo), torikävijöiden ruokatottumuksia (Kuopion kulttuurihistoriallinen museo), aamiaistapoja (Nautelankosken museo), työpaikkaruokailua (Pohjois-Pohjanmaan museo), olutharrastajia (Satakunnan Museo), Ravintolapäivää (Tampereen museot), teekulttuuria (Turun museokeskus) sekä rokkarin ruokavaliota ja festariruokailua (Vantaan kaupunginmuseo / Rock' n Vantaa). Osaan dokumentoinneista on mahdollista osallistua vastaamalla verkkosivuilla oleviin kyselyihin.

Hankkeessa tallennettavasta kokonaisuudesta syntyy merkittävä valtakunnallinen tutkimusaineisto eri puolilta Suomea. Verkkosivuston kautta kerätyistä ruokakuvista valittu otos tallennetaan Museoviraston kuvakokoelmiin ja museoiden toteuttamat dokumentoinnit kunkin museon omiin kokoelmiin.

”Suomi syö ja juo” -hankkeen taustalla on suomalaisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyötä koordinoiva yhteistyöverkosto TAKO, jonka 3. poolin teemana on arjen tallennus. Museovirasto on myöntänyt museoiden innovatiivisten hankkeiden avustuksista ”Suomi syö ja juo” -hankkeelle 15 000 euroa.

”Suomi syö ja juo” -hankkeen verkkosivut

Lehdistökuvat

Lisätiedot:
Projektitutkija Outi Kivimäki, Satakunnan Museo, puh. 044 701 8512, suomisyojajuo(at)gmail.com  
Kokoelmapäällikkö Riitta Kela, Museokeskus Vapriikki, puh. 040 761 5905, riitta.kela(at)tampere.fi SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto