Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston yhteistyö Olavinlinnassa on tiivistä – vilkas korjausvuosi on käynnistynyt

Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston yhteistyö Olavinlinnassa on tiivistä – vilkas korjausvuosi on käynnistynyt


8 OlavinlinnaSenaatti-kiinteistöt, Rikosseuraamuslaitos ja Museovirasto tiedottavat

Olavinlinna siirtyi vuoden 2014 alussa Museovirastolta Senaatti-kiinteistöjen hallintaan. Museovirasto jatkaa museotoimintaa linnassa vuokralaisena sekä toimii asiantuntijana Senaatti-kiinteistöjen korjaus- ja restaurointihankkeissa Olavinlinnassa. Yhteistyö on tiivistä ja vuodesta 2014 on tulossa Olavinlinnassa vilkas korjausvuosi.

Senaatti-kiinteistöt käyttää Olavinlinnan korjauksiin tänä vuonna lähes miljoona euroa. Museovirastolla on puolestaan Euroopan aluekehitysrahaston lähes 200 000 euroa hankerahoitusta Olavinlinnan saavutettavuuden parantamiseen. Lisäksi Museovirasto vastaa edelleen Savonlinnan oopperajuhlien tarvitseman sadekatoksen pystyttämisestä ja purkamisesta.

Muureja korjataan ja tiiliosia konservoidaan vielä vuosia

Vesiportin bastionissa viime syksynä aloitetut muurinkorjaukset jatkuvat koko kevään, ja ampuma-aukkojen sekä tiiliholvien konservointi osittain vielä kesälläkin. Työmaa on samalla ollut restaurointimenetelmien, dokumentoinnin ja teknisten ratkaisujen kehittämisprojekti, josta otetaan mallia tulevana syksynä jatkuvissa muurinkorjauksissa.  Syksyllä alkanut vankityö on sujunut hyvin. Kaiken kaikkiaan muurinkorjausta riittää linnassa vielä vuosiksi.

Eino- ja Selja-myrskyjen aiheuttamia vaurioita korjataan syksyllä

Viime vuoden lopulla riehuneet myrskyt repivät irti Kellotornin 1950-luvun puolivälissä rakennettua kuparipeltikattoa. Sitä on viimeksi jouduttu korjaamaan myrskytuhojen vuoksi vuonna 2008. Rakennustelineiden pystyttäminen lähes 30 metriä korkean tornin viereen kapealle kalliokaistaleelle vie korjausbudjetista suuren osan, mutta telineet mahdollistavat myös tornin järven puoleisten seinien laastitutkimukset. Heti syksyllä oopperajuhlien jälkeen korjataan myös Kongressisalissa havaittu vesivuoto, joka johtuu yläpuolisen tykkipatterin vesieristeen vaurioista.

Olavinlinnan saavutettavuutta parannetaan

Suomen kansallismuseo avaa tämän vuoden lopussa saavutettavan näyttelyn Olavinlinnan esilinnan 1600-luvulla rakennetuissa kellareissa. Samalla Museovirasto parantaa linnan saavutettavuutta helpottamalla kulkua Tallisaaresta näyttelytiloihin. Saavutettavuuden pullonkauloja ovat erityisesti jalankulkusillan ja pääportin portaat, esilinnan porttikäytävän jyrkkyys sekä tilojen kynnykset. Vesiportin bastionin pihan mukulakiveys vaatii myös tasaamista. Suunnittelun edellyttämä mittausdokumentointi ja esiselvitykset ovat käynnissä ja työt toteutetaan syksyllä.

Lisätietoja antavat:
Rakennuttajapäällikkö Seppo Kinnunen, Senaatti-kiinteistöt, puh. 0205 811 612, 040 760 4005, seppo.kinnunen@senaatti.fi
Osastonjohtaja Ilari Kurri, Museovirasto, puh. 040 128 6231, ilari.kurri@nba.fi
Apulaisjohtaja Pekka Martikainen, Rikosseuraamuslaitos / Sulkavan vankila, puh. 029 56 85820, pekka.l.martikainen@om.fi


Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.3 Olavinlinna4 Olavinlinna6b Olavinlinna
Urakoitsija Jari Kaseva esittelee tammikuussa 2014 työmaata Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston tapaamisessa, jossa sovittiin käynnissä olevien ja tulevien Olavinlinnan korjausten käytännöistä. Kuva: Janne Hymylä, Museovirasto (V12:7)
Riina Kangasluoma konservoi ampuma-aukkojen tiiliholveja. Kuva: Tuija Väli-Torala, Kivityö Kaseva Oy. (V12:8)
Vesiportin bastionista on tehty vauriokartoitus. Kuva: Riina Kangasluoma ja Tuija Väli-Torala, Kivityö Kaseva Oy (V12:9)
7a Olavinlinna
8 Olavinlinna

Kellotornin, joka on kuvassa etualalla, korjaukset alkavat syksyllä 2014. Kuva: Johanna Nordman, Museovirasto. (V12:10)
Myrskyt irrottivat Kellotornin kattopeltejä viime vuoden lopulla. Kuva: Kari Gröndahl, Museovirasto. (V12:11)
Logot

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto