Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Suomen kansallismuseon kartanomuseot avautuvat: Alikartanossa esillä tapetteja, Urajärvellä puutarhatonttuja

Suomen kansallismuseon kartanomuseot avautuvat: Alikartanossa esillä tapetteja, Urajärvellä puutarhatonttuja


Suomen kansallismuseon kartanomuseot, Alikartano Mäntsälässä ja Urajärven kartano Asikkalassa, avautuvat jälleen 1.6. alkaen yleisölle. Alikartanossa esillä on tänä kesänä tapettimallien näyttely sekä kartanon keittiössä astioita ja muita keittiövälineitä. Urajärvellä puolestaan avautuu viimeinen päärakennuksen restauroiduista huoneista, Hugo von Heidemanin kirjastohuone. Lisäksi Urajärven kartano kokee eräänlaisen muodonmuutoksen, kun sen ulkovuori palautetaan 1910-luvun hopeanharmaaseen väriin. 

Mäntsälän Alikartano on Nordenskiöldien tutkimusmatkailija- ja tiedemiessuvun kartano. Arkkitehtonisen harvinaisuuden kartanon päärakennuksesta tekee sen pohjakaava, jonka keskipisteenä on kahden kerroksen korkuinen sali lehtereineen. Tänä kesänä kartanossa on esillä näyttely, joka esittelee Alikartanon huoneiden tapettimalleja 1800–1900-luvuilta. Kartanon keittiössä on esillä 1700-luvun lopulta peräisin olevia kupari-, keramiikka- ja puuastioita sekä muita keittiötarvikkeita.  

Alikartanon perusnäyttely kertoo Nordenskiöld-suvun historiasta. Sukuun kuului kaksi tutkimusmatkailijaa, Koillisväylän purjehtija A. E. Nordenskiöld sekä Amerikan intiaaneja tutkinut Gustaf Nordenskiöld. Näyttely kertoo myös suvun tiedemiesten, kuten geologi Nils Gustaf Nordenskiöldin ja alkemistin, kullanvalmistustakin yrittäneen August Nordenskiöldin, saavutuksista.

Asikkalassa sijaitseva Urajärven kartano avattiin viime kesänä restauroinnin jälkeen. Nyt kartanon viimeinenkin huone, Hugo von Heidemanin kirjasto ja makuualkovi, avautuu yleisölle. Huone kertoo omaa tarinaansa von Heidemanien matkoista ja kirjallisista harrastuksista ja on myös restaurointityön taidonnäyte. Seinille on palautettu mm. puoli metriä korkea laivafriisi, joka löytyi peruskorjauksen yhteydessä uudemman tapetin alta. Urajärven kartano saa myös uuden ulkoasun, kun päärakennuksen keltainen väri korvataan Lilly ja Hugo von Heidemanin aikaisella, hopeanharmaalla maalipinnalla.

Urajärvellä viime kesänä aloitetut ja hyvin suosituiksi muodostuneet teemaopastukset jatkuvat myös tänä vuonna. Eriaiheisia opastuksia järjestetään torstai-iltapäivisin kesä- ja heinäkuussa. Lisäksi kesäkuun puolivälissä kartanon sivurakennukseen asetetaan näytteille von Heidemanien ajoilta peräisin olevat, konservoidut puutarhatontut.

Molemmat kartanomuseot ovat avoinna 1.6.–31.8.2014 ke–su klo 11–17 (suljettu 20.–21.6.).

Lisätietoja:
intendentti Marja Pelanne, puh. 040 128 6343, marja.pelanne@nba.fi

Alikartanon verkkosivut
Urajärven kartanon verkkosivut
Urajärven kartanon teemaopastukset
 
Förmaaki
Alikartanon Iso förmaaki. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto. SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto