Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Louhisaaressa tutkitaan ja dokumentoidaan 1600-luvun kattomaalauksia

Louhisaaressa tutkitaan ja dokumentoidaan 1600-luvun kattomaalauksia


Askaisissa sijaitsevan Louhisaaren kartanolinnan juhlasalin kattomaalauksia tutkitaan ja dokumentoidaan tänä kesänä Senaatti-kiinteistöjen, Museoviraston ja Metropolia ammattikorkeakoulun yhteishankkeessa. Tutkimus- ja dokumentointihankkeen yhtenä tavoitteena on turvata maalausten säilyminen.

Fleming- ja Mannerheim -sukujen kotikartanona tunnettu Louhisaaren kartanolinna on arkkitehtuurinsa ja sisustuksen yksityiskohtiensa puolesta ainutlaatuinen kokonaisuus Suomessa. Louhisaaren juhlasalin kattomaalaukset tehtiin 1660-luvun alussa, pian rakennuksen valmistumisen jälkeen. Työhön palkattiin tukholmalainen konterfeijari Jochim Langh, jonka tiedetään käyttäneen Louhisaaren kattomaalauksiin kalliita ja harvinaisia väriaineita. Lopputulos oli taidokas ja häikäisevän värikylläinen.

Ajan kuluminen näkyy Louhisaaren kattomaalauksissa mm. maalin irtoilemisena ja värien haalistumisena. Nyt käynnistyneessä hankkeessa kattomaalaukset tutkitaan ja dokumentoidaan eri menetelmin. Tavoitteena on selvittää maalauksissa käytetyt materiaalit ja tekniikat sekä määritellä niihin vuosisatojen aikana syntyneet vauriot. Nykymenetelmien avulla on mahdollista saada runsaasti uutta tietoa maalausten kunnosta ja tekotavasta niitä vaurioittamatta.

Konservoinnissa - niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin - hyödynnetään Metropolia ammattikorkeakoulun viestinnän ja konservoinnin opiskelijoiden opettajineen toteuttamaa, erilaisiin kuvausmenetelmiin perustuvaa valokuvadokumentointia.

Yleisö pääsee tutustumaan kartanolinnaan kesä-elokuussa päivittäin klo 11–17.
Yksityiskohta katosta
Maalaukset ovat täynnä pieniä yksityiskohtia. Kuva: Mika Seppälä, Metropolia Ammattikorkeakoulu.
Lehdistöllä on mahdollisuus tulla tutustumaan juhlasalin kattomaalausten tutkimus- ja dokumentointihankkeeseen keskiviikkona 11.6. klo 12 alkaen. Paikalla on tällöin Senaatti-kiinteistöjen, Metropolia ammattikorkeakoulun ja Museoviraston edustajia esittelemässä hanketta. Ennakkoilmoittautumiset: palvelukoordinaattori Camilla Adolfsson, Museovirasto, puh. 040 128 6355.

Lehdistökuvia kattomaalauksista

Lisätietoja tutkimus- ja dokumentointihankkeesta:
yli-intendentti Miia Perkkiö, Museovirasto, puh. 040 128 6161, miia.perkkio@nba.fi
rakennuttajapäällikkö Timo Korhonen, Senaatti-kiinteistöt, puh. 040 169 1896, timo.korhonen@senaatti.fi SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto