Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Partage Plus -projekti tuotti Europeana tietokantaan 81000 uutta esinetietoa, kolmiulotteisia kuvia ja monikielisiä hakuja

Partage Plus -projekti tuotti Europeana tietokantaan 81000 uutta esinetietoa, kolmiulotteisia kuvia ja monikielisiä hakuja


Kolmiosainen lasimaalausMuseovirasto /Suomen kansallismuseo ovat osallistuneet eurooppalaiseen, kaksi vuotta kestäneeseen Partage Plus -hankkeeseen, joka päättyy tänä keväänä. Hankkeen aikana digitoitiin yhteensä 81 000 art noveau / jugend tyylisuuntaa edustavaa esinettä ja muuta aineistoa Europeana-tietokantaan. Mukana projektissa oli 24 toimijaa eri puolilta Eurooppaa. Näistä suurin osa oli museoita. Museoviraston lisäksi Suomesta mukana oli Designmuseo.

Projektin myötä osallistujille tulivat tutuiksi digitointiin liittyvät uusimmat standardit, monikieliset sanastot ja digitoitavien esineiden 3D-mallinnus. Suurin kimmoke projektiin osallistumiselle oli kuitenkin projektin aihe art noveau. Kansallismuseossa digitoitiin arkkitehtien Gesellius-Lindgren-Saarinen suunnitteleman kansallisromanttisen Hvitträskin huvilan alkuperäistä irtaimistoa ja sisustukseen liittyvää esineistöä sekä valokuvia.

Hvitträskin digitoinnin lopputuloksena oli 521 digitoitua esinettä ja muuta aineistoa. Mukana on mm. alkuperäiseen sisustukseen ja irtaimistoon kuuluvia esineitä, kuten Eliel Saarisen suunnittelemia huonekaluja, 1900-luvun alun ryijyjä sekä suomalaisia ja saksalaisia kupariesineitä. Myös Hvitträskin valokuvia digitoitiin. Digitoituihin esineisiin ja kuviin voi tutustua osoitteessa:
http://www.europeana.eu/portal/search.html?query=DATA_PROVIDER%3A%22Museovirasto%22&qf=PROVIDER%3A%22Partage+Plus%22

Projektissa tehtiin eri museoissa 3D-mallinnus kaikkiaan noin 2000 esineestä. 3D-teknologia kehittyi projektin aikana kahdessa vuodessa huimasti ja erilaisia vaihtoehtoisia menetelmiä olisi ollut monia. Siitä huolimatta 3D-mallinnuksen soveltaminen on museoissa vielä kokeiluasteella. Projektissa digitoidun esineen 3D-mallinnosta voi katsoa osoitteesta http://bit.ly/1pB3UJx. Kuva on formaatiltaan Adoben kehittämä 3D-PDF.

Europeanasta voi hakea tietoa nyt myös suomeksi


Digitoitujen tietojen monikäyttöisyyden lisäämiseksi Partage Plus -projektissa keskityttiin myös monikielisten sanastojen ja auktoriteettitietokantojen luomiseen. Projektin aikana tuotetut 81 000 objektia ovat haettavissa myös jokaisen osallistujamaan omalla kielellä. Esimerkiksi hakusanalla ”tuolit” löytyy myös esimerkiksi belgialaisten englantilaisten ja saksalaisten museoiden kokoelmissa olevia tuoleja.
http://www.europeana.eu/portal/search.html?query=tuolit&start=1&rows=24&qf=PROVIDER%3A%22Partage+Plus%22

Suomalainen materiaali on osoitteessa http://www.europeana.eu/portal/search.html?query=*:*&qf=TYPE:IMAGE&qf=LANGUAGE:fi&qf=PROVIDER:%22Partage+Plus%22&rows=24

Lisätietoja Suomen kansallismuseon / Hvitträskin osallistumisesta Partage Plus -projektiin antaa yli-intendentti Ismo Malinen, puh. 040 128 6382, ismo.malinen@nba.fi

Europeana
Tietoa Europeanasta suomeksi


Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.

Kolmiosainen lasimaalaus
Pronssiveistos
Hvitträskin päärakennuksen itäinen julkisivu
Eliel Saarinen ja Frans Nyberg
Hvitträskin ruokasalissa oleva kolmiosainen lasimaalaus. Lasimaalauksen on suunnitellut Olga Gummerus-Ehrström 1904-1905. Kuva: Ilari Järvinen, Museovirasto 2012 (99050:71).
Pronssiveistos, suunnittelija Loja Gesellius sekä Taideteollisuuskeskuskoulun oppilaat 1903-1904. Kuva: Ilari Järvinen, Museovirasto (99050:75).
Hvitträskin päärakennuksen itäinen julkisivu. Kuva: Alfred Nybom noin 1910. Museovirasto (19560804:23).
Eliel Saarinen ja Frans Nyberg Hvitträskin ateljeessa noin 1915, taustalla Eero Saarinen. Kuva: Alfred Nybom, Museovirasto (19560804:31).

EU-logoIct psp logoCip enPartagelogo rgb72dpi small

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto