Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Päivitetty verkkosivusto johdattaa Suomen muinaispoluille

Päivitetty verkkosivusto johdattaa Suomen muinaispoluille


Saanan kulttuuripolkuMuseovirasto on päivittänyt Muinaispolut.fi-verkkosivuston (www.muinaispolut.fi), joka esittelee ulkoilureittejä, joiden varrella sijaitsee muinaisjäännöksiä sekä muita kulttuuriperintö- ja luontokohteita, ja jotka soveltuvat omin neuvoin kuljettaviksi. Kohteiden kuvausten lisäksi sivustolta löytyvät myös kohteiden koordinaatit ja GoogleMaps-kartat. Kohteiden joukossa on myös neljä sukelluskohdetta.

Muinaispolut.fi-verkkosivuston sisällöstä ja ylläpidosta vastaa Museovirasto. Reittien esittelyt perustuvat aineistoon, joka koottiin kyselyllä vuonna 2005. Nyt sivuston sisältöä on päivitetty ja kokonaisuutta täydennetty.

Sivustolla esitellään 35 polkureittiä, joiden varrella sijaitsee vähintään yksi kiinteä muinaisjäännös. Reitit sijaitsevat eri puolilla Suomea. Sivustolle on lisätty yhdeksän käyntikohdetta Kyrönmaan alueelta (Isokyrö, Vähäkyrö ja Laihia). Ne ovat alueelle tyypillisiä muinaisjäännöksiä ja edustavat eri aikakausia kivikaudelta isonvihan aikaan. Retkelle voi nyt suunnistaa myös veden alle. Muinaispolut.fi-sivustolla esitellään neljä sukelluskohdetta: Hangon Kaapelihylky, Kronprins Gustav Adolfin hylkypuisto Helsingissä sekä Garpen I ja Keulakuvahylky Kemiönsaarella.

Muinaispolut.fi-sivusto on suomenkielinen. Se on osoitteessa www.muinaispolut.fi

Tekstit ja kuvat: Ari Aalto, Leena Koivisto, Satu Koivisto, Vesa Laulumaa, Hannele Lehtonen, Kaisa Lehtonen, Päivi Maaranen, Mirja Miettinen, Satu Mikkonen-Hirvonen, Mikael Nyholm, Heimo Pajunen, Jaana Riikonen, Hanna-Maija Saarimaa Olli Soininen, Riikka Tevali, Teija Tiitinen, Pekka Tuuri, Tapio Äyräväinen.
Toimitus: Teija Tiitinen
Graafinen suunnittelu: Mikael Nyholm
Tekninen toteutus: Joose Niemi, Liisa Tuomikoski

Lisätietoja Muinaispolut.fi-sivustosta antaa tutkija Vesa Laulumaa, puh. 040 128 6283, vesa.laulumaa@nba.fi.

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.

TuomaanmäkiLeväluhtaRistimäki
Isonkyrön Tuomaanmäki pronssikautisine hautaröykkiöineen tarjoaa elämyksellisen retkikohteen niin arkeologiasta kuin luontoarvoista kiinnostuneille kävijöille. Kuva: Leo Kinnari 2013
Isonkyrön Leväluhdan rautakautinen kalmisto on Suomen tunnetuimpia ja salaperäisimpiä arkeologisia kohteita. Vetisestä lähteensilmästä on löytynyt noin 90 ihmisyksilön jäännöksiä ja esineistöä. Nykyään kalmistona pidetty paikka ajoittuu kansainvaellus- ja merovingiaikaan, noin 300-750 jälkeen ajanlaskun alun. Kuva: Leo Kinnari 2013
Vähänkyrön Ristimäen suuri rautakautinen röykkiö on vielä tutkimatta, mutta sen reunalta on löytynyt hiekanotossa aseita noin 700-luvulta jälkeen ajanlaskun alun. Kohde on tehty täysin esteettömäksi ja se sijaitsee lähellä tien reunaa. Kuva: Leo Kinnari 2013
Rapolanharju
Saanan kulttuuripolkuHossa Värikallio
Valkeakosken Sääksmäellä sijaitseva Rapolanharju on osa Vanajaveden laakson kansallismaisemaa.  Suomen suurimman muinaislinnan lisäksi alueella on esihistoriallisen ajan asutuksen jäännöksiä, kalmistoja, uhrikiviä sekä muinaispelto. Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto
Saanan kulttuuripolun varrella Kilpisjärvellä on useita Tunturi-Lapin historiaan kuuluvia kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä.
Suomussalmen Hossan retkeilyalueella risteilee useita polkuja Värikallion reitillä on yksi Suomen suurimmista kalliomaalauksista. Värikalliolle johtaa merkitty polku ja reitin varrella voi ihailla retkeilyalueen vaihtuvia maisemia ja luontoa.


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto