Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kokoelmapolitiikan muistilista museoille -julkaisu on työkalu kokoelmapolitiikan laatimiseen

Kokoelmapolitiikan muistilista museoille -julkaisu on työkalu kokoelmapolitiikan laatimiseen


Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa SAKU-projektissa vuosina 2011–2013 toteutettu ja yhteistyössä Suomen museoliiton ja Museo 2015 -hankkeen kanssa julkaistu ”Kokoelmapolitiikan muistilista museoille” on työkalu museon kokoelmapolitiikan laatimiseen ja ensimmäinen kattava esitys suomalaisten museoiden kokoelmapolitiikan kirjoittamisesta.

Kokoelmapolitiikka on museon laatima asiakirja kokoelmapoliittisista tavoitteista, linjauksista ja periaatteista sekä näiden toteuttamiseen käytetyistä toimintatavoista ja menetelmistä. Kokoelmapolitiikassa kuvataan museon kokoelmahallinta ja siihen liittyvät prosessit. Vaikka kokoelmapolitiikka kirjoitetaan aina oman museon näkökulmasta ja oman museon ja sen yleisön tarpeisiin, se edistää myös museoiden välistä keskustelua ja yhteistyötä.

Kokoelmapolitiikan muistilistan ovat laatineet projektipäällikkö Maija Ekosaari Vapriikista sekä amanuenssi Sari Jantunen ja intendentti Leena Paaskoski Suomen Metsämuseo Lustosta. SAKU on Siiri-, Akseli- ja Kantapuu-järjestelmiä käyttävien museoiden yhteistyöprojekti, jossa on kehitetty kokoelmatyötä, kokoelmien saavutettavuutta ja kokoelmapalveluita.

Muistilista perustuu lukuisiin kulttuurihistoriallisten museoiden ja taidemuseoiden julkaistuihin kokoelmapoliittisiin ohjelmiin sekä tekijöiden omiin näkemyksiin ja kokemuksiin kokoelmatehtävän hoitamisesta. Muistilistaa ovat kommentoineet ja testanneet useat museoammattilaiset ja se on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Muistilista on esitetty kahdessa muodossa: kirjallisena dispositiona otsikoineen ja kirjoitusohjeineen sekä visuaalisina käsitekarttoina. Muistilistaan liittyy myös Museo 2015 -hankkeen kanssa yhteistyössä tuotettu terminologia, jota voi hyödyntää oman kokoelmapolitiikan laatimisessa.

Kokoelmapolitiikan muistilista museoille –julkaisu  on luettavissa Museoviraston verkkosivuilla pdf-tiedostona.

Lisätietoja:
Maija Ekosaari, Museokeskus Vapriikki, puh. 040 806 2764, maija.ekosaari@tampere.fi
Leena Paaskoski, Suomen Metsämuseo Lusto, puh. 050 366 9552, leena.paaskoski@lusto.fi
Kokoelmapolitiikan muistilista museoille SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto