Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Janakkalasta löytyi arvokas muinaishauta

Janakkalasta löytyi arvokas muinaishauta


Janakkalalaiset historianharrastajat tutkivat lokakuun lopussa metallinilmaisimien kanssa peltoa ja löysivät rautaisen keihäänkärjen ja kirveenterän. He lopettivat tutkimisen ja ilmoittivat löydöistä Museovirastolle, jonka tutkijat löysivät paikalta ruumishaudan. Haudasta tehtiin harvinainen löytö. Siellä oli kaksi eri aikakausille ajoittuvaa miekkaa, viikinkiaikainen (800-1050 jaa.) ja ristiretkiaikainen (1050-1150 jaa.). 


Museoviraston koekaivausryhmä tarkasti esineiden löytöpaikan ja avasi sen ympärille muutaman  neliömetrin suuruisen kaivausalueen. Syvemmälle kaivettaessa esineiden vierestä löytyi ruumishauta. Ylemmissä kaivauskerroksissa erottui suorakaiteen muotoisen arkun reunat. Syvemmältä keihäänkärjen, kirveen ja padansangan alta erottui viikinkiaikainen (800-1050 jaa.) miekka, jonka terä oli katkennut. Miekan terässä erottuu kirjaimia, mutta tekstistä voidaan saada selvää vasta kun miekka on röntgenkuvattu. Tämän miekan alta paljastui noin 120 cm pitkä ristiretkiaikainen (1050-1150 jaa.) miekka.


Luuranko haudassa
Museoviraston tutkijat dokumentoivat haudan mittauspiirroksin, valokuvaamalla ja videokuvaamalla.
Kuva: Simo Vanhatalo, Museovirasto
Samasta kaivaustasosta, haudan länsipäästä löytyi muutamia luita, joiden kohdalta löytyi vainajan kallon jäännökset. Hautaa kaivettiin syvemmälle ja esille saatiin noin 180 cm pitkä luuranko. Vainajan kallo, kädet ja ruumiin yläosa olivat säilyneet melko hyvin. Lantion ja jalkojen luut olivat erittäin hauraita. Pääkallo otettiin talteen ympäröivän hiekan kanssa ja se käärittiin alumiinifolioon. Tällä toimenpiteellä varmistetaan kallon säilyminen ehjänä tulevia ajoitus-, DNA- ja luuanalyysejä varten.

Tällä hetkellä Museovirastossa selvitetään kallon ja muun säilyneen luuston analyysimahdollisuuksia. Suunniteltujen analyysien tulokset valmistuvat aikaisintaan ensi vuonna. Analyyseillä voidaan mahdollisesti selvittää vainajan hautaamisen ajankohta, kuolinsyy, vainajan käyttämä ravinto sekä mahdollisesti viimeisen aterian sisältökin sekä ehkä myös alue, jolla hän on liikkunut ja asunut.

Päätöstä hautapaikan jatkotutkimuksista ei ole vielä tehty. Paikalla on mahdollisesti useampiakin hautoja.

Hautalöydön tehneet historianharrastajat toimivat esimerkillisesti ilmoittaessaan löydöstä heti Museovirastoon. Kaikki kiinteät muinaisjäännökset on suojeltu automaattisesti muinaismuistolailla (295/1963) eikä niihin saa kajota ilman Museoviraston lupaa. Tämä on tärkeää, jotta asiantuntijoiden tutkittavana on koskematon paikka, josta saadaan talteen kaikki tieto. Myöskään maasta irrallaan löydettyä muinaisesinettä ei pidä puhdistaa eikä käsitellä millään tavalla. Esine ja sen löytötiedot tulee toimittaa Museovirastoon tai maakuntamuseoon.

Lisätietoja Janakkalan löydöstä antavat tutkija Simo Vanhatalo, puh. 040 128 6203, simo.vanhatalo@nba.fi ja apulaistutkija Jan-Erik Nyman, puh. 040 128 6204, jan-erik.nyman@nba.fi

Lehdistökuvat


Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.

Luuranko haudassa
Museoviraston tutkijat dokumentoivat haudan mittauspiirroksin, valokuvaamalla ja videokuvaamalla.
Kuva: Simo Vanhatalo, Museovirasto
Hauta
Ennestään tuntematon ruumishauta ajoittuu esinelöytöjen perusteella ristiretkiaikaan (n. 1050-1150)
Kuva: Simo Vanhatalo, Museovirasto
Miekat laatikossa pystykuvaHaudasta löytyi päällekkäin asetettuna lähes 120 cm pitkä ristiretkiaikainen (kuvassa vasemmalla)  ja viikinkiaikainen miekka. Kuva: Janne Rantanen, Museovirasto


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto