Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Carl Fredrik Meinanderin elämäkerta valottaa tunnetun arkeologin työuraa ja kirjeenvaihtoa

Carl Fredrik Meinanderin elämäkerta valottaa tunnetun arkeologin työuraa ja kirjeenvaihtoa


Museovirasto on julkaissut professori Torsten Edgrenin kirjoittaman elämäkerran ”Carl Fredrik Meinander – Arkeolog med perspektiv”. Se kuvaa tunnettua arkeologia opettajana, tiedemiehenä ja ihmisenä. Kirjan lähdeaineistona ovat toimineet niin Meinanderin tieteelliset julkaisut kuin hänen yksityinen kirjeenvaihtonsakin.

C. F. Meinander teki elämäntyönsä Muinaistieteellisessä toimikunnassa, joka vastasi Suomen muinaismuistohallinnosta 1970-luvun alkupuolelle saakka, sekä Helsingin yliopiston arkeologian professorina. Hänen omimpia tutkimusalojaan olivat Suomen pronssikausi, Ahvenanmaan kuoppakeraaminen kulttuuri, Saimaan alueen kampakeraaminen kulttuuri sekä esihistoriallisen asutuksen jatkuvuuteen liittyvät tutkimukset. Lisäksi hän toimi aktiivisesti kansainvälisessä arkeologiverkostossa ja seurasi tarkoin arkeologian kehitystä niin Pohjoismaissa kuin muualla Euroopassa.

Elämäkerta avaa Meinanderin työuran lisäksi myös hänen yksityisempää puoltaan, mm. kirjeenvaihtoa perheenjäsenten, ystävien ja kollegoiden kanssa. Hän oli ahkera kirjeenkirjoittaja, ja erityisesti sota-ajan kirjeet rintamalta luovat elävän kuvan tiedemiehestä sodan karussa arjessa. Mukana on myös yksityistä kirjeenvaihtoa koululais- ja opiskeluajoilta sekä ulkomaille suuntautuneilta kenttätyömatkoilta.

Nyt ilmestynyt kirja on ensimmäinen Meinanderin elämää ja tieteellistä uraa käsittelevä teos. Kirjoittaja, Torsten Edgren, on työskennellyt yhdessä Carl Fredrik Meinanderin kanssa ja lisäksi hän on tehnyt laajaa tutkimustyötä Meinanderin arkistoaineiston parissa.

Kirja julkaistaan Carl Fredrik Meinanderin äidinkielellä, ruotsiksi.


Torsten Edgren
CARL FREDRIK MEINANDER – ARKEOLOG MED PERSPEKTIV

Museiverket 2014, 285 s., sid., ISBN 978-951-616-243-3, ISSN 2243-1357, 28 € (sis. alv)
Museiverkets publikationer 1

Lisätietoja:
Torsten Edgren, puh. 050 63 832, torsten.edgren@kolumbus.fi

Arvostelukappaleiden tilaukset:
markkinointisuunnittelija Sari Häkkinen, puh. 040 128 6043, sari.hakkinen@nba.fi

Kaikkia Museoviraston julkaisuja myydään Suomen kansallismuseon museokaupassa (Mannerheimintie 34, Helsinki). Julkaisuja voi tilata myös postiennakolla osoitteella Museovirasto, Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki tai sähköpostiosoitteella kirjatilaus@nba.fi.

Museoviraston julkaisuja myy myös virtuaalinen kirjakauppa Granum

Carl Fredrik Meinander - Arkeolog med perspektiv

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto