Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Janakkalan muinaishaudan miekkamies on kuollut keskiajalla

Janakkalan muinaishaudan miekkamies on kuollut keskiajalla


Museoviraston tutkijat löysivät Janakkalasta lokakuussa 2013 muinaisen ruumishaudan. Löytö tehtiin sen ansiosta, että metallinilmaisimella peltoa tutkineet historianharrastajat ilmoittivat paikasta ja tekemistään esinelöydöistä virastolle. Nyt ruumishaudan radiohiiliajoitukset ovat valmistuneet. Vainajan käsien luista tehtyjen ajoitusten perusteella haudan vainaja on kuollut noin vuonna 1300. Kallon yksityiskohtien perusteella vainaja on aikuinen mies.

Vainajan kasvojen kohdalle asetettu hiilenkappale ajoittuu vuoteen 1000 eli viikinkiaikaan, samaan aikaan kuin hautaan laitettu lyhyempi miekka. Lyhyempi miekka (Z-tyyppi) ajoittuu miekkojen tyyli- ja muotoluokituksen mukaisesti aikavälille 950-1050 ja pitempi ristiretkiaikainen miekka (tyyppi XI) aikavälille 1050-1200. Haudassa on siis kahteen eri esihistorialliseen aikajaksoon kuuluvaa esineistöä ja itse vainaja on kuollut keskiajalla.
Janakkala luunäyte
Vainajan oikeasta olkavarresta otettu luunäyte. Kuva: Museovirasto, Simo Vanhatalo
Haudan esineistön ja vainajan kallon tutkimukset jatkuvat edelleen. Keväällä saadaan vielä yksi radiohiiliajoitus haudan yläosan palaneista luista. Kallon osteologiset ja vainajan vatsan alueen makrofossiilianalyysit saataneen myös kevään kuluessa. Parhaimmillaan analyysit voivat kertoa paljon lisää ”Janakkalan miekkamiehestä”: hänen kuolinsyynsä, käyttämänsä ravinnon, ehkä jopa viimeisen aterian sisällönkin sekä myös alueen, jolla hän on liikkunut ja asunut.

Tämä hauta ja sen tutkiminen tuo paljon uutta tietoa rautakauden lopun ja keskiajan taitteen hautatavoista. Pelkkien esinelöytöjen perusteella hauta ja vainaja ajoitettaisiin liian vanhoiksi. Tämä on metallinetsijöille hyvä esimerkki tavasta toimia oikein. Janakkalalaiset historianharrastajat varmistivat mahdollisuuden asianmukaisiin tutkimuksiin ja sen, että miekkamies voi kertoa elämästään ja muinaisesta Suomesta paljon enemmän kuin tehdyt esinelöydöt, jotka tietysti nekin ovat merkittäviä. Janakkalan miekkamiehen haudasta löytyi keihäänkärki, padansanka, kirves, kaksi miekkaa ja puukko.

Lisätietoja Janakkalan löydöstä antaa tutkija Simo Vanhatalo, puh. 040 128 6203, simo.vanhatalo@nba.fi

Janakkalasta löytyi arvokas muinaishauta (Museoviraston tiedote 15.11.2013)


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto