Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Miranda-näyttely esittelee romanien historiaa ja nykypäivää

Miranda-näyttely esittelee romanien historiaa ja nykypäivää


"Miranda"-näyttely esittelee niin eurooppalaista lähihistoriaa romanien näkökulmasta kuin mustalaisten elinvoimaista kulttuuria ja nykyolosuhteita. Näyttelyn symbolina ja punaisena lankana toimii tosi tarina Mirandasta, slovakialaisen romaniperheen tyttärestä, joka joutui perheineen keskitysleirille.

Näyttely kertoo sivistyneestä maailmasta, joka ei tiennyt, nähnyt eikä kuullut, mitä tapahtui, mutta kuitenkin sääti lakeja ja loi sääntöjä, jotka johtivat mustalaiset toisessa maailmansodassa keskitysleireihin ja kaasukammioihin.

"Miranda" sisältää kirjallista ja visuaalista historiallista aineistoa; lakeja ja määräyksiä sekä toisaalta selviytymiskertomuksen mustalaiskansan kohtalosta. Näyttely sisältää myös toisen maailmansodan aikaista mustalaisvaatetusta sekä mustalaisten kohtaloita kuvaavia erillisiä tilateoksia ja kuvataidetta. Kyseessä on ainutlaatuinen näyttelykonsepti ja näyttelykokonaisuus - vastaavaa ei ole toteutettu missään Euroopan maassa.
Miranda
Veijo Baltzar: Mustalaisen tie -kuvakollaasi. Kuva: Drom ry.
Miranda -näyttelyn on tuottanut luovan mustalaiskulttuurin yhdistys Drom ry kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johdolla v. 2011. Näyttely kiertää Suomessa kolmen vuoden ajan, ja aloittaa Euroopan kiertueensa vuonna 2015. Miranda-hankkeen tavoitteena on kehittää kansalaisten tietoisuutta Euroopan ja Suomen romaniväestöstä, toisesta maailmansodasta sekä kulttuurienvälisistä suhteista.

"Miranda" nostaa romanien holokaustin esille sellaisena, kuin se todellisuudessa oli. Uhrien kärsimysten sijaan keskitytään toisen maailmansodan aikaisiin toimenpiteisiin, päätöksiin, lakeihin ja käskyihin. Näyttely tuo esiin eurooppalaista lähihistoriaa sekä rasismin, vainon ja etnisten suhteiden problematiikkaa.

Näyttely on osa Euroopan romanikysymykselle omistettua laajempaa hanketta "Euroopan omatunto" (Drom ry). Hankkeen tavoitteena on uudistaa EU:n romani- ja vähemmistöpolitiikkaa. Näyttely on esillä Kansallismuseossa 13.9.2013 - 2.3.2014.

Näyttelyyn liittyy kahden suomalaisen poliitikon monikulttuurisen yhteiskunnan kysymyksiin kantaa ottava luentosarja lauantaina 12.10. ja tiistaina 19.11.2013 sekä Tapaa tutkija -opastus perjantaina 8.11.2013. Tarkka ohjelma

Lehdistökuvat

Lisätietoja näyttelystä antaa
toiminnanjohtaja Nina Castén,
p. 044 509 0683,
Luovan mustalaiskulttuurin yhdistys Drom ry,
nina.casten(at)gmail.com,
www.drom.fi

Lisätietoja tapahtumista antaa
museolehtori Maiju Tuisku
p. 040 128 6453,
Suomen kansallismuseo,
maiju.tuisku(at)nba.fi

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto